Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Avustralyalı astronomlar, Dünya'ya ulaşması sekiz milyar yıl süren radyo dalgalarından kaynaklanan gizemli bir patlama saptadı. Hızlı Radyo Patlamaları (FRB) adı verilen bu dalgaların biri, sekiz milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya'ya ulaştı. Araştırmacılar, bu dalganın birleşmekte olan birkaç galaksinin yol açtığı patlama sonucu oluştuğunu belirtti. FRB'lerin, evrenin kütlesinin hesaplanmasında ve galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılamada kullanılabileceği ifade edildi.
20 Ekim 2023

SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapılması planlanan Ax-3 misyonunun ertelendiğini duyurdu. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu bu misyon, ABD yerel saatiyle 18 Ocak'a ertelendi. Erteleme, ekiplere uçuş öncesi son kontrolleri tamamlama ve araç üzerindeki verileri analiz etme imkanı sağlamak için yapıldı. NASA yetkilileri, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında erteleme hakkında bilgi verdi.
17 Ocak 2024

NASA, 50 yıldan uzun bir süre sonra gerçekleşecek ilk insanlı Ay yolculuğu olan Artemis 2 görevi için astronotları duyurdu. Görevde, Christina Koch Ay'ın etrafında uçan ilk kadın, Victor Glover ise Ay'a giden ilk siyah astronot olacak. Kanadalı Albay Jeremy Hansen ve ABD Donanması pilotu Reid Wiseman da dört kişilik ekibin diğer üyeleri. Artemis 2'nin Kasım 2024'te başlaması ve 10 günlük bir uçuşun ardından Dünya'ya dönmesi planlanıyor. NASA, bu görevin başarılı olması durumunda 2025'te astronotları Ay yüzeyine indirmeyi ve uzun vadede Mars'a yolculuk yapmayı hedefliyor.
4 Nisan 2023

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a yumuşak iniş yapan ve güneş panellerindeki bir sorun nedeniyle uyku moduna alınan SLIM uzay aracının sorununun çözüldüğünü ve aracın yeniden sinyal göndermeye başladığını duyurdu. SLIM, Ay'da su ve insan yaşamını sürdürebilmek için gerekli maddeleri araştırmayı hedefliyor. Ayrıca, aracın kullandığı hassas iniş teknolojisi sayesinde Ay'ın engebeli kutuplarını keşfetmek de planlanıyor. SLIM projesi üzerinde yirmi yılı aşkın süredir çalışılıyor ve bu JAXA'nın Ay'a ikinci iniş girişimi.
29 Ocak 2024

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü uzmanları, okyanusun derinliklerine dalmanın uzay keşiflerine göre daha zor ve maliyetli olduğunu ifade etti. İnsanlık, okyanus yüzeyini binlerce yıldır keşfetmesine rağmen deniz tabanının sadece yüzde 20'sini haritalayabildi. Derin deniz keşiflerinin sınırlı olmasının nedenleri arasında yüksek basınç, karanlık ve soğuk koşullar yer alıyor. Derin okyanus çukurları 11 bin metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve bu bölgelerdeki yaşam, güneş ışığı yerine hidrotermal sızıntılardan elde edilen kimyasal enerjiyle sürdürülüyor.
22 Haziran 2023

NASA tarafından kurulan ve tanımlanamayan anormal fenomenleri (UAP) inceleyen kurul, ilk bulgularını bir brifing ile paylaştı. Savunma Bakanlığı'ndan Dr. Sean Kirkpatrick, 800'den fazla UAP ihbarı aldıklarını ve bunların çok azının 'tanımlanamayacak anormallikler' olarak değerlendirildiğini belirtti. FAA yetkilisi Mike Freie, özellikle SpaceX'in Starlink lansmanından sonra ve Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesinden sonra UAP ihbarlarında artış olduğunu ifade etti. Toplantıda, tespit edilen cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı sorusu gündeme geldi, ancak NASA'dan David Spergel henüz böyle bir kanıtın olmadığını vurguladı.
1 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştı. Uzay yolculuğu ve istasyon hakkında merak edilen soruları Instagram hesabı üzerinden yanıtladı. Gezeravcı, uzayda yaşam, uzay aracının malzemesi, uzayda zaman algısı, kenetlenme süreci ve diğer teknik detaylar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, UUİ'de yapılan deneyler ve günlük yaşamla ilgili sorulara da cevaplar sundu.
21 Ocak 2024

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) göreviyle uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşmak üzere yola çıkan Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüyle paylaştı. Gezeravcı'nın bu tarihi yolculuğunun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar olarak belirtiliyor. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD, İspanya, İtalya ve İsveç'ten astronotlar yer alıyor.
19 Ocak 2024

NASA ve SpaceX'in 2030'larda Mars'a astronot gönderme planları kapsamında yapılan bir araştırma, ilk mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlı olabileceğini ortaya koydu. Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott liderliğindeki ekip, erkek ve kadın astronotların uzay görevlerindeki oksijen tüketimi, enerji harcaması, karbondioksit ve ısı üretimi ile su gereksinimlerini inceledi. Erkek astronotların bu ölçümleri artırdığı, kadınların ise daha az beslenme gereksinimi ve oksijen tüketimi olduğu bulgulandı. Ayrıca, kadınlar için Mars'ta daha küçük yaşam alanı modülleri kurulabileceği belirtildi. Bu tür araştırmalar daha önce de yapılmış ve kadın astronotların avantajları vurgulanmıştı.
4 Mayıs 2023

İran Uzay Ajansı tarafından üretilen 'Sureyya' adlı uzaktan algılama uydusu, Kaim-100 roketi ile 750 kilometre yükseklikteki yörüngeye yerleştirildi. Bu, İran'ın uydularının ilk kez bu yüksekliğe ulaştığı anlamına geliyor. ABD ve Batılı müttefikler, İran'ın uzay faaliyetlerinin balistik füze programını gizlemek için kullanıldığını iddia ederken, İran bu füzelerin konvansiyonel silahlar olduğunu ve BMGK'nın 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.
20 Ocak 2024

NASA'nın Mars gezgini Perseverance, Mars'ta 1,6 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde hareket eden bir 'toz şeytanı' görüntüledi. Bu görüntüler, Perseverance'ın Mars topraklarındaki 899'uncu gününde çekildi. Mars'taki toz şeytanları, Dünya'daki kasırgalardan daha zayıf ve daha küçük olup, gezegendeki tozun taşınması ve yeniden dağıtılmasının yollarından biridir.
2 Ekim 2023

ABD'de, Güneş'in etrafında 'ateş çemberi' oluşturan halkalı Güneş tutulması görüntülendi. Tutulma, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayarak Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Teksas eyaletlerinden izlendi. Ayrıca California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görüldü. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tutulma sırasında Güneş ışığındaki azalmanın Dünya'nın iyonosfer adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için üç sondaj roketi fırlattı.
14 Ekim 2023

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a başarıyla iniş yapan ancak güneş pilleri sorunu nedeniyle uyku moduna geçirilen SLIM adlı insansız uzay aracını kurtarabileceğini belirtti. Araç, Ay'a iniş yaptıktan sonra güneş panellerinin yanlış yöne baktığı ve elektrik üretemediği fark edilince kapatıldı. JAXA, Güneş'in açısının değişmesiyle aracın kurtarılabileceğini ifade ediyor. SLIM, Ay'ın Shioli Krateri yamaçlarına iniş yapmış ve şu anda Ay gününün 'sabah' saatlerini yaşıyor.
22 Ocak 2024

SpaceX tarafından geliştirilen ve astronot taşıma kapasitesine sahip Starship uzay aracı, ikinci fırlatma girişiminde başarısız oldu. Teksas'taki Starbase fırlatma alanından havalanan araç, 140 km yüksekliğe ulaştıktan sonra Super Heavy roketinin birinci kademesi ayrılamayarak Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX canlı yayın sunucusu John Insprucker, ikinci aşamadan gelen verilerin kaybedildiğini ve ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceklerini belirtti. Nisan ayında yapılan ilk fırlatma denemesi de patlama ile sonuçlanmıştı.
18 Kasım 2023

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yarın Türkiye saatiyle 14:00'te Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılacak. Ax-3 ekibi için düzenlenecek uğurlama töreni, Axiom Space'in sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak. Gezeravcı'nın dünyaya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek ve ABD'nin Florida eyaleti yakınlarındaki yedi potansiyel iniş noktasından birine planlanıyor.
2 Şubat 2024

NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçirdi. Bu süre zarfında Rubio'nun kasları, beyni ve hatta bağırsaklarındaki bakteriler değişmiş olabilir. Uzayda yerçekiminin sürekli ağırlığının eksikliği, kas ve kemik kütlesinin hızlı bir şekilde azalmasına yol açar. Uzayda geçirilen süre boyunca omurgalarının hafifçe uzaması nedeniyle astronotların boyları biraz uzayabilir. Uzayda uzun süre radyasyona maruz kalan astronotlar DNA hasarı belirtileri gösteriyor. Ayrıca, uzayda geçirilen süre boyunca beyin yapısında ve gen ifadesinde değişiklikler görülebilir.
30 Eylül 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Artemis Misyonu kapsamında planlanan mürettebatlı Ay'a inişi 2026 yılına erteledi. Erteleme kararının nedenleri arasında uzay aracıyla ilgili güvenlik endişeleri, astronot giysileri ve iniş araçlarındaki sorunlar yer alıyor. NASA Başkanı Bill Nelson, güvenliğin öncelikleri olduğunu ve bu ek sürenin ekiplere zorlukları aşma fırsatı vereceğini belirtti. Artemis Misyonu, Ay'a dört astronot göndermeyi ve Ay'da kalıcı bir üs kurmayı hedefliyor.
10 Ocak 2024

NASA, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatının 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) hareket edeceğini açıkladı. Program kapsamında çeşitli eğitimsel ve basın etkinlikleri düzenlenecek. Ax-3 mürettebatının ISS ile kenetlenmesi 19 Ocak'ta planlanıyor ve istasyona yanaşma, ambarın açılması ve mürettebatı karşılama programı düzenlenmesi bekleniyor.
15 Ocak 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nda (NASA) meydana gelen elektrik kesintisi, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile iletişimde kısa süreli kesintiye yol açtı. Texas'ın Houston kentindeki Johnson Space Center'da yaşanan kesinti sonrası yedek sistemler devreye girdi. UUİ program müdürü Joel Montalbano, yedek sistemlerin 90 dakika içinde tam kontrolü sağladığını ve astronotlar için herhangi bir tehlike oluşmadığını belirtti.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim