Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin bir kısmı görevlerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar 82 ülkeden 9 bin 46 yabancı personelin arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekip gönderen tüm ülkelere teşekkür ederken, Ermenistan'a özel bir teşekkürde bulundu. Yabancı ekipler, Türkiye'den ayrılırken havalimanlarında alkışlarla uğurlandı ve bazıları kendi ülkelerinde çiçeklerle karşılandı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yaptıkları yorumlar nedeniyle gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında soruşturma açtı. Yanardağ'a kurtarma çalışmaları sırasında tekbir getirilmesiyle ilgili sözleri, Aysever'e ise YouTube kanalında deprembilimci Ahmet Ercan ile yaptığı yayın nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlaması yöneltildi. Aysever ve Ercan'ın yayını, iktidara yakın Sabah ve Yenişafak gazeteleri tarafından hedef gösterilmişti.
7 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Habertürk canlı yayınında Hatay'da sekiz saattir herhangi bir kurtarma çalışmasının yapılmadığını ve AFAD'ın henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. İskenderun'da yıkılan bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetlerinin başlamadığını, insanların sokakta battaniye ve çadır olmadan kaldığını, cenazelerin kaldırımda olduğunu ve toplanma merkezlerinde korunaklı bölümlerin bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Türkiye'nin birçok ilinde hissedildiği ve 100'den fazla artçı sarsıntı yaşandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladığı belirtildi.
6 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren yayınlar yapan televizyon kanallarına ceza kesti. İlahiyatçı Cemil Kılıç'ın eleştirileri nedeniyle Flash Haber'e para ve program durdurma cezası verilirken, Fatih Altaylı'nın depremzedelere yardım kampanyası engellendiği iddiaları üzerine Habertürk'e idari para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumu iktidarı eleştirmenin suç haline geldiği şeklinde değerlendirdi.
8 Mart 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Meksikalı arama kurtarma ekibi, eşyalarının yanlış uçağa yüklenmesi, çalınması ve ölümle tehdit edilme gibi olaylar yaşadı. Ekip, AFAD İl Koordinasyon Merkezi'nde dinlenirken hırsızlık mağduru oldu ve Antakya'da bir grup tarafından ölümle tehdit edildi. Ekip üyesi Aydemir Taşova, polislerin ve AFAD'ın yeterli desteği sağlamadığını, çadır ve jeneratör gibi temel ihtiyaçların geç karşılandığını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle ekip yorgun olmasına rağmen başka bir bölgeye transfer edilmek zorunda kaldı.
27 Şubat 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta TRT Haber canlı yayınına konuşan bir depremzede, kendilerinin 50 saat boyunca yalnız bırakıldıklarını ifade etti. Muhabir Fuat Kozluklu, depremzedenin sözlerine rağmen dramı anlatmaya devam etti ve kısa bir süre sonra yayın sesi kesilerek sonlandırıldı. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 19 bin 388'e ulaşmış durumda ve birçok kişi hala enkaz altında.
10 Şubat 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Adıyaman'dan canlı yayın yapan CNN Türk muhabiri Serdar Er, bir depremzede tarafından saldırıya uğradı. Stüdyodaki sunucular Meltem Bozbeyoğlu ve Semiha Şahin, saldırıya rağmen yayına devam etti. İktidara yakın medya kuruluşlarının depremle ilgili ihmalleri yeterince haber yapmaması nedeniyle eleştirildiği ve bu durumun bazı depremzedeler tarafından saldırıya dönüştüğü belirtildi.
11 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, gazetecilerin deprem bölgesinde zorluklar yaşadığını ve engellendiğini belirtti. Akşener, RTÜK'ün depremle ilgili yayınlara müdahale hazırlığında olduğunu ve iktidarın bu konuda yeni ceza planları yaptığını iddia etti. Ayrıca, özgür medyanın önemine vurgu yaparak, haber yapmanın suç olmadığını ve özgür medyanın toplum için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy, Hatay'dan canlı yayında yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki arama kurtarma ekipleri arasında 'birbirinin depremzedesine çökmeye varan rekabet' yaşandığını belirtti. Ersoy, ekiplerin kurtarma çalışmaları sırasında birbirlerinin üzerine giderek, kurtarılan kişileri kendilerinin çıkardığını iddia ettiğini ve bu durumun halk tarafından alkışlarla onaylandığını ifade etti.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay Antakya'da yaşanan yardım ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler olduğu belirtiliyor. CHP Meclis üyesi Eren Erdem, bölgede ekskavatör ve vinç gibi önemli arama kurtarma ekipmanlarının olmadığını, çok az enkazda çalışma yapıldığını ve su bile bulunamadığını ifade ediyor. Depremzedelerden Nihat Okuyan, yardım araçlarının Hatay'ın girişinden geri gönderildiğini ve ulaşımın engellendiğini söylüyor. CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ise yardımların yetersiz olduğunu ve bir sisteme oturmadığını belirtiyor.
8 Şubat 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay'da profesyonel arama-kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bildirildi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölgede 300'ün üzerinde enkaz olduğunu ve ekipman eksikliği yaşandığını belirtti. Depremin etkilediği diğer iller arasında Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis bulunuyor. En az 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiği, bir o kadar kişinin de yaralandığı aktarıldı. Bölgede barınma, ısınma, yiyecek ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlar da yetersiz durumda.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, telekomünikasyon şirketlerinin bir aylık süre için görüşmeleri ücretsiz sağlayacağını duyurdu. AFAD, 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini ve 147 bin 934 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Adıyaman'da yıkılan binaların müteahhitleri, yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı. Hatay Havalimanı'nın onarımı tamamlandı ve uçuşlar yeniden başladı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yedi aylık Hamza bebek enkaz altından kurtarıldı.
12 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim