Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmayan beş yurdun kapatılması sonucu yaklaşık 2 bin 500 öğrenci yurt açığı ile karşı karşıya kaldı. Yeni yurt inşaatları tamamlanamayacağı için yönetim, kulüp odalarını boşaltarak yurda dönüştürmeyi ve Anadolu Hisarı'nda bir KYK yurdunu kullanmayı planlıyor. Kulüpler, bu kararın sosyal etkileşimi ve kulüp kültürünü olumsuz etkileyeceğini, ayrıca odaların yurda dönüştürülmesinin kontenjan açığını anlamlı bir şekilde kapatmayacağını belirtiyor.
19 Haziran 2023

ODTÜ'de her yıl öğrenciler tarafından düzenlenen Uluslararası Bahar Şenliği, bu yıl 35'incisi gerçekleştirilecekken, rektörlük tarafından iptal edildi. İptal kararının gerekçesi olarak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler gösterildi. Öğrenciler, şenliğin deprem bölgesine destek sağlayacak şekilde planlandığını belirterek, iptal kararına yaklaşık 10 gündür protesto düzenleyerek tepki gösteriyorlar. Öğrenciler, şenliğin iptal edilmesinin asıl nedeninin rektörlük yönetimine yönelik protestoları engellemek olduğunu iddia ediyorlar.
9 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, mezunlar derneği BÜMED'in kampüsteki 8 bin 80 m2'lik alanını tahliye ederek, bu alanı akademisyen ve öğrencilerin kullanımına açacağını duyurdu. BÜMED daha önce üniversite yönetiminin araç giriş sınırlamaları ve içki satış yasağı gibi uygulamalarına karşı hukuki girişimlerde bulunacağını belirtmişti. Ayrıca, BÜMED bünyesindeki Niche adlı restoran, içki satışı gerekçesiyle Sarıyer Belediyesi zabıta ekipleri tarafından mühürlenmiş, ancak bu karara mahkeme tarafından durdurma kararı verilmişti.
7 Ocak 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak yerleşkesinde bulunan 'Geçici kız konukevi yurdu', deprem riski nedeniyle boşaltılıyor. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası riskli binaların boşaltılması sürecinde, İTÜ'deki öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'na nakledilecekler. Öğrenciler, yurt binasının uzun süredir riskli olduğunu ve yeni bir test yapılmadığını belirterek duruma sitem ettiler. Ayrıca, nakledilecekleri yurdun hem okula uzak hem de çevresel güvenlik sorunları olduğunu ifade ettiler.
8 Mart 2023

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde depremzede ve sosyo-ekonomik durumu kötü olanlar dahil binlerce öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversiteye bağlı beş yurt, 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanının yaklaşık yarısını, yani 2 bin 500 kişilik bir kontenjanı ortadan kaldırıyor. Okul yönetimi, öğrencilerin sorularını ve çözüm önerilerini yanıtsız bırakıyor. Öğrenciler, okul yönetiminin bu tutumu karşısında kendi çabalarıyla çözüm arıyor.
30 Temmuz 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde beş yurt, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi mağdur edecek. Üniversite yönetimi, bu krizi çözmek için öğrenci kulüplerini odalarından çıkarıp kampüsün uzak bir noktasına taşımayı planlıyor. Ancak öğrenciler, bu kararın kulüpçülük kültürünü yok edeceğini ve yurt krizine çözüm getirmeyeceğini belirtiyorlar. Ayrıca, kriz sonrası kulüp odalarının fakültelere tahsis edileceği belirtiliyor.
15 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, arşiv ve dokümantasyon merkezi, Bizans Araştırmaları Enstitüsü ve Müşteri İç Görü Merkezi tarafından kullanılan bina, 7 Eylül 2022'de kapatılarak kütüphaneye bağlandı ve apar topar boşaltılması istendi. Daha sonra bu bina, yapı işleri daire başkanı Soner Melih Kural ve spor kültür sağlık daire başkanı Kasım Mantarcı tarafından lojman olarak kullanılmaya başlandı. İddialara göre lojman için lüks harcamalar yapıldı ve konut tahsis komisyonunda her iki daire başkanı da görev alıyor. Ayrıca, Kural'ın kardeşi Umutcan Kural, işe alım komisyonunda bulunan Kural tarafından üniversitede işe alındı.
4 Şubat 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

AKP MKYK üyesi ve eski milletvekili Metin Külünk, depremzede öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için uzaktan eğitim yerine hibrit eğitim modelinin uygulanmasını önerdi. Külünk, kampüse gelebilen öğrenciler için yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini ve hibrit modelin öğrencilerin psikolojisi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitim sistemlerini geliştirdiğini ve bu tecrübenin hibrit modelin uygulanmasını kolaylaştıracağını belirtti.
22 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim