CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında verdiği kararı 'darbe girişimi' olarak nitelendirerek, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanmaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurdu. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından geldi. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine ikinci kez karar verdi. Yargıtay'ın AYM'nin ilk kararına uymaması üzerine, Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımıştı. AYM, Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti. Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve milletvekili seçilmişti.
21 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin bir görüş farkının Yargıtay ile AYM arasında olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın tahliyesine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymama yönünde karar almıştı. Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımış ve AYM oy çokluğuyla ihlal kararı vermişti. Bakan Tunç, süreci takip edeceklerini ve ilgili mahkemelerin bu yeni kararı değerlendireceğini ifade etti.
21 Aralık 2023

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarına uymayan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi hakkında harekete geçti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri için HSK'ye disiplin soruşturması açılması, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi üyeleri için ise Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na görevden çekilme talebinde bulunuldu. CHP'nin dilekçelerinde, AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve siyasi nedenlerle uygulanmadığı vurgulandı.
5 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Yunç, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarına siyasi bir yaklaşım sergilediğini öne sürdü. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranının yüzde 89 olduğunu ve bu oranın diğer ülkelerin ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki görüş farklılıklarına ve anayasanın bireysel başvuru ile ilgili maddelerindeki sorunlara değindi. Bakan, AYM ve Yargıtay'ın kararlarının her ikisinin de bağlayıcı olduğunu ve anayasanın farklı yorumlanmasının sorunun kaynağı olduğunu ifade etti.
20 Ocak 2024

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Danıştay Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Akçil, daha önce İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına ve Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılmasına ilişkin kararlarda ret oyu vermişti.
31 Ocak 2024

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için herkesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme heyeti kararı geciktirdi ve adliyeden ayrıldı. Kadıgil, Twitter'dan yayınladığı canlı videoda 'anayasaya bir parça saygı duyan herkesi', avukatları, milletvekillerini İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.
30 Ekim 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların %60'ı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor. Ankette, AYM'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarına Yargıtay'ın uymadığı durum örnek gösterildi. Ankette, partilere göre değişen oranlarla, çoğunluk AYM kararlarına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket, 1800 kişiyle 28 ilde yapıldı ve hata payı -/+ 2,26 olarak belirtildi.
4 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim