Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik gelişiminde iki önemli dönemi; 1933-1938 devletçilik dönemi ve 1963-1968 karma ekonomi dönemini, her iki dönemin de hem büyüme hem de sosyal gelişme getirdiğini belirtti. Ancak, darbe sonrası dönemde ve son siyasi iktidar altında, kalkınma hedeflerinin geri planda kaldığını, büyüme odaklı politikaların öne çıktığını ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kaldırılmasıyla kalkınma politikalarının rafa kaldırıldığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin mevcut durumda kalkınma sağlayacak beşeri, demokrasi ve hukuki altyapıya sahip olmadığını, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasının dünya refahı ve barışı için de önemli olduğunu vurguladı.
21 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcısı Cevdet Akçay'ın, geçmişte iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği ortaya çıktı. Akçay, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda ekonomi politikalarının değişmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca, Akçay'ın, AKP'nin yarattığı orta sınıfın zarar gördüğünü ve Merkez Bankası'nın dünyevi bir iş yaptığını, bu nedenle uhrevi unsurların karıştırılmaması gerektiğini ifade ettiği görüldü.
28 Temmuz 2023

Rahmi Turan, 31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye'nin ekonomik durumunun daha da kötüleşebileceğini öne sürüyor. İktidarın 2028 yılına kadar seçim endişesi olmadan hareket edeceğini ve bu süreçte enflasyon, fiyatlar ve vergilerdeki artışların halkın bütçesinde derin yaralar açabileceğini belirtiyor. Turan, iktidarın savurgan politikalarının devam edeceği ve halktan yeni vergilerle fedakarlık beklenmeye devam edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
9 Mart 2024

Akif Beki, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) nasıl dönüştürdüğü ve bu süreçte sağa açılma politikaları nedeniyle aldığı eleştirilere değinmiştir. Beki, Kılıçdaroğlu'nun partiyi özgürlükçü bir çizgiye taşıyarak dindar kesimlerle barıştırdığını ve bu stratejinin 31 Mart seçimlerinde CHP'yi birinciliğe taşıyarak AK Parti'nin önüne geçirdiğini belirtmiştir. Ancak, bu değişim sürecinde Kılıçdaroğlu'nun partiyi sağa saptırmak gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ve bazı çevrelerin bu başarıya rağmen eleştirilerine devam ettiği ifade edilmiştir.
12 Nisan 2024

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaptığı konuşmada, Türk milliyetçilerinin ve Atatürkçülerin Türkiye'deki siyasi dengeleri eline aldığını ve HDP'nin 'anahtar parti' konumunu kaybettiğini savundu. Oğan, bu durumun kendi siyasi görüşlerinin toplumda karşılık bulduğunu ve bu yüzden mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, HDP'nin denge partisi olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu ve bu durumun siyasete atılma sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
11 Mayıs 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Mehmet Şimşek, Blomberg HT'de yaptığı açıklamalarda enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme vaadinde bulundu. Türkiye, 2004 yılında AKP hükümeti sayesinde tek haneli enflasyona ulaşmış, ancak 2016'dan sonra bu hedefe ulaşılamamıştır. 2017'den itibaren hızlı büyüme hırsı, Türkiye ekonomisine zarar vermiş ve yabancı sermayeyi kaçırmıştır. Mehmet Şimşek'in ekonomi için planladıklarını gerçekleştirebilmesi için, AKP'nin seçim başarısından ziyade Türkiye ekonomisinin geleceğini önemsemesi gerektiği belirtiliyor.
6 Mart 2024

AKP'nin seçim beyannamesinde, piyasa koşullarına aykırı bulunan ve yabancı yatırımları olumsuz etkileyen 'yeni ekonomi modeli'ne atıf yapılmadığı öğrenildi. Beyanname, serbest piyasa ekonomisi ve şeffaflık gibi eski AK Parti ilkelerine vurgu yapıyor. Bazı kaynaklar, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarına dönüş sinyali veren bu beyannameyle yeniden göreve gelebileceğini ve hatta Cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini belirtiyor. Piyasalar ve muhalefet, seçim sürecinde iktidarın ekonomi politikalarında değişiklik yapmasını bekliyor.
16 Mart 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'nin seçim sonuçlarına verdiği tepkiyi ve bu sonuçların ülkeye olan etkisini değerlendiriyor. Seçimlerin sonucunda CHP'nin zaferi ve AKP'nin durumu üzerine yapılan değerlendirmeler, toplumun ve piyasaların tepkileri inceleniyor. Aktaş, seçim sonuçlarının Türkiye'yi daha büyük bir kaostan kurtardığını ve ülkenin bu sonuçlarla 'nefes aldığını' belirtiyor. Ayrıca, ekonomik istikrar ve piyasa hareketlerinin önemine değinerek, büyük resme odaklanmanın önemini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, iktidarın gerçek gündemi saklamak için çeşitli yapay gündemler yarattığını ve bu çabaların perde arkasındaki ekonomik kaosu gizleyemediğini belirtiyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının yoksulları daha da yoksullaştırdığını ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca, iktidarın yabancı yatırım bulamaması nedeniyle iç kaynak yaratma çabalarının sıkılaştırılacağını ve bunun halk üzerinde zamlar şeklinde yansıyacağını öngörüyor. Zeyrek, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin ikinci parti olmasının ve Metropol'ün son araştırmasında iktidarın oylarının yüzde 20'lere düşmesinin bu durumun göstergesi olduğunu vurguluyor.
27 Mayıs 2024

İsmail Saymaz, AK Parti'nin tarihinde ilk kez bir seçimde ikinci sıraya düşerek CHP'nin gerisinde kaldığını ve bu durumun ana muhalefetin 10 ay gecikmiş bir zaferi olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Yazıda, ekonomik yıkımın Cumhur İttifakı'ndaki çöküşün en önemli gerekçesi olduğu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 14 Mayıs'tan beri uyguladığı ekonomi politikalarının detaylarına değiniliyor. Ayrıca, CHP'nin Kılıçdaroğlu'suz girdiği ilk seçimde oyunu 5 milyon artırarak birinci olmasının önemi vurgulanıyor.
2 Nisan 2024

Rahmi Turan, halkın iktidarın şatafatlı yaşamına ve kaynakların yandaşlara aktarılmasına karşı harekete geçtiğini belirtiyor. AKP'nin oylarının eridiğini ve halkın bilinçlenerek iktidarı hizaya getirmek için adımlar attığını vurguluyor. Ana muhalefet partisi CHP'nin, iktidarı erken seçim için zorlaması ve ülkenin kaynaklarını vatandaşlar için kullanması gerektiğini ifade ediyor.
14 Temmuz 2024

Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Son seçimlerde AKP'nin oy oranı yüzde 35,40 olarak belirlendi ve bu oran 2002'den bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına düştü. AKP, 266 milletvekili çıkararak ve cumhur ittifakı ortaklarıyla birlikte yüzde 49,31 oy alarak Meclis'te çoğunluğu korudu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüzde 49,34 oy alarak ilk kez birinci turda seçilemedi.
15 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023

İstanbul Maltepe'de düzenlenen Millet İttifakı mitingine binlerce kişi katıldı. Katılımcılar adalet talebinde bulunurken, ekonomik krizden şikayetçi olduklarını ve 'Patates, soğan, güle güle Erdoğan' sloganları attılar. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mitingde yolsuzlukla mücadele edeceğine dair vaatlerde bulundu ve KHK'lıların durumuna değindi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik iddiaları gündeme getirdi ve mitingde 'Hırsız Tayyip' sloganları yükseldi. Vatandaşlar, Kılıçdaroğlu'ndan Atatürk'ün kazanımlarını geri getirmesini ve adaleti sağlamasını talep etti.
7 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, dünyada genel bir ekonomik kriz olmadığını, ancak Türkiye ve Arjantin'in kriz yaşadığını belirtti. Türkiye'deki krizin nedeninin 20 yıllık siyasi iktidarın yanlış politikaları olduğunu vurguladı. Krizin çözümü için standart politikaların yeterli olmadığını, özel bir 3 yıllık istikrar programı ve uzun vadeli planlama gerektiğini savundu. Muhalefetin de bu konuda yeterince farkında olmadığını ve köklü çözümler sunmadığını ifade etti.
25 Haziran 2024

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

Taha Akyol, Türkiye'nin ekonomik gelişme tarihinin neden yarı-başarılı veya yarı-başarısız olduğunu sorguluyor ve istikrarlı bir gelişme çizgisi izlemek için araştırmalara dayalı görüşler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Akyol, Türkiye'nin Japonya veya Güney Kore gibi istikrarlı bir büyüme performansı sergileyemediğini ve sık sık kriz ve küçülme dönemleri yaşadığını belirtiyor. Ayrıca, Merkez Bankası başkanlarının sık sık değiştirilmesinin ve bağımsız düzenleyici kurumların eksikliğinin ekonomik istikrarsızlığa yol açtığını ifade ediyor. Mehmet Şimşek'in de bu yapısal konuları ele almadığını eleştiriyor.
14 Temmuz 2024
İşaretlediklerim