Kızılay Sağlık Grubu, İstanbul, Konya ve Kayseri'deki dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezini kiraya verme kararından vazgeçti. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, hastanelere ayrılan bütçenin yaşlı bakımına harcanacağını belirtmişti. Kızılay Yönetim Kurulu, yapılan değerlendirmeler sonucunda hastane ve tıp merkezlerinin Kızılay Sağlık Grubu tarafından işletilmeye devam edilmesine karar verdi.
30 Haziran 2024

Rekabet Kurulu, Bilim İlaç Sanayii ve Ticaret AŞ ile Drogsan İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye toplamda 186 milyon lira para cezası verdi. Bu ceza, iki şirketin rakipleriyle iş gücü piyasasında birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yaparak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri gerekçesiyle kesildi. Daha önce aynı soruşturma kapsamında GlaxoSmithKline ve Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ'ye de para cezaları uygulanmıştı.
22 Ağustos 2024

İstanbul'da 10 bebeğin ölümüne neden olan sağlık çetesinin işbirliği yaptığı hastanelerin listesi açıklandı. Listede eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait Özel Avcılar Hospital Hastanesi de bulunuyor. Çete, bebekleri özel hastanelere naklederek haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor. Soruşturma kapsamında beş kişi tutuklandı ve savcıya yönelik tehditler nedeniyle geniş çaplı bir soruşturma yürütülüyor.
18 Ekim 2024

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

İstanbul'daki Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Korsanlar, 2007'den bu yana hastane tarafından yapılan tüm tahlil ve tetkik sonuçları, görüntülemeler dahil olmak üzere hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi. Hastane, korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği bir durumla karşı karşıya kaldı. Saldırı sonucu, PACS sistemi ağır hasar gördü ve yedekleme sistemi olmadığı için birçok hasta kaydına ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
16 Nisan 2024

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişi için 3,2 milyar TL sağlık sigortası ödemesi yapıldığını belirtti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu sayı 6 milyon 939 bin kişi. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, bu farkın nedenini sorgulayarak, yoksul vatandaşların sayısının artıp artmadığı veya başka bir açıklama olup olmadığını sordu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali raporlarında sağlık sigortası için ödenen miktarın 23,3 milyar TL olduğu belirtildi. Hekimler, sosyal yardımların devletin görevi olduğunu ve kamuoyunun bu konuda daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

Adalet Bakanlığı, insan hakları örgütlerinin uzun süredir mücadele ettiği bir konuda adım atarak, hasta ve yaşlı hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için bir genelge yayımladı. Genelge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla çıkarıldı ve hükümlülerin durumlarının Adli Tıp Kurumu tarafından değerlendirilmesini öngörüyor. Genelge, hükümlülerin sağlık durumlarının cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için değerlendirilmesine olanak tanıyor ve bu sürecin hükümlünün talebi olmaksızın başlatılabileceğini belirtiyor.
3 Ocak 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer borçların son ödeme süresini 3 Ağustos'a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesi ve tahsilat sistemlerinde yoğunluk oluşması nedeniyle alındı. Bu tarihe kadar borçların yasal süresi içerisinde ödenmiş sayılacağı belirtildi.
31 Temmuz 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Barış Kaya, kesinleşmiş bir yargı kararı olmaksızın Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki görevinden alındı. Kaya, sosyalist bir hekim olarak halkın yanında olduğu için cezalandırıldığını ve mesleki eğitim hakkının engellendiğini belirtiyor. Kaya, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkarak, gönüllü sağlık hizmetleri sunduğunu ve insan hakları ihlalleriyle mücadele ettiğini ifade ediyor. Görevine iade edilmesini ve açığa alınma kararının kaldırılmasını talep ediyor.
16 Ekim 2024

Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

SGK, özel sektör işverenlerine 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleri sunarak sigorta primi indirimleri sağlıyor. 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteği 206 milyar TL'ye ulaştı. 2020-2023 yılları arasında özel sektöre sağlanan toplam teşvikler cari fiyatlarla 427,4 milyar TL olup, yeniden değerleme oranlarıyla güncellendiğinde 1,3 trilyona yaklaşıyor. Aziz Çelik, SGK'nin özel sektöre sağladığı bu devasa teşviklerin yerel yönetimlere neden sağlanmadığını sorguluyor.
29 Temmuz 2024

Mahkeme, Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş. için üç ay süreli konkordato kararı verdi ve şirketin hisseleri Borsa İstanbul'da işleme kapatıldı. Şirket, alacaklıların başlatacağı haciz işlemleri sebebiyle üretim faaliyetlerinin aksamaması için konkordato başvurusunda bulundu. Bu süreçte şirket, bankalar ve alacaklılarla borçların yeniden yapılandırılması için görüşmeler yürütecek. Mega Polietilen hisseleri, 9 Mayıs'ta tarihi zirveyi gördükten sonra değer kaybetmeye başladı ve 2 Ağustos'tan 19 Ağustos'a kadar yüzde 38 değer yitirdi.
20 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamasının ardından CHP yönetimindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hesaplarına haciz kondu. Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu adımın muhalif partilerin belediyelerini zor durumda bırakmak için yapıldığını ifade etti.
30 Temmuz 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023

Saygı Öztürk, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim borçlarının, AKP'nin seçim yenilgisinden sonra gündeme getirildiğini belirtiyor. AKP'li belediyelerden birkaçı hariç, seçimi kaybettikleri yerlerde CHP'li başkanlara ağır bir borç yükü bırakıldığı ifade ediliyor. Özellikle temsil ve ağırlama giderlerinin borçların büyük kısmını oluşturduğu, SGK borçlarının da önemli bir yer tuttuğu vurgulanıyor. Sayıştay'ın yıllardır yaptığı uyarılara rağmen, iktidarın bu borçların ödenmesini teşvik etmediği ve büyükşehirleri kaybettikten sonra SGK borçlarını hatırladığı belirtiliyor.
28 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim