Samsung, mobil cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google yerine Microsoft'un Bing'ini kullanmayı değerlendiriyordu. New York Times'ın geçen ayki haberine göre görüşmeler sürüyordu, ancak Samsung, müşteri ve Google ile olan ilişkilerini etkileyebilecek endişeler nedeniyle bu değişiklikten şimdilik vazgeçti. Bununla birlikte, Samsung Bing'i gelecekte kullanmayı tamamen dışlamadı.
20 Mayıs 2023

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Avrupa Birliği'nde mayıs ayında rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarından üretilen elektrik, fosil yakıtlarla üretilen elektriği geçti. Enerji alanında çalışan düşünce kuruluşu Ember'a göre, AB'de üretilen elektriğin üçte biri yenilenebilir kaynaklardan sağlandı ve fosil yakıtların payı yüzde 27'ye düştü. Kömürle enerji üretimi tarihin en düşük seviyesine indi ve bazı AB ülkeleri kömür kullanımını azaltma eğiliminde. İtalya, doğal gaz fiyatları düşük kalırsa 2024'te kömürle çalışan termik santralleri erken kapatacağını duyurdu.
8 Haziran 2023

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, Almanya'da 2022 yılında bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı. Bu durum, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek işgücü açığı olarak belirlendi. Araştırmaya göre, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bu alanda kalifiye elemana olan ihtiyaç artarken, boş kalan her 10 kadrodan sekizi uygun eleman bulunamadığı için doldurulamadı.
9 Haziran 2023

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Çevre örgütü Germanwatch, dünyanın bu yıl için yenilenebilir kaynaklarının çarşamba günü itibarıyla tüketilmiş olduğunu duyurdu. İnsanlık, dünyanın 1,7 katı büyüklüğünde bir gezegene sahipmişçesine yaşıyor ve bu yoğun kaynak kullanımı devam ederse 2030 yılında iki gezegene ihtiyaç olacak. Germanwatch'ın siyasi direktörü Christoph Bals, doğal kaynakların 50 yılı aşkın süredir her yıl aşırı kullanıldığını belirtti.
31 Temmuz 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine rağmen kömür kapasitesini artırmaya devam ediyor ve Avrupa'da termik santral kapasitesini artıran tek ülke oldu. 2022'de üretilen elektriğin %35'i termik santrallerden sağlandı. Almanya'nın aksine, Türkiye kömürden enerji üretiminde Avrupa'da ilk sıraya yükseldi ve 2030'a kadar tüm termik santrallerini kapatma planı olmadığı görülüyor. Ember Türkiye, Ukrayna ve Batı Balkanlar Bölge Lideri Ufuk Alparslan'a göre, Türkiye'deki bazı termik santrallerin lisans süreleri 2050 sonrasına kadar uzanıyor ve devlet bu santrallere tazminat ödemek istemiyor.
29 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

Rekabet Kurumu, Google'a yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere uymadığı gerekçesiyle günlük idari para cezası verme kararı aldı. Google, şartları sağlayana kadar 2023 gayri safi gelirlerinin 10 binde beşi oranında ceza ödeyecek. Bu karar, Google'ın tekelleştiği gerekçesiyle alındı ve şirkete 93 milyon lira ceza kesildi.
16 Mayıs 2024

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul'da düzenlenen 'Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri' programında yaptığı konuşmada, şubat ayı itibariyle elektrik fiyatlarında yüzde 15-16 seviyesinde bir gerileme beklendiğini ifade etti. Bu açıklama, Anadolu Ajansı tarafından aktarıldı.
28 Ocak 2023

Tesla'nın ABD'deki elektrikli araç pazar payı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü. Tesla'nın satışları yüzde 6,3 düşüşle 175 bin araca geriledi ve pazar payı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. General Motors, Ford, Hyundai ve Kia gibi köklü otomobil üreticileri, Tesla'nın pazar payını zorlamaya başladı. Artan rekabet ve Tesla'nın ürün yelpazesinin eskiyecek olması, şirketin pazar payındaki düşüşün ana nedenleri arasında yer alıyor.
9 Temmuz 2024
İşaretlediklerim