Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da deprem konutları ve yeni devlet hastaneleri için düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, afet bölgelerinde yaşayan vatandaşların bekleyecek zamanlarının olmadığını belirtti. Ana muhalefetin yönetimindeki belediyelerin afet bölgelerine yeterince ilgi gösterip göstermediğini sorguladı ve ülkeyi afetlere dayanıklı hale getirme konusundaki kararlılığını vurguladı. Ayrıca, 14 Mayıs seçimlerinde iktidara gelmeleri durumunda güvenli binaların hükümet programının taviz verilmez bir maddesi olacağını ifade etti.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İzmir'de düzenlenen mitinginde, henüz konuşması devam ederken kalabalığın dağılmaya başladığı görüldü. Bu sırada bir kişinin 'Meydanı boşaltmayalım, basına fırsat vermeyelim' dediği duyuldu. İktidar medyasının yüksek katılım olduğunu belirtmesine karşın, mitinge çoğunlukla çevre illerden katılım sağlandığı ve cami imamları ile kamu çalışanlarına baskı yapıldığı iddia edildi.
29 Nisan 2023

Suriye Geçici Hükümeti, Kayseri'de Suriyeli bir şahsın bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan ve Suriyelilere yönelik saldırılara dönüşen olaylar üzerine sağduyu çağrısında bulundu. Olaylar sonucunda bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakılmış, polis ve itfaiye erleri yaralanmıştı. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki Suriyelilerin korunmasının önemine vurgu yaparak, kışkırtıcı çağrılara uyulmamasını istedi. Ayrıca, bu tür olayların Türk-Suriye ilişkilerine zarar verme potansiyeline dikkat çekildi.
1 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamalar ve gelecek vaatleri, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz tarafından eleştirildi. Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomik dengeleri yerine oturtma vaadine ve enflasyonun düşeceği yönündeki öngörülerine şüpheyle yaklaştığını belirtti. Yılmaz, geçmişte yapılan ekonomik tahminlerin tutmaması ve Erdoğan'ın uzun süredir ülkeyi yönetmesine rağmen ekonomik dengeleri sağlayamamış olmasını eleştirdi. Ayrıca, okuyucuları Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına karşı temkinli olmaya çağırdı.
29 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

Kayseri'de son günlerde yaşanan olaylar dikkat çekiyor. İki kişi Atatürk büstüne saldırdı ve bu saldırının provokatif bir eylem olduğu düşünülüyor. Ayrıca, eski MHP'li Belediye Başkanı Memduh Uzunoğlu'nun kardeşi Ejder Uzunoğlu, CHP'li Şerafettin Bahadır'ı darp edip silahla yaraladı. Suriyelilerin bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla başlayan olaylar sonucunda Suriyelilere ait işyerlerine ve evlere saldırılar düzenlendi.
2 Temmuz 2024

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, önceden iktidarı göçmen politikası üzerinden eleştirirken, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldığını ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını ve imar çalışmalarını övdüğünü belirtti. Erdoğan, Oğan'ın 'cumhur ittifakının bir elemanı gibi' çalışmalara başladığını ifade etmişti. Oğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesine rağmen onu desteklemeye ikna olmadığını ve HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini eleştirdiğini söyledi.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kriter Dergisi'ne verdiği mülakatta Türkiye'nin çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini tamamladığını ve şimdi 'şahlanış sürecine' girdiğini ifade etti. Yüksek enflasyon ve dış ticaret açığına rağmen Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye doğru ilerlediğini savundu. Muhalefetin projeleri değersizleştirme siyasetine ve yurt dışına insan kaynağı göçünü teşvik etmesine eleştiride bulundu. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası konumunu güçlendirdiğini ve dış politikada çok boyutlu bir yaklaşım benimsediklerini belirtti.
6 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, Erdoğan'ın tüm yetkileri elinde bulundurduğunu ve yardımların ulaşmasını engellediğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'a halkın acılarını görmemesi ve onları sadece oy olarak görmesi nedeniyle sorunun kendisi olduğunu söyledi ve 'Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından' ifadesini kullandı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçmişte oy toplamak için kullandığı imar affı uygulamasını yeni dönemde kaldıracağını ve affedilemez suçlar arasına alacağını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, hükümetin imar barışı düzenlemeleri eleştirilere konu oldu. Erdoğan, geçmişte bu düzenlemeyi anlatarak oy istemişti. Ancak en az 50 bin insanın hayatını kaybetmesinin ardından AKP seçmeninin de tepkili olduğu görülen imar affına karşı çıktığını ifade etti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Konya'daki bir toplu açılış töreninde muhalefete yönelik 'emri Allah'tan alıyoruz' ifadesini kullanmasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Erdoğan'ın kendini peygamber sandığını ve dini siyasete alet ettiğini söyledi. Buldan, dini istismar edenlerin 14 Mayıs'ta halktan cevap alacaklarını belirtti. Ayrıca, Buldan son günlerde Mersin'de kendi partilerine ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yapılan saldırıları hatırlatarak, bu tür eylemlerden meydanlarda konuşanların sorumlu olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2023

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de hem dünya siyasetinden hem de iç dinamiklerden beslenen çift katmanlı bir otoriter dalga olduğunu ifade ediyor. Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu ittifakın, yeni Türkiye iddiaları ile dünya siyasetindeki milliyetçilik, devletçilik ve milli sınırların büyümesi gibi konularda paralellikler gösterdiğini belirtiyor. Bayramoğlu, bu durumun demokratik değerlerin üzerine çıkan milliyetçi ve güce dayalı bir yapıyı ortaya çıkardığını ve Türkiye'nin bu tablo içinde umut üretmeye çalıştığını vurguluyor.
10 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde yaşanan taşlı saldırıyı İmamoğlu ve ittifakın kendi provokasyonu olarak değerlendirdi. Saldırıda en az 17 kişi yaralanmıştı. İmamoğlu ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu itidal çağrısı yaparken, iktidar cenahı olaydan İmamoğlu'nu sorumlu tutuyor. Erdoğan, İmamoğlu'nun olay çıkarıp şehirleri karalamaya çalıştığını ve hezimete uğrayacaklarını öne sürdü.
8 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyareti üzerinden göndermede bulundu. İmamoğlu, Erdoğan'ın Sisi'ye 'kardeşim' demesini eleştirerek, kendisine de 'kardeşim' denilmesini beklediğini ifade etti. Ayrıca, Kara Harp Okulu mezuniyet töreniyle ilgili tartışmalara da değinen İmamoğlu, siyasetin kışladan uzak tutulması gerektiğini vurguladı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ortak bir değer olduğunu belirtti.
8 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

Hediye Levent, Suriye'deki BAAS Partisi kongresinde Beşşar Esad'ın Kuzey Suriye meselesini birkaç ay içinde çözeceklerini ve askeri operasyonu reddettiklerini söylediği iddialarını değerlendiriyor. Esad yönetiminin Suriye Kürtlerini güvenlik çerçevesinde gördüğünü ve askeri seçenekleri reddettiğini belirtiyor. Türkiye'de ise Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi'nin Türkiye'ye askeri seçenekler yerine diyalog çağrısında bulunduğu konuşması öne çıkarılıyor. Şam ve Ankara'nın Suriye Kürtleri konusundaki söylemlerinin örtüşmediği ve Şam'ın Türkiye'nin Suriye'deki varlığını daha büyük bir tehdit olarak gördüğü vurgulanıyor.
31 Mayıs 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim