Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Düzce'nin Yayakbaşı Köyü'nde bir köpek av tüfeğiyle vurularak öldürüldü. Düzce Valiliği, olayın ihbar edilmesi üzerine inceleme başlattı. Şüpheli, köpeğin büyükbaş hayvanlarına zarar verdiği için öldürdüğünü ifade etti. Şüphelinin av tüfeğine el konuldu ve olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
6 Ağustos 2024

İzmir Konak'ta turşuculuk yapan Oğuzhan Harmancı, dükkanını kapatırken teşhir ürünlerinden bir turşu kavanozunun eksik olduğunu fark etti. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek, bir müşterinin alışveriş yaptıktan sonra teşhirdeki turşu kavanozunu çaldığını tespit etti. Harmancı, gıda zehirlenmesi riskine karşı hırsızı sosyal medya üzerinden uyararak, adli süreç başlatmayacağını belirtti.
19 Ocak 2023

Edirne’ye bağlı Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye'ye çok sayıda cins hayvan sokmaya çalışan bir şüpheli tutuklandı. Gümrük görevlileri tarafından yapılan aramada, aracın bagajında üç kanguru, üç alpaka, bir Patagonya marası, 12 papağan ve 23 uçan sincap ele geçirildi. Hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Şüpheli, '5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet' suçundan tutuklandı.
2 Eylül 2024

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hayvan barınağında kötü muamele ve hayvan ölümleri yaşandığı ortaya çıktıktan sonra, belediye barınağın hayvanlar için uygun olduğunu ve her türlü imkanın sağlandığını iddia ederek savunma yaptı. Barınakta kötü muamele gören köpeklerle ilgili görüntülerin infial yaratmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki görevli tutuklandı ve altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye, barınağın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini öne sürdü.
2 Şubat 2023

Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Suadiye Mahallesi'nde ormanlık alanda çalışan bir çiftçi, iskelet haline gelen bir ceset buldu. İhbar üzerine bölgeye polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ceset, incelemelerin ardından Kocaeli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
25 Eylül 2023

İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 27 bin 859 litre sahte içkiye el konuldu. İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dezenfektan ve yüzey temizleyicisi adı altında alkollü içki üretmek isteyenlere etil alkol satışı yapıldığını tespit etti. Tuzla, Büyükçekmece, Avcılar, Pendik ve Esenyurt'ta düzenlenen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı ve çok sayıda sahte içki malzemesine el kondu. Şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
17 Ağustos 2024

Balıkesir'in Gönen ilçesinde 17 Haziran'da evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan 83 yaşındaki ekonomist Korhan Berzeg'in köpeği Tina bulundu. Berzeg'in ailesi, İstanbul'dan gelerek köpeği teşhis etti. Köpeğin sağlıklı olduğu ve ailenin Gönen'e geldiği, jandarma ekiplerince aileyle görüşülerek durum değerlendirmesi yapılacağı belirtildi. Berzeg için daha önce AFAD koordinasyonunda arama çalışması başlatılmıştı ancak herhangi bir iz bulunamamıştı.
29 Ağustos 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su olmadığı gerekçesiyle çiftçilerden sonbaharda ürün ekmemeleri istendiği iddia ediliyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çukurova'daki çiftçilere su yetersizliği nedeniyle ekim yapmamaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Yıldırım, bu durumun üretim azalmasına, fiyatların artmasına ve ithalatın artmasına yol açacağını ifade etti.
6 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

Manisa'nın Akhisar ilçesinde, sosyal medyada salamura zeytin tankında tepki çeken görüntüleri paylaşan bir kişi gözaltına alındı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından kişinin ve görüntülerin kaydedildiği işletmenin tespitine yönelik çalışma başlattı. Görüntülerdeki kişinin M.A. olduğu tespit edildi ve gözaltına alındı. Görüntülerin çekildiği işletme ise mühürlenerek faaliyetten men edildi.
29 Temmuz 2023

Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatı yüzde 40 zamla 5 liradan 7 liraya çıkarıldı. Van ve Osmaniye'de ise ekmek fiyatlarına yüzde 50 zam yapıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına her ilde zam geleceğini ancak bunun yüzde 35'i geçmeyeceğini belirtmişti. Ancak bu oranın Ankara, Van ve Osmaniye'de aşıldığı görüldü.
20 Temmuz 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatının 5 TL'ye çıktığını açıkladı. Bu fiyat artışı, 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak ve yüzde 25'lik bir zammı ifade ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu fiyatın Türkiye'nin birçok ilinde zaten uygulandığını ve üç ay sonra Ankara'da da başlayacağını belirtti.
2 Ocak 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bir kişinin köpek saldırısı sonucu ölmesinin ardından belediye, üç köpeği Yedikule Hayvan Barınağı'na götürdü. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından gerçekleşti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Niğde, Ankara ve Edirne'de de çok sayıda köpek öldürülmüştü. Fatih Belediyesi, saldırının ardından altı köpeği tespit etti ve üç köpeği barınağa götürdü, diğer üç köpek ise aranıyor.
20 Ağustos 2024

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adnan Oktar suç örgütü üyeleri için sahte işkence raporu hazırladığı iddialarına Diken'e konuşarak yanıt verdi. Fincancı, işkenceyi meşrulaştırmak için belgeselin araç olarak kullanıldığını belirtti ve hekimlik yemini gereği kimseye adres sormadan, taraf gözetmeksizin işkenceyi belgelediğini vurguladı. Ayrıca, işkence raporlarının mahkemede etkili olmadığını, yargının işkenceyi örtbas ettiğini ifade etti. Fincancı, işkenceye karşı mücadele edenlerin kriminalize edilip düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da ekledi.
12 Şubat 2024
İşaretlediklerim