Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervlerindeki ciddi düşüşe dikkat çekti. Son iki ayda rezervler 25 milyar dolar azaldı ve net rezervler 21 yıl sonra ilk kez negatif değere düştü. Acemoğlu, ekonomideki sorunların temelinde bu azalan rezervlerin yattığını ve mevcut şartlarda durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin bütçeye yük getirdiğini ve Türkiye'de paralel kurların oluştuğunu, bu durumun 1990'lara dönüş anlamına geldiğini belirtti.
27 Mayıs 2023

Seçimlerin ardından iktidarın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla kurlar rekor seviyelere ulaştı. Emlak sektörü uzmanları, bu durumun maliyetleri artırarak enflasyonu körükleyeceğini ve konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara yol açabileceğini ifade etti. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, sektörün dolar kurunu 23-24 lira seviyelerinde sabitlediğini, ancak dolar kurunun 27-28 lira seviyelerine çıkması halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 artacağını belirtti.
12 Haziran 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Zeynep Aktaş, küresel ve yerel gelişmelerin piyasalardaki hareketliliği artırabileceğini belirtti. Borsada vergi tartışmaları sonrası hisse senetlerinde toparlanma gözlenirken, enflasyonun zirve yapması sonrasında düşüş beklentileri ve dolar kurunda beklenen 40 TL altı yılsonu hedefi olumlu dinamikleri destekliyor. Yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına ilgisi artarken, para politikasındaki kararlı seyir döviz mevduatlarını azaltarak piyasalara olumlu katkı sağlıyor.
16 Haziran 2024

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Yurt dışına giden Türk vatandaşları, 12 Ağustos'tan itibaren yurt dışı çıkış harcı olarak 500 lira ödeyecek. Bu değişiklik, 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren vergi kanunlarıyla ilgili düzenlemeler kapsamında yapıldı. Gelir İdaresi, bugünden alınan harç pullarının çıkış tarihinde geçerli olmayacağını belirtti.
11 Ağustos 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Türkiye'nin cari işlemler hesabı Aralık 2022'de 5,91 milyar dolar açık verdi ve yıllık açık 48,769 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, resmi rezervlerde artış yaşanırken, gayrimenkul kaynaklı net döviz girişi ve yüksek mevduat girişi de göze çarptı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' cari fazla hedeflerken, TL'nin değer kaybı ve yüksek enflasyon hedeflerin tutturulamadığını gösterdi.
13 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023
İşaretlediklerim