Sabancı Holding hissedarı Ömer Sabancı, elinde bulunan holding hisselerinden 2,6 milyon adetini borsada satışa sunmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu. Sabancı Holding'in ödenmiş sermayesi 2,04 milyar lira olduğundan, satışa çıkarılan hisseler sermayenin yaklaşık %0,13'üne tekabül ediyor. Sabancı Holding hisseleri, başvuru günü saat 16:50 itibarıyla %3,1 primle 43,4 liradan işlem görmekteydi.
6 Ocak 2023

Geçtiğimiz yıl vefat eden Avusturyalı milyarder ve sanat koleksiyoneri Heidi Horten'ın 700 parçalık mücevher koleksiyonu, Cenevre'deki Four Seasons Hotel des Bergues'de düzenlenecek çevrimiçi müzayedelerde satışa sunulacak. Müzayedenin toplamda 150 milyon doların üzerinde gelir getirmesi ve Elizabeth Taylor'ın mücevher koleksiyonunun 116 milyon dolarlık rekorunu geçmesi öngörülüyor. Elde edilen gelir, Heidi Horten Vakfı'na aktarılacak. Ayrıca, Christie's, müzayedenin gelirlerinin bir kısmını Yahudi soykırımıyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacağını açıkladı.
29 Nisan 2023

Şarkıcı Melek Mosso, aldığı ödülü kadınlara adayarak, seslerinin kısılmayacağını belirtti. Bu sözler iktidara yakın kesimlerin tepkisini çekti ve sosyal medya üzerinden Mosso'nun AKP'li belediyeler tarafından düzenlenen konserlerinin iptal edilmesi için baskı yapıldı. Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği festivaldeki konseri için de iptal baskısı yapıldı ancak Paradise Production Yönetim Kurulu Başkanı Esat Kaba, konserin iptal edilmediğini açıkladı.
7 Haziran 2023

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Müzik dünyasının ünlü çifti Beyoncé ve Jay-Z, Malibu'da 200 milyon dolarlık bir malikane satın alarak Kaliforniya'da emlak rekorunu kırdı. 40 bin metrekarelik alana yayılan ve okyanus manzaralı bu ev, minimalist tarzda Japon mimar Tadao Ando tarafından yenilenmiş. Evin daha önce çok az görüntülenmiş olması ve cam ile taş malzemelerin öne çıktığı belirtiliyor.
20 Mayıs 2023

Geçen yıl hayatını kaybeden Sinéad O’Connor’ın ‘Nothing Compares 2 U’ şarkısı, Donald Trump’ın seçim kampanyası etkinliklerinde kullanıldı. Şarkının hak sahibi Chrysalis Records, Trump’ın şarkıyı kullanmayı bırakmasını talep etti. Chrysalis Record yetkilileri, O’Connor’ın bu durumdan iğreneceğini ve hakarete uğramış hissedeceğini belirtti. Trump’ın bu talebe uyup uymayacağı ise belirsiz.
5 Mart 2024

Ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in Paris, Saint-Thomas s'Aquin bölgesinde Seine nehrine bakan ve 17'nci yüzyıldan kalma bir binada yer alan dairesi, liste fiyatının iki katından biraz fazla, 10,8 milyon dolara satıldı. Lagerfeld, ölümünden önce on yıl boyunca bu dairede yaşamış ve mekanı fütüristik bir tarzda yeniden tasarlamıştır. Dairenin dekorasyonunda kullanılan sanat eserleri ve mobilyalar Sotheby's tarafından açık artırmada satıldı. Satışla ilgili detaylar noter tarafından duyuruldu ancak alıcının kimliği açıklanmadı.
30 Mart 2024

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, daha önce 50 milyon adede kadar Amazon hissesi satabileceğini duyurmuştu. 7-8 Şubat tarihlerinde toplamda 2 milyar dolar değerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse satışı gerçekleştirdi. Bir hafta sonra 12 milyon adet daha hisse satarak, son olarak 2,4 milyar dolar değerinde 14 milyon adet hisse daha sattı ve toplamda yaklaşık 8,5 milyar dolar kazanç elde etti. Bezos, bu satışların ardından Amazon hisse satışlarını durdurduğunu açıkladı.
21 Şubat 2024

Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi'nin 2022 FIFA Dünya Kupası'nda giydiği altı forma, Sotheby müzayede şirketi tarafından açık artırmaya çıkarılacak. Messi'nin bu formalarının 8 milyon sterlin (yaklaşık 288 milyon lira) üzerinde bir bedelle satılması öngörülüyor. Daha önce Diego Maradona'nın 'Tanrının Eli' olarak bilinen forması 7,1 milyon sterline satılarak bir rekor kırmıştı.
21 Kasım 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Apple'ın 1990'larda bazı çalışanları için yaptırdığı ve bir konferansta dağıttığı, üzerinde eski gökkuşağı renkli logosu bulunan ayakkabılar, Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Ayakkabının başlangıç fiyatı 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu, Apple'ın geçmişte ürettiği ve dağıttığı hatıra eşyaların yüksek fiyatlarla satılmasına bir örnektir.
26 Temmuz 2023

Britanyalı heavy metal grubu Iron Maiden'ın solisti Bruce Dickinson, solo kariyerinin ilk Türkiye konserini 19 Temmuz 2024'te İstanbul KüçükÇiftlik Park'ta gerçekleştirecek. Yeni solo albümü 'The Mandrake Project' ve yeni teklisi 'Afterglow Of Ragnarok'u duyuran Dickinson, Avrupa turnesi kapsamında Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Konser biletlerinin yakında satışa sunulacağı bildirildi.
6 Kasım 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde toplamda 2 milyar dolardan fazla değere sahip yaklaşık 12 milyon Amazon hissesini sattı. Bu satış, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bildirildi. Bezos, 124 milyar dolarlık servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını daha önce açıklamıştı.
12 Şubat 2024

Kuzey İrlanda'nın Enniskillen kasabasında bulunan ve 1944 yılında açılan Charlie'nin Barı, düşük bütçeyle hazırladığı Noel reklamıyla sosyal medyada dikkat çekti. Reklamda, yalnız bir adamın barı ziyaret etmesi ve orada sıcak bir karşılama bulması anlatılıyor. Video, iPhone ile çekilmiş ve 700 sterline mal olmuş. TikTok'ta 500 binden fazla izlenen video, İngiliz perakende devi John Lewis ve 'Derry Girls' dizisinin yazarı Lisa McGee tarafından övgü almış.
3 Aralık 2023

Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk, 2013 yılında yayımlanan ve büyük beğeni toplayan son stüdyo albümü Random Access Memories'in 10. yıl dönümünü, albüme dokuz yeni şarkı ekleyerek kutlamaya hazırlanıyor. Yenilenmiş albümün tamamı 12 Mayıs'ta dinlenebilecek, ancak şarkılardan 'Fragments of Time'ın yapım süreci ve ham hali şimdiden ikilinin web sitesinde yer alıyor. Daft Punk, 2021 yılında müziğe devam edeceklerini ancak ikili olarak yollarını ayırdıklarını duyurmuştu.
23 Mart 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Rijksmuseum'da, Johannes Vermeer'in 37 eserinden 28'inin yer aldığı en kapsamlı sergi açıldı. Sergi, 4 Haziran'a kadar açık olacak ancak biletler şimdiden tükendi. The Guardian gazetesi sergiyi 'ıskalanmayacak bir şölen' olarak tanımladı. BBC, sergi vesilesiyle Vermeer'in beş ünlü tablosundaki gizemleri ve simgesel mesajları inceledi. Vermeer'in yaşadığı dönemde eserlerinin değeri anlaşılmamış olmasına rağmen, günümüzde sanatı büyük değer görüyor.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim