ODTÜ rektörlüğü, öğrencilerin 11'inci Onur Yürüyüşü'nü düzenleme planlarına izin vermediğini e-posta yoluyla bildirdi. Rektörlük, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu savunarak, devam edilmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade etti. Geçen sene de yasaklanmaya çalışılan yürüyüş sırasında polis müdahalesi olmuş ve 38 kişi gözaltına alınmıştı.
8 Haziran 2023

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023

KYK Sinop Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu'nun müdürü, arızalı asansörün düşmesiyle hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Zeren Ertaş için toplanan öğrencilere 'Korkuyorsan, çakılacağını düşünüyorsan binme o zaman asansöre' şeklinde tavsiyede bulundu. Bu ifade, öğrenciler ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu uzun süredir yurt yetkililerine bildirdiklerini ancak asansörün tamir edilmediğini belirtti.
27 Ekim 2023

1996 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağı bireylerinin önemli bir kısmı, sosyal medyanın psikolojileri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünerek sosyal medya detoksu yapmaya başladı. HMD Global ve McKinsey Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, Z kuşağı katılımcılarının büyük bir kısmının sosyal medyayı azaltarak gerçek dünyayla yeniden bağlantı kurmaya çalıştığını ve bu sayede ruh sağlıklarının iyileştiğini gösteriyor. Cardiff Üniversitesi öğrencisi Iwan Kellet, sosyal medya detoksu yaparak daha iyi hissettiğini belirtiyor. Bangor Üniversitesi öğretim görevlisi Donna Dixon, sosyal medyanın gençler üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sağlıklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.
26 Kasım 2023

Aydın'da bir KYK yurdunda asansör kazası sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye genelinde protestolar düzenlendi. Mardin KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda gerçekleştirilen protestoya katılan öğrencilere KYK tarafından soruşturma açıldı. Öğrencilerden savunma yapmaları istenirken, bazılarına KYK'ya hakaret ve öğrencileri protesto için örgütlemek suçlamaları yöneltildi. Mardin Şahmaran Kadın Platformu'nun düzenlediği bir etkinliğe katılan öğrencilere de soruşturma açıldığı ve disiplin soruşturması geçiren öğrenci sayısının 40'ı aştığı belirtildi.
11 Kasım 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası Türkiye genelinde üniversitelerde uzaktan eğitim modeline geçilmesine öğrenciler tepki gösteriyor. Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanan öğrenciler, kaymakamlık tarafından yasaklanan protesto gösterisi düzenlemek istedi. 'Öldüren deprem değil devlet' sloganları atan öğrencilere polis müdahale etti ve 23 öğrenci gözaltına alındı.
20 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun yüz yüze eğitim görmek isteyen öğrenciler için KYK yurtlarının hizmet vereceğini açıklamasına rağmen, Antalya'daki öğrenciler KYK yurtlarına alınmıyor. Depremler nedeniyle yurtlar depremzedelere tahsis edilmiş ve Antalya'nın deprem bölgesi destek ili olması sebebiyle öğrencilerin yurtlara alınmadığı belirtiliyor. Akdeniz Üniversitesi önce hibrit eğitime geçileceğini duyurmuş, ancak sonrasında KYK yurtlarında kalan öğrencilerin uzaktan eğitime devam edeceğini açıklamıştır. Öğrenciler, yurtların boş olmasına rağmen alınmadıklarını ve yeterli bilgiye ulaşamadıklarını ifade ederek durumdan şikayetçi.
6 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

ODTÜ yönetimi, mezuniyet törenini iptal etmek istemiş ancak öğrencilerin baskısı sonucu düzenlemek zorunda kalmıştır. Yönetim, pankartların denetleneceğini ve ülke bayrakları haricinde bayraklara izin verilmeyeceğini açıklamış, ancak öğrenciler bu kısıtlamalara tepki göstermiştir. Törende, 'kayyım rektör' Verşan Kök yuhalanmış ve 'Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz' sloganları atılmıştır. Ayrıca, yasaklara rağmen LGBTİ+ bayrağı açılmıştır.
27 Temmuz 2023

ODTÜ'de öğrenciler, geleneksel olarak Devrim Stadyumu'nda düzenlenen mezuniyet töreninin iptal edilme girişimine karşı çıkarak yönetime baskı yaptılar. Öğrenciler, törenin iptal edilmesi durumunda alternatif bir mezuniyet düzenleyeceklerini belirttiler. Öğrencilerin baskıları sonucunda ODTÜ yönetimi, mezuniyet töreninin 26 Temmuz'da Devrim Stadyumu'nda yapılacağını duyurdu. Daha önce akademik takvimde yapılan değişiklikler ve yönetimin sessizliği, öğrenciler arasında endişe ve tepkilere neden olmuştu.
11 Temmuz 2023

Hacettepe Üniversitesi, 2013'ten bu yana faaliyet gösteren LGBTİ+ öğrenci topluluğu Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu'nu kapattı. Topluluk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son bir yılda inaktif oldukları gerekçesiyle kapatıldıklarını duyurdu. Topluluk, bu durumu 'nefret ve hukuksuzluk' olarak nitelendirdi ve diğer öğrenci topluluklarından destek istedi.
22 Eylül 2023

Dünya genelinde Covid-19 ile mücadele devam ederken, Vietnam'daki Phenikaa Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, hafif Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerin büyük bir kısmının uykusuzluk çektiğini gösterdi. Araştırma, hafif enfeksiyon geçiren her dört kişiden üçünün uykusuzluk yaşadığını ve bu durumun özellikle anksiyete veya depresyon hastalarında daha sık görüldüğünü belirtti. Araştırmacılar, Covid-19'dan iyileşen hastaların stresli ve fiziksel sağlıklarındaki değişikliklere karşı daha hassas olabileceğini ifade etti.
6 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin başkanlığını yaptığı BUVAKIF, üniversitenin Uçaksavar Kampüsü yanına cami ve yurt yapmak için çalışmalara başladı. Çevre sakinleri, alanın yeşil alan olarak korunmasını ve deprem toplanma alanı olarak kullanılmasını talep ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), arsanın mülkiyetinin kendilerinde olduğunu ve onaylanmış bir imar planının olmadığını belirtti. İBB, 2017'de cami inşaatı için ihaleyi 9 milyon 585 bin TL'ye bir şirkete vermiş ve şirket sermayesini artırmıştı. Çevre sakinleri, inşaatın durdurulması için dava açtılar.
21 Mart 2023

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zammı protesto eden öğrenciler, özel güvenlik tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Rektörlük, bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı. Protesto sırasında çatal bıçakları masaya vurarak slogan atan öğrencilerin eylemi, toplu eylem olarak değerlendirildi ve bu nedenle soruşturma açıldı. Öğrenciler savunma yapmak üzere çağrıldı ve savunma yapmayanların hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtildi.
15 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsünde bulunan ve 40 yıl önce inşa edilen Aptullah Kuran Kütüphanesi için Sarıyer Belediyesi tarafından alınan yıkım kararı uygulanmaya başlandı. 1999 Marmara depremi sonrasında yapılan risk analizi raporuna göre riskli bulunan kütüphane binası için 2021 yılında yıkım kararı alınmıştı. Kütüphane, Türkiye'de çağdaş mimarlığın önde gelen temsilcilerinden Sevinç ve Şandor Hadi tarafından tasarlanmış ve Boğaziçi Üniversitesi'nin zengin koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde protestolara destek verdikleri için kampüse girişleri yasaklanan emekli akademisyenler, İstanbul idare mahkemesinde toplu dava açarak BUCard kimlik kartlarının iptal edilmesi kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Yönetim, 10 emekli öğretim üyesinin kartlarını iptal etmiş, bu durum akademisyenlerin kampüse girişlerini, kütüphaneye erişimlerini ve öğretim üyeleriyle fikir alışverişini engellemişti. Davacı yedi akademisyenden beşinin 'emeritus' unvanına sahip olduğu ve bu unvanın haklarının da iptal edildiği belirtildi.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim