Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz olduğunu belirtti ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de risk gördüğü için döviz girişi olmayacağını ifade etti. Ağaoğlu, borsa kısmında ise 'akbaba' olarak adlandırılan fonlardan giriş beklediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun 'yüksek riskli' seviyesine düşme riskinin olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Deniz Zeyrek, ülkeye gelen 100 bin doların 'yalancı sermaye' olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye zarar verdiğini savunuyor. Özellikle Mehmet Şimşek'in bu parayı yabancı sermaye olarak övmesine rağmen, gerçekte bu paranın ülkeye bir fayda sağlamadığını belirtiyor. Zeyrek, bu paranın bankalar üzerinden milli serveti tükettiğini ve vergi verenlerin cebinden çıktığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Ekonomist Uğur Gürses, döviz kurlarındaki son artışın kur korumalı mevduat (KKM) maliyetini artıracağını ve en iyi senaryoda bile Türkiye'nin ekonomik yükünün en az 300 milyar TL artacağını ifade etti. Gürses, 26 Mayıs itibariyle 125 milyar dolarlık KKM stoku ve dolar/TL kuru 19,90 seviyesinden yola çıkarak, yüzde 17,5'lik bir kur artışı ve yüzde 35'lik bir faiz oranı varsayımıyla bu maliyet artışını hesapladı. Bu durum, önümüzdeki altı ay içinde hazinenin üstleneceği maliyetin 260 milyar TL olacağını gösteriyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve bu trendin devam edeceği beklentisi, vatandaşları döviz almaya yönlendirdi. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmak için 10 milyar dolar rezerv harcadığı ancak bu çabanın döviz kurlarındaki yükselişi durduramadığı belirtildi. Dolar 31,84 TL, Avro ise 34,97 TL üzerine çıkarak neredeyse 35 TL'ye ulaştı.
7 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesini ve bu süreçte 20 milyar dolarlık döviz rezervinin kullanılmasını eleştirdi. Yılmaz, Ağustos'tan bu yana devam eden faiz artırımı trendinin geçen ay sona erdiğini ve bu dönemde döviz baskısını azaltmak için büyük miktarda rezervin kullanıldığını belirtti. Ayrıca, faiz artışının siyaset kurumuna rağmen gerçekleştiğini ve Merkez Bankası'nın bu kararlı tutumunun takdir edilmesi gerektiğini ifade etti, ancak siyasi liderlerin olumsuz tutumlarının tüm çabaları boşa çıkarabileceğini de vurguladı.
21 Mart 2024

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın seçim öncesinde uyguladığı ve rezervleri eriten döviz satış politikasının aksine, son iki gündür döviz alımı yaptığını duyurdu. Bu değişiklik, kurun düşmesini önlemek amacıyla yapıldı. Seçimden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle faizler düşük tutulmuş ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Yeni ekonomi yönetimi bu uygulamayı seçimden sonra rafa kaldırmış, ancak yılbaşından itibaren 30 milyar dolarlık bir satış gerçekleşmişti.
4 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Ekonomist Mustafa Sönmez, İş Bankası'nın müşterilerine döviz mevduatlarını üç ay boyunca çekmemeleri karşılığında yüzde 20 Türk Lirası faizi teklif ettiğini öne sürdü. Sönmez'in Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre, banka bu faizi peşin olarak ödemeyi vaat ediyor. Bu durum, Türk Lirası'ndaki değer kaybını yavaşlatmak için bankalara getirilen yeni düzenlemeler ve piyasa dışı müdahalelerin bir parçası olarak görülüyor. Seçim dönemi ve sonrasında TL üzerindeki baskıyı azaltma çabaları kapsamında, bankaların döviz satışlarında sınırlamalar getirdiği ve tüzel kişilere döviz satışının durdurulduğu iddiaları da gündemde.
22 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş, Türk toplumunun döviz artışını isteyen bir tutum içinde olduğunu belirtiyor. Yazara göre, bu durum, döviz birikimi olanlar veya döviz kazancı elde eden iş sahipleri için anlaşılabilirken, tasarrufu olmayan veya az olan kişilerin de döviz artışını desteklemesi akıl tutulması olarak nitelendiriliyor. Türkiye'nin enerji, sanayi ve tarım sektörlerinde dışa bağımlı olması nedeniyle, döviz kuru artışlarının hemen fiyat artışlarına yol açtığı ve bu durumun toplumun genelinde bir beklenti yarattığı ifade ediliyor.
30 Nisan 2024

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.
20 Mart 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını kontrol altına almak amacıyla Merkez Bankası, bankalar arası piyasada günlük alınabilecek döviz limitini yüzde 25 oranında azalttı. Bu karar, dövize olan talebin artması ve rezervlerdeki erimenin hızlanması sonucunda alındı. Ayrıca, bankalardan firmaların acil olmayan döviz taleplerini 'TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi' işlemlerine yönlendirmeleri istendi.
17 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, yurt dışına çıkışta alınan 'yurt dışı çıkış harcı' adı verilen ücretin altı ay sonra kaldırılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu tür uygulamaların ülkede çok sayıda olduğunu ve hepsinin tarihin çöplüğüne atılacağını ifade etti. Yurt dışı çıkış harcı, 2019'da 15 TL iken, son olarak yüzde 200 zamla 150 TL'ye yükseltilmişti.
16 Ocak 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024

Türk Lirası karşısında dolar ve avro kurları yüzde 5'ten fazla değer kazanarak tarihi zirvelerine ulaştı. İktidarın döviz kurlarını düşük tutmak için uyguladığı politikalar ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru 22,85 seviyesine, avro/TL kuru ise 24,47 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Twitter üzerinden yaptıkları yorumlarla iktidarın politikalarını eleştirdi ve döviz rezervlerinin kötü politikaların sonuçlarını örtmek için eritildiğini belirtti.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim