Japon otomobil üreticisi Toyota, park frenindeki montaj hatası ve ön camda su sızdırma sorunları nedeniyle Mayıs 2015-Mart 2023 döneminde üretilen 'Sienta' ve 'Japan Taxi' modellerinden oluşan 580 binden fazla aracı geri çağırdı. Geri çağırma, park freni pedalındaki cıvataların gevşeyip düşebileceği ve ön cam çıtalarının yağmur suyu sızdırabileceği risklerini içeriyor. Toyota, sorunlu araçlara bayilerde ücretsiz muayene ve gerekirse parça değişimi yapılacağını duyurdu.
23 Kasım 2023

Meksikalı Adrian López Velarde ve Marte Cázarez, çevreye zarar veren geleneksel deri üretimine alternatif olarak kaktüsten vegan deri üretmeyi başardı. Bu yeni malzeme, sürdürülebilir ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor ve moda, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılmaya başlandı. Kaktüsler, düşük su ve enerji ihtiyacı ile yetiştiriliyor ve bu sayede çevresel etkileri minimize ediliyor. Ayrıca, bu vegan deri Recaro ile işbirliği sonucu uçak koltuklarında kullanılarak 2024 Kristal Kabin Ödülleri'nde finalist oldu.
4 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun iki yıl önce keşfedilen GJ 486b adlı ötegezegende su buharı bulduğunu açıkladı. GJ 486b, Dünya'dan yüzde 30 daha büyük ve kütlesi üç kat fazla olup, kırmızı bir cüce yıldızın etrafında 1,5 Dünya gününde bir turunu tamamlıyor ve yaklaşık 426,5 derece sıcaklığa sahip. Bu keşfin, gezegenin yaşamı destekleyebilecek bir atmosfere sahip olabileceğine işaret ettiği düşünülüyor. Ancak su buharının gezegenden mi yoksa çevresindeki yıldızdan mı kaynaklandığı konusu henüz netlik kazanmamıştır.
4 Mayıs 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında devam eden bulunurluk sorunu nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. Bu durumdan faydalanan galerici ve karaborsacıların, Mercedes-Benz'in online satış platformunda özel yazılımlar kullanarak sıfır araçları hızla satın aldıkları ve böylece ikinci el piyasasını etkiledikleri iddia edildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, bu durumu sosyal medya üzerinden teyit ettiğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtti.
21 Haziran 2023

Twitter, San Francisco merkez ofisindeki fazla eşyalarını açık artırma yoluyla satışa çıkardı. Açık artırmada mavi kuş heykeli, toplantı masası, kahve makinesi ve @ işareti şeklinde bir saksı gibi çeşitli eşyalar satıldı. En yüksek fiyatı 100 bin dolar ile platformun ünlü kuş logosunun heykeli aldı. Açık artırmayı Heritage Global Partners şirketi yönetti.
19 Ocak 2023

Fransız uzay turizmi şirketi Zephalto, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladığı menüler ve nadir Fransız şarapları eşliğinde Dünya manzarasına karşı yemek yeme deneyimi sunuyor. 2024 sonu ve 2025 ortası için planlanan ilk uçuşlar için koltuklar satılmış durumda ve şirket şimdi 2025 sonrası için ön rezervasyonlar alıyor. Deneyim, stratosferdeki bir balona bağlı Celeste adlı basınçlı kapsülle gerçekleşecek ve yolcular yerden yaklaşık 25 kilometre yükselecek. Ön rezervasyon için 10 bin avro ödenmesi gerekiyor ve bilet fiyatı kişi başı 120 bin avro.
20 Mayıs 2023

Türkiye'de elektrikli otomobillerin vergilendirilmesi, motor gücü ve fiyatına göre değişiklik gösteriyor. 160 kW üzeri motor gücüne sahip ve vergisiz fiyatı 1 milyon 350 bin TL üzerinde olan araçlar için yüzde 92'ye varan ÖTV oranları uygulanıyor. Tesla Model Y'nin yeni versiyonu, motor gücünü 160 kW'ye düşürerek ve vergisiz başlangıç fiyatını 1 milyon 352 bin 160 TL olarak belirleyerek yüzde 32'lik daha düşük bir vergi oranına tabi oldu. Bu değişiklik, aracın fiyatında önemli bir düşüşe yol açtı.
21 Nisan 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

ABD'li pop şarkıcısı Taylor Swift, Eras turunun ABD ayağı kapsamında görev alan kamyon şoförlerine ve diğer tur ekibi üyelerine 100 bin dolarlık ikramiye verdi. Colorado merkezli kamyon şirketi Shomotion’un CEO’su Michael Scherkenbach, bu jestin nakliye personelini şaşırttığını belirtti. İkramiyenin bu büyüklükte olmasını beklemediklerini ifade eden Scherkenbach, tur için yaklaşık 50 kamyon sürücüsünün görev aldığını söyledi.
4 Ağustos 2023

Yeniden Refah Partisi'nin Düzce adayı olan şarkıcı Davut Güloğlu'nun paramotorla gerçekleştirdiği tanıtım denemesi sırasında, pilot B.E'nin kullandığı paramotor havada arızalandı. Arapçiftliği Mahallesi mevkisinde elektrik tellerine takılarak asılı kalan paramotor, pilotun yaklaşık 4 metre yükseklikten kendi imkanlarıyla inmesiyle sonuçlandı. Pilot kazayı yara almadan atlattı. İl Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği olayla ilgili araştırma başlatırken, elektrik kesintisi yaşanan mahallede arızanın giderilmesi için çalışmalar sürüyor.
30 Mart 2024

Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunu olan Boeing mühendisleri Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson, kağıt uçak tasarlayarak 88 metre uçuş mesafesiyle dünya rekorunu kırdılar. Yaklaşık 500 saatlik bir çalışma sonucunda 'Mach 5' adını verdikleri kağıt uçağı tasarladılar. Bu tasarım, hız ve sürtünmeyi en aza indirme odaklıydı ve hipersonik uçaklar ile ses hızını aşan araçlardan, özellikle NASA X-43A'dan ilham alındı. Ekip, bu rekorun uzun süre kırılamayacağını düşünüyor.
15 Nisan 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın 'La Manuela' adlı malikanesi, havadan çekilen fotoğraflarla gösterildi. Malikane, 1990'ların sonunda Kolombiya hükümeti tarafından ele geçirildi ve 1993 yılında Escobar'ın rakipleri tarafından yakılıp harabeye dönüştürüldü. Şu anda harabe halinde olan malikaneden eski ihtişamının sadece birkaç kalıntısı görülebiliyor.
22 Mayıs 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

Avustralyalı iş insanı Adrian Portelli, 3 milyon dolar değerindeki McLaren Senna GTR yarış aracını Melbourne'de bulunan 57 katlı Sapphire by the Gardens konut kulesinin tepesine taşıdı. Aracın binaya taşınabilmesi için dış cephe tamamen söküldü. Portelli, aracı oturma odasının en önemli parçası yapmak istediğini belirtti ve taşıma işleminden sonra aracın yeni yerindeki fotoğraflarını Instagram'da paylaştı. Portelli'nin 39 milyon dolar değerindeki evi 13 bin metrekare genişliğinde ve içerisine bir yüzme havuzu, birden fazla mutfak ve bir bowling salonu kurmayı planlıyor.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim