Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına kaçma girişimi sırasında İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gaziosmanpaşa başsavcılığı, Coşkun hakkında soruşturma başlattı. Coşkun, polis ekiplerince gözaltına alınarak İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.
10 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

6 Nisan'da CHP İstanbul İl Başkanlığı binası civarında silahla ateş açılması olayıyla ilgili gözaltına alınan dört şüpheliden üçü, yurt dışına çıkış yasağı ve belirli günlerde karakola imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Firari şüpheli Emre D. için yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerin emniyetteki ifadelerine göre, Emre D. sosyal medyada canlı yayın yaparken silahla havaya ateş açmış. Zanlılardan üçünün daha önce çeşitli suçlardan kayıtları bulunuyor.
11 Nisan 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Gıda sektörü hakkında paylaşımlar yapan 'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker'in suç duyurusu üzerine gözaltına alındı. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un iftira ve ithamlara dayalı suç duyuruları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Daha sonra Özsoy'un serbest bırakıldığı ve bu süreçte kendilerine destek olan polis ve savcılara teşekkür edildiği duyuruldu.
26 Şubat 2024

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verildi. Duruşmada tanıklar dinlendi ve İBB çalışanı Fatma Yavuz, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın ideolojik görüşleri nedeniyle bazı yerlere daha fazla yardım yapıldığını iddia etti. Duruşma sırasında bir tartışma yaşandı ve gazetecilerin salona alınmaması konusunda mahkeme başkanı ile avukatlar arasında gerginlik yaşandı. Bir sonraki duruşma 29 Mart'ta yapılacak.
25 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, görevden alınmasına sebep gösterilen disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Candan, 2021 yılında dönemin kayyım rektör vekili tarafından görevden alınmış ve bu karara karşı dava açmıştı. Mahkeme, 2023 yılında disiplin cezasını iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan'ın görevden alınmasına ilişkin dava ise devam etmektedir.
22 Mart 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu' hakkında yazdığı bir makale nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Avukatlarının itirazı üzerine, İstanbul 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı koşuluyla tahliye edildi. Hakim Murat Yıldız, tahliye gerekçesinde delillerin toplandığını ve adli kontrolün yeterli olacağını belirtti. Şardan, MİT raporunda adliyelerdeki skandal kararlar ve yargı mensuplarının ilişkilerine dair iddiaları gündeme getirmişti.
6 Kasım 2023

Aksaray'da hemşire Saliha Tuncel'in bir rezidansın 7. katından düşerek ölmesi olayında, adliyeye sevk edilen hastane müdürü Ç.Ö. tutuklanırken, doktor H.İ.A. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay, 24 Mayıs'ta doktor H.İ.A.'nın dairesinin bulunduğu rezidansta meydana geldi. İlk ifadelerinin ardından serbest bırakılan doktor ve hastane müdürü hakkında daha sonra gözaltı kararı çıkarılmıştı.
27 Mayıs 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci'nin, Bilgi İşlem Merkezi'nden iki çalışanı Sivas'ın Karaçayır köyündeki deprem izleme istasyonuna gönderdiği belirtildi. İki personelden biri, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, personelin dört gün içinde Sivas'ta göreve başlamasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu ve rektörün bu görev yeri değişikliğiyle ilgili objektif bir sebep sunmadığını belirtti. Bilgi İşlem Merkezi'nin başına Nisan 2022'de rektör Naci İnci tarafından Faruk Yakaryılmaz getirilmişti. Yakaryılmaz, Bilgi İşlem Daire Başkanı olduktan sonra yaptığı ihalelerle adını duyurdu.
3 Kasım 2023

İstanbul Kadıköy'de, 30 Aralık gecesi iki kadının içinde bulunduğu araca kasıtlı olarak birkaç kez çarpan taksi şoförü Ramazan Şimşek, adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı. Şimşek'in 35'i 'otodan hırsızlık' olmak üzere yedi farklı suçtan toplam 63 kaydı olduğu ortaya çıktı. Kadınlar, taksicinin saldırısından kaçarken polise haber verdi ve olay yerine yakın bir noktada polisler tarafından fark edilen taksici kaçtı. Şimşek, daha sonra gözaltına alındı ve ifadesinde suçlamaları reddetti.
4 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

30 Kasım'da İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un ülkeden kaçtığı ortaya çıktı. İstanbul Savcılığı, kazanın ardından 'taksirle yaralama' suçundan gözaltına alınıp serbest bırakılan Şeyh Mahmud'un, Göçer'in ölümünün ardından yeniden gözaltı kararı çıkarıldığını, ancak şüphelinin 2 Aralık'ta kaçtığı için bu kararın yerine getirilemediğini açıkladı. Şu anda Şeyh Mahmud'un yakalanması için uluslararası prosedürler dahil tüm süreçlerin titizlikle işletildiği belirtildi.
8 Aralık 2023

Bianet'in Kürtçe yayını Bianet Kurdî'nin editörü Aren Yıldırım, İstanbul Üsküdar'daki evinde sabah erken saatlerde polis tarafından gözaltına alındı. Yıldırım, Fatih'teki Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avukatı Ülkü Şahin, dosyada kısıtlama olduğunu ve 24 saat süreyle avukatla görüş yasağı bulunduğunu belirtti. Aren Yıldırım, aynı zamanda dilbilimci, çevirmen ve gazeteci olarak tanınıyor ve iki kitabın yazarı.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim