İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Veysel Ulusoy, Türkiye'nin döviz kuru politikalarının ülke ekonomisine zarar verdiğini savunuyor. Ulusoy, ucuz döviz kurunun üretimi baltaladığını, yüksek döviz kurunun ise enflasyon yarattığını belirtiyor. Ayrıca, sıcak parayı çekme amacıyla yürütülen para politikalarının uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğini ve gelir eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ulusoy, sanayi, verimlilik ve teknoloji politikalarının eksikliğine dikkat çekerek, ithal ikamesi gibi stratejilerin önemine vurgu yapıyor.
19 Mayıs 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılamak için rezervlerini erittiği iddialarını reddetti. Bu iddialar, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara tarafından ortaya atılmıştı. Şimşek, Kara'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Hazine ile Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarını ve TL enstrümanlarını geliştirmek için çalıştıklarını belirtti.
31 Ağustos 2023

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın geleceği hakkında yaptığı açıklamalar, sınırlamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmıştır. Bu sınırlama, yüksek kiralar nedeniyle hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiracılar için asıl sorun, gelirlerin düşük kalması ve sıradan bir evin kirasının asgari ücretin üçte ikisini götürmesidir. Alaattin Aktaş, kira sorununun çözümünde orta yol bulunamadığını ve mevcut sınırlamanın bir çözüm üretilmediğinin itirafı olduğunu belirtiyor.
27 Şubat 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mayıs ayında net hata noksan kaleminde 7,4 milyar dolarlık çıkış yaşandı ve cari açık 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında bu kaleme 24,2 milyar dolar giriş yaparken, 2023'ün ilk beş ayında 15,1 milyar dolarlık çıkış oldu. Mayıs ayında Merkez Bankası rezervleri 16,5 milyar dolar azaldı ve yıllık cari açık 60 milyar dolara yükseldi. Türkiye, kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarında uluslararası verilere göre ön sıralarda yer alıyor.
11 Temmuz 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurunun rekor seviyelere ulaşmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve hükümetin piyasa müdahaleleri gibi yanlış politikaların enflasyonun yükselmesine ve döviz kurlarının oynaklığının artmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, ekonominin seçimlere endeksli yürütülmesinin ve popülist yaklaşımların ekonomik istikrarsızlığı artırdığını ifade etti. Eğilmez, dolar/TL kurunun artık normal düzeyine geldiğini ve ekonomi politikasının yanlış yönetilmesinin sonuçlarının şimdi ortaya çıktığını vurguladı.
7 Haziran 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

Merkez Bankası, seçim öncesi döviz kuru artışını baskılamak amacıyla rezervlerini kullanıyor ancak döviz ve altına olan talep azalmıyor. Net döviz pozisyonu eksi 68.5 milyar dolara düşerken, döviz mevduatları 207.1 milyar dolara yükseldi. Döviz mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı %50'nin üzerine çıktı. Merkez Bankası, piyasadaki likiditeyi azaltarak döviz ve altına olan talebi engellemeye çalışsa da bu çabalar şu ana kadar başarılı olamadı.
18 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

19 Mart 2024 tarihli yazıda, seçim sonrası dövizin değer kazanacağı beklentisinin, sınırlı miktarda döviz alım kapasitesine sahip olan vatandaşları döviz büfelerine yönlendirdiği belirtiliyor. 29 Mayıs 2023 seçimlerine kadar doların 20 liranın altında tutulması için yapılan müdahalelerin ardından, kurun %35 artarak 27 liraya çıkması, bu beklentileri güçlendiriyor. Yazıda, herkesin seçim sonrası dövizde bir artış beklemesi durumunda, bu beklentinin kendiliğinden gerçekleşme eğiliminde olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

2023 genel seçimlerinden önce düşük faiz politikası izleyen ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle rezervlerini eriten Merkez Bankası, seçimden sonra döviz alımına başladı. Bu süreçte Merkez Bankası'nın rezervleri 51 milyar dolar arttı. Swap hariç net rezervler geçen hafta 9,5 milyar dolar iyileşerek eksi 14,1 milyar dolara yükseldi. Seçim öncesinde bu rezervler eksi 65,5 milyar dolarla rekor düşük seviyedeydi.
20 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın, döviz arzındaki sorunlar ve sıkı gözetim uygulamaları nedeniyle, günlük döviz ihtiyacını İstanbul Kapalıçarşı'dan karşıladığı bildirildi. Bankanın her gün demir sandıklarla 5 milyar TL getirerek 260 milyon dolar topladığı, bu durumun Kapalıçarşı'da döviz fiyatlarının piyasa üzerine çıkmasına neden olduğu ifade edildi. İşlemlerin dört-beş döviz bürosu aracılığıyla ve İçişleri Bakanlığı'na ait araçlarla gerçekleştirildiği, uzmanlar tarafından 'seçim sonrasına hazırlık' olarak nitelendirildiği aktarıldı.
10 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, kur korumalı mevduatlar (KKM) geçen hafta 24,9 milyar lira azalarak toplamda 2 trilyon 230 milyar liraya geriledi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türk lirası mevduat payının son sekiz ayda yüzde 32'den yüzde 44'e yükseldiğini, ancak KKM'nin payının yüzde 26'dan yüzde 14'e düştüğünü belirtti. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları da 2,99 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim