Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

İranlı Azeri rapçi Asya Alizade, kliplerinde uyuşturucu madde kullanımını özendirdiği suçlamasıyla iki ay önce başlatılan soruşturma kapsamında bugün tekrar gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, Alizade'nin bir klibinde 'esrar gibi' ifadesi kullanması tespit edilmişti. Daha önce serbest bırakılan Alizade, yabancı olduğu ve suça karıştığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzereyken, polis merkezine her gün imza atmadığı için yeniden gözaltına alındı ve emniyet işlemlerinin ardından il göç idaresine teslim edileceği bildirildi.
5 Temmuz 2023

Cosa Nostra mafyasının lideri olduğu iddia edilen Matteo Messina Denaro, 30 yıl süren kaçak hayatının ardından Sicilya'nın başkenti Palermo'da bir klinikte gözaltına alındı. 2002 yılında gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Denaro, birçok cinayetin yanı sıra 1992'de iki mafya karşıtı savcının öldürülmesi ve 1993'teki bombalı saldırılar gibi suçlarla ilişkilendiriliyor. İtalyan güvenlik güçleri, Denaro'nun yakın çevresini takip ederek ona ulaşmayı başardı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu olayı devlet için büyük bir zafer olarak nitelendirdi.
16 Ocak 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Eski Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından yargılanmaktadır. İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklardan Atilla Yörük ve Nazlı Can tahliye edilirken, Erzan ve Ali Yörük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Müştekiler arasında ünlü isimler ve banka müşterileri yer almakta, dolandırıcılık iddialarıyla ilgili çeşitli ifadeler mahkemede dile getirilmiştir. Mahkeme, Denizbank'ın davaya katılma talebini reddetti ve duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.
21 Kasım 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin kara para aklama suçlamasıyla tutuklandığı soruşturma genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konuldu. Anadolu Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada 24 şüpheliden 16'sı tutuklanmış, bazı şirketlere kayyum atanmıştı. Soruşturma kapsamında, şüphelilerin yurt dışına çıkışlarına da yasak getirilmişti.
1 Aralık 2023

Ankara'da Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 26 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda, üç şüpheli serbest bırakılırken, 12'sine adli kontrol, üçüne ev hapsi cezası uygulandı ve sekiz şüpheli tutuklandı. Bu operasyonla birlikte, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında toplamda 39 şüpheli tutuklanmış oldu.
9 Mart 2024

Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da deprem ve Togg kredisi vaadiyle dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 25 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında örgütün elebaşı olduğu iddia edilen 'Suflör' lakaplı kişinin de bulunduğu zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda silah, POS cihazları, cep telefonları ve para ele geçirildi. İnternet üzerinden sahte kredi vaatleriyle vatandaşları kandırdıkları ve banka hesaplarından para çektikleri tespit edildi.
10 Nisan 2023

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda, İran uyruklu iki zanlı, mide ve bağırsaklarında bulunan iki kiloya yakın uyuşturucu ile yakalandı. Zanlılar, otobüs kontrolü sırasında şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı. Hastanede yapılan muayene ve tomografi çekimlerinde mide ve bağırsaklarında çok sayıda yabancı cisim bulunduğu tespit edilen zanlıların midesinden 242 kapsül halinde çıkarılan 1 kilo 919 gram afyon sakızına el konuldu. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
5 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın uyuşturucu kullandığını ve bu durumun 39 milyon kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, sentetik uyuşturucuların pazardaki payının artmasıyla bu maddelere erişimin hem daha ucuz hem de daha öldürücü hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, uyuşturucu üretimi ve ticaretinde internetin önemli bir rol oynadığına ve dünya genelinde tedaviye ihtiyaç duyan bağımlıların sadece beşte birinin tedavi görebildiğine dikkat çekti.
14 Mart 2024

Avrupa Birliği ve Britanya'nın kara listesinde yer alan Rus oligark Roman Abramoviç'in, İstanbul Çengelköy'de Boğaz manzaralı bir villayı satın aldığı öne sürüldü. Bu villanın daha önce 'Adnan Hoca' olarak bilinen ve 891 yıl hapis cezasına çarptırılan suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'ın kiraladığı ve 190 milyon TL'ye satışa çıkarılan villa olduğu iddia ediliyor. Abramoviç'in daha önce de İstanbul'da gayrimenkul alımı için arayış içinde olduğu ve şehirde bir yalıyı kiraladığı biliniyor.
1 Mart 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

İtalyan mafyası Cosa Nostra'nın 30 yıldır aranan son büyük 'baba'sı Matteo Messina Denaro, 16 Ocak'ta Palermo'daki bir hastanede yakalandı. Denaro'nun, 1992'de Palermo'da mafya dosyalarına bakan savcı Paolo Borsellino'ya düzenlenen bombalı suikastın planlayıcısı olduğu düşünülüyor. 60 yaşındaki Denaro, 30 yıl boyunca polisten kaçmayı başarmış ve son bir yılını Sicilya'daki Campobello di Mazara kasabasında annesinin evinin yakınında fark edilmeden geçirmiş. Denaro'nun yakalanmasına, kanser tedavisi gördüğü hastanede sahte kimlik kullanırken telefon sinyalleri üzerinden tespit edilmesi ve ardından yapılan operasyon sonucu ulaşılmış.
26 Ocak 2023

Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023

İtalyan polisi, Sicilya adası açıklarında bir ticari gemiden balıkçı teknesine uyuşturucu nakli sırasında 5,3 ton kokain ele geçirdi. Ticari geminin, yükünü boşalttıktan sonraki varış noktasının Türkiye olduğu belirtildi. Geminin 15 kişilik mürettebatı arasında Türk, Azeri ve Ukrayna uyruklu kişilerin olduğu açıklandı. Balıkçı teknesinde gözaltına alınanlardan ikisinin Tunus vatandaşı, diğerlerininse İtalya, Fransa ve Arnavutluk uyruklu oldukları belirtildi.
21 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Kafes' operasyonu kapsamında 56 ilde suç örgütü üyelerine yönelik düzenlenen operasyonlarda 150 şüpheli daha yakalandığını duyurdu. Yakalanan şüphelilerin tefecilik, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, resmi ve özel belgede sahtecilik, vergi usul kanununa muhalefet ve parada sahtecilik suçlarını işlediği değerlendiriliyor. Operasyonlar sırasında çok sayıda ruhsatsız tabanca ve bu suçlardan elde edildiği değerlendirilen çok miktarda para, çek ve senet ele geçirildi.
17 Ekim 2023

ABD'de gerçekleştirilen büyük bir dolandırıcılık davasında, Lev Aslan Dermen ve Kingston ailesi üyeleri, ABD'yi 1 milyar dolar dolandırmaktan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Jill Parrish, bu cezayı, yenilenebilir yakıt vergisi teşviklerinden yararlanmak için yalan beyanlarda bulunan Washakie Renewable Energy şirketinin CEO'su Jacob Kingston ve ailesine karşı verdi. Kingston ailesi ve Dermen, 511 milyon dolar çalmakla ve 600 milyon dolar daha çalmaya çalışmakla suçlanıyor. Aynı zamanda, Sezgin Baran Korkmaz'ın da bu suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve ABD'de yargılandığı belirtiliyor.
8 Nisan 2023
İşaretlediklerim