Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren güncellenmiş bir harita paylaştı. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de 42 il ve 110 ilçe doğrudan diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Harita, MTA'nın resmi web sitesi üzerinden erişilebilir durumda ve kullanıcılar şehirlerin fay haritalarını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
15 Şubat 2023

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan, bir derginin yıldönümü kutlamasında yazar arkadaşı Yu Hua'ya kitap ödülü takdim ederken konuşmasını yapay zeka uygulaması ChatGPT ile hazırladığını açıkladı. Mo Yan'ın bu açıklaması, etkinlikteki izleyicileri şaşırttı ve Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, ChatGPT'nin Çin'de henüz kullanıma açılmamış olması nedeniyle yazarın bu açıklamasının yasal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
21 Mayıs 2023

ABD'nin Colorado eyaletinde Spencer Greiner isimli bir adam, balık tutarken ve çöp toplarken çamurun içinde eski bir dijital fotoğraf makinesi buldu. Makinenin hafıza kartı çalışıyor durumdaydı ve içindeki fotoğraflar sağlamdı. Greiner, Facebook üzerinden fotoğrafları paylaşarak sahibini aradı ve mesajı bir gün içinde Arizona'da yaşayan Coral Amayi'ye ulaştı. Amayi, 2010 yılında rafting yaparken makinesini Animas nehrine düşürmüştü.
30 Mart 2023

Fransa'da doğan ilk panda olan Yuan Meng, neslinin devamı için Çin'e gönderildi. Yuan Meng, 2012'de Çinli yetkililerce Fransa'ya ödünç verilen ilk pandalar Yuan Zi ve Huan Huan'ın erkek yavrusu. Covid-19 salgını nedeniyle Çin’e gidişi ertelenen Yuan Meng'i uğurlamaya yüzlerce kişi geldi. 12 saat sürecek yolculuk boyunca bir veteriner Yuan Meng'e eşlik edecek ve yanına 90 kilogram bambu ağacı bitkisi konuldu.
25 Temmuz 2023

Yusuf Kaplan, Müslümanların başlangıçta mücahit olarak yola çıktıklarını ancak zamanla müteahhit ve her şeye müsait bir hale geldiklerini belirtiyor. Batı'ya göre ve Batı'ya karşı belirlenen konumlanmaların, Müslümanları Batılıların belirlediği kurallar çerçevesinde hareket etmeye zorladığını ve bu durumun değişmesi gerektiğini savunuyor. Kaplan, ekonomik büyümeyi hedeflemenin Müslümanları sistemi dönüştürmekten uzaklaştırdığını ve öncelikle zihniyetin değişmesi gerektiğini vurguluyor.
8 Nisan 2024

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024

Zimbabve'de 56 yaşındaki Ishmael Chokurongerwa isimli sahte peygamberin çiftliğine düzenlenen operasyon sonucu 251 çocuk kurtarıldı. Çiftlikte çocuklara ait olduğu düşünülen isimsiz mezarlar bulundu. Chokurongerwa ve yedi takipçisi çocuk haklarını ve cenaze yasalarını ihlal etmek suçlarıyla tutuklandı. Kurtarılan çocukların çoğunun doğum belgesi bulunmazken, çiftlikteki çocukların resmi eğitim almadığı ve tarikat liderlerinin çıkarı için çalıştırıldığı belirtildi.
16 Mart 2024

Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda yer alan Şuveyrif bölgesinde, bir toplu mezarda 65 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Libya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kriminal Araştırmalar Dairesi tarafından yapılan açıklamada, bulunan cesetlerden DNA örnekleri alındığı ve kimlik tespiti çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Cesetler, Şuveyrif bölgesinden sorumlu başsavcılığın belirlediği bir mezarlığa defnedildi.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim