İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Murat Ağırel, AKP'nin plajları halkın kullanımına açma vaadini eleştirerek, plajları parsel parsel satanın CHP olmadığını belirtti. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerdeki işgallere izin vermeyeceklerini ve kaçak yapıları yıkacaklarını söyledi. Ağırel, Çanakkale Küçükkuyu sahilinde yaşanan mafyavari yapılaşmalara dikkat çekti ve bu tür yapıların Türkiye genelinde yaygın olduğunu vurguladı.
9 Temmuz 2024

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, CHP'li Bodrum Belediyesi tarafından Cengiz İnşaat'a Cennet Koy'da turistik tesis yapımı için verilen yapı ruhsatı, yerel halkın tepkisi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun müdahalesi sonrasında yeniden incelenecek. Belediye, ruhsatın yasal dayanaklarını ve yapılan itirazları inceleyeceğini ve Bodrum'un menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğini açıkladı. Cengiz İnşaat'ın koruma altındaki Hazine arazisini satın alarak burada inşaat yapmayı planladığı, ancak ÇED sürecinin tamamlanmadığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Yeni Şafak gazetesi, yerel yönetimlerde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve imar yolsuzlukları gibi sorunların önüne geçmek için bir yemin metni önermiş ve bu yeminin Murat Kurum tarafından TVNET canlı yayınında okunmasını sağlamıştır. Gazete, daha önce eleştirmediği bu yanlışları şimdi önlemek amacıyla harekete geçmiş ve AK Parti'nin Gerçek Belediyecilik Yemini'ni gündeme getirmiştir. Bu yemin, ayrımcılık yapmama ve Anayasa ile yasalara uygun hareket etme taahhüdü içermektedir. Akif Beki'nin yazısında, bu durumun geçmişteki tutumlarla çeliştiğine ve yeminin yolsuzluklara karşı caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğine dikkat çekilmiştir.
13 Şubat 2024

Ayşenur Arslan, Habertürk'te yayınlanan ve Ahmet Selim Kul'un da yer aldığı bir programı eleştirdi. Programın yüksek reyting almasına rağmen gazetecilik açısından yetersiz olduğunu belirtti. Arslan, programda ortaya atılan iddiaların netlikten yoksun olduğunu ve izleyicilerin tartışmanın kalitesini beğenmediğini ifade etti. Ayrıca, programda Ali Koç ve Acun Ilıcalı'nın tutumları ve Mehmet Uçum'un Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak gündeme getirilmesi de eleştirildi.
10 Haziran 2024

Kanal İstanbul projesi, çevresel, askeri, diplomatik ve siyasi açılardan yıllar boyunca eleştirildi. Projenin denizin iklim dengesini bozacağı, su havzaları ve ormanlara zarar vereceği, İstanbul'un daha plansız ve kaotik bir şehir haline geleceği, nüfus ve bina yoğunluğunun artarak beklenen depremde can kaybını artıracağı ve hatta depremi tetikleyebileceği iddia edildi. Buna rağmen, hükümet projeye devam kararı aldı ve ÇED raporu onaylandı. Kamuoyu araştırmaları, halkın büyük çoğunluğunun projeye karşı olduğunu gösterirken, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeye itiraz edenleri eleştirdi.
22 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK'te müdür olarak görev yapan Şengül Kurum'un, eşi İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum'un seçim çalışmasına katılmasını savundu. Şahin, Şengül Kurum'un ücretsiz izinli olduğunu ve bu durumun idari ve hukuki olarak sorun oluşturmadığını belirtti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı ise, memurun izinli olsa bile bir parti lehine veya aleyhine çalışamayacağını savunarak Şahin'in açıklamalarına itiraz etti. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, Şengül Kurum'un RTÜK'te müdür olarak görevlendirilmesini eleştirmişti.
29 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

İstanbul'da döner ustası, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum'dan oy istemesi üzerine, ekonomik zorluklarını ve geçinememe sorununu dile getirdi. Dönerci, 1996'da bir yıllık maaşıyla babasına ev alabildiğini, ancak şu anda bayramda memlekete gitmenin bile hayal olduğunu belirtti. Murat Kurum'un '22 senede ülkeyi nereden nereye getirdik' sözlerine karşılık, döner ustası maaşıyla geçinememe sorununu vurguladı.
17 Şubat 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

Yerel seçimlere kısa bir süre kala, Cumhur İttifakı'nın İstanbul belediye başkanı adayı Murat Kurum, kendisi ve ailesine ait mal varlığını kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan mal varlığı arasında Ankara Çankaya ve Altındağ'da iki ev, İstanbul Kağıthane'de bir ev, bir 2023 model Peugeot 408 araba, nakit para ve değerli eşyalar bulunuyor. Kurum'un eşinin Kağıthane'deki ev için 14 milyon lira borcu olduğu belirtiliyor. Bu açıklama, diğer belediye başkan adaylarının da mal varlıklarını açıklaması trendinin bir parçası olarak görülüyor.
20 Mart 2024

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Murat Kurum, bir televizyon programında geçmişte ehliyetsiz araba kullandığını itiraf etti. Program sunucusu Mehmet Akif Ersoy'un soruları üzerine Kurum, gençlik yıllarında Ankara'da ehliyetsiz olarak araba kullandığını belirtti. Ayrıca, bu tür itirafların siyasi olarak kullanılabileceğini ve basında çarpıtılabileceğini ifade etti.
11 Mart 2024

İliç'te meydana gelen maden felaketinin ardından, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve diğer bürokratlar ile şirketin üst yönetiminin sorumluluğu olduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Madenin neredeyse hiç denetlenmediği, daha önce yaşanan liç yığını kayması ve zehirli atık sızıntısı üzerine yapılan denetimin ise Anagold için taşeron işler yapan özel bir şirkete yaptırıldığı belirlendi. Bu durum, dönemin bakanı Murat Kurum'un sorumluluğunu daha da artırıyor.
6 Mart 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile uğraşmasını 'hazımsızlık' olarak nitelendirdi. Torun, Soylu'nun İstanbul'u kaybettiklerinde ağladığını hatırlatarak, benzer bir sonun kendisini beklediğini ifade etti. Ayrıca, CHP'li belediyelere yönelik baskı ve engellemelere rağmen hizmet verildiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın sadece CHP'li belediyeler için özel bir birim kurduğunu iddia etti.
20 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanuna aykırı olduğu için Kuşkonmaz Camii yanındaki bir kafeyi yıkmaya karar verdi. İşletme sahiplerinin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi ve İBB haklı bulundu. Ancak, Üsküdar kaymakamlığı ve polis ekipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla yıkımı engelledi. Ayrıca, Üsküdar sahilindeki bazı kaçak işletmeler için de imar planı değişikliği yapılarak koruma altına alındı.
13 Nisan 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Kızılay'ın çadır ve gıda malzemesi satmasını eleştirmesi üzerine, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Karamollaoğlu'na yaşlılık göndermesi yaparak, kan ihtiyacı olması durumunda geri çevirmeyeceklerini ancak kan bağışının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Murat Ellialtı'nın AKP'nin eski Beykoz Belediye Meclisi üyesi olduğu ve kardeşi Hurşit Ellialtı'nın Kızılay'ın bir şirketinde genel müdür olarak görev yaptığı bilgisi de verildi.
12 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak nitelendirerek altılı masayı terk etmesi, sanat camiasında tepkiyle karşılandı. Berrak Tüzünataç, Aylin Aslım, Ceylan Ertem, Cem Adrian gibi sanatçılar, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Akşener'in kararını eleştirdiler ve Kılıçdaroğlu'na desteklerini dile getirdiler. Sanatçılar, ülkenin ekonomik ve adalet sistemi sorunlarına da değinerek değişim taleplerini ve umutlarını ifade ettiler.
3 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim