Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 19 yıl boyunca düzenli olarak yayımladığı madde fiyat listesini iki yıl önce yayımlamayı durdurdu. Bu durum, enflasyon verilerinin doğruluğu konusunda endişelere neden oldu. DİSK'in başvuruları sonucu Ankara 6. İdare Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi, TÜİK'in bu bilgileri açıklaması gerektiğine hükmetti. Ancak TÜİK, mahkeme kararlarına uymayarak, 'kanun yararına bozma' talebinde bulundu, bu talep Danıştay Başsavcılığı tarafından reddedildi.
8 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak söyleşilerinin kamuoyunu manipüle edici ve dezenformasyona yol açıcı nitelikte olduğunu belirtti. Şahin, bu tür röportajların ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanıldığını ve RTÜK'ün bu yayınları takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara neden olabileceğini ve RTÜK'ün gerekli önlemleri alacağını vurguladı.
8 Ağustos 2024

Ayşenur Arslan, Habertürk'te yayınlanan ve Ahmet Selim Kul'un da yer aldığı bir programı eleştirdi. Programın yüksek reyting almasına rağmen gazetecilik açısından yetersiz olduğunu belirtti. Arslan, programda ortaya atılan iddiaların netlikten yoksun olduğunu ve izleyicilerin tartışmanın kalitesini beğenmediğini ifade etti. Ayrıca, programda Ali Koç ve Acun Ilıcalı'nın tutumları ve Mehmet Uçum'un Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak gündeme getirilmesi de eleştirildi.
10 Haziran 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK'ün Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren medya kuruluşlarına ceza vermesini kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getiren eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti. RTÜK, son olarak Flash Haber ve Habertürk'e cezalar uyguladı. TGC, haber erişiminin özgür olması gerektiğini ve RTÜK'ün cezalarla kamusal meselelerin tartışılmasını engellediğini belirtti.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, TRT, RTÜK ve Demirören Medya Grubu'nun önünde yaptığı açıklamalarda, bu kurumların kendisine yayın yapmadığını ve sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdiklerini iddia etti. Oğan, TRT'nin yöneticilerini ve RTÜK'ü tarafsızlık ilkesine uymamakla suçladı ve Ahmet Hakan'ı da eski arkadaşı olmasına rağmen kendisine programlarında yer vermemekle eleştirdi. Oğan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile yaptığı görüşmede daha adil bir yaklaşım sergileneceği sözünü aldığını belirtti.
25 Nisan 2023

Britanya merkezli The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimini eleştiren bir dosya yayımladı ve Türkiye'nin 'diktatörlüğün eşiğinde' olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dergiyi 'entelektüel açıdan tembel' ve 'kasıtlı bir cehalete dayalı' haber yapmakla suçladı ve dergideki gazetecileri 'sözde gazeteciler' olarak nitelendirdi. Altun ayrıca, Türk halkının demokrasiye olan bağlılığını vurgulayarak, Erdoğan'ın demokratik yollarla seçildiğini ve her seçimi kazandığını belirtti.
19 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri'nde bu yıl gazeteci Çiğdem Toker kişi dalında, İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise kurum dalında ödüle layık görüldü. Ödüller, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından beri veriliyor. Seçici kurul, Toker'in evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalmasını ve İstanbul Tabip Odası ile Türkiye Yazarlar Sendikasının ifade özgürlüğüne katkılarını ödüllendirdi. Ayrıca, gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına kurul tarafından üzüntü ve kınama ifade edildi.
6 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında, il binasının kurşunlanmasını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehditlerini gündeme getirerek, elindeki mermileri gösterdi ve ardından yere attı. Bu hareketi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik tarafından eleştirildi. Şentop, Akşener'in hareketini millet iradesine saygısızlık olarak nitelendirirken, Çelik ise bu davranışı Cumhurbaşkanına saldırı ve diğer konuları örtbas etme çabası olarak değerlendirdi ve Meclis'in üslup konusunda daha hassas olması gerektiğini belirtti.
5 Nisan 2023

Yirmi uluslararası sivil toplum kuruluşu, 14 Mayıs seçimleri öncesinde RTÜK'ün eleştirel haberlere verdiği cezaları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, medyanın baskı altına alınmasının toplumun bilgiye erişimini engellediği ve seçim sürecinin meşruiyetini zayıflattığı belirtildi. RTÜK'ün ifade özgürlüğü ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanıldığı iddia edildi. Uluslararası kuruluşlar, RTÜK'e bağımsız yayıncılara yönelik baskıyı sonlandırma ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma çağrısında bulundu.
14 Nisan 2023

Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme oranının beklentilerin altında kalmasının ardından TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar görevden alındı ve başka bir departmana atandı. Bu değişiklik, kurum tarafından gizli tutuldu. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 büyüdü ve bu oran iktidar için yetersiz görüldü. TÜİK başkanlığı son üç yılda beş farklı isme ev sahipliği yaptı.
9 Ocak 2023

Can Ataklı, AKP ve lideri Erdoğan'ın yanlışlarını kabul etmediğini, geri adım atmadığını ve hesap vermediğini belirtiyor. İktidarın, devletin ve medyanın büyük bir kısmını kontrol ederek bu durumu sürdürdüğünü ve rakipleriyle karşılaşmaktan kaçındığını ifade ediyor. Ayrıca, AKP yetkililerinin ve bürokratlarının, kendilerinden olmayanlarla iletişim kurmaktan kaçındığını ve sadece kendi medya kanalları üzerinden iletişim kurduğunu vurguluyor.
3 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi üzerine yaptığı açıklamalar ve gelecek vaatleri, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz tarafından eleştirildi. Yılmaz, Erdoğan'ın ekonomik dengeleri yerine oturtma vaadine ve enflasyonun düşeceği yönündeki öngörülerine şüpheyle yaklaştığını belirtti. Yılmaz, geçmişte yapılan ekonomik tahminlerin tutmaması ve Erdoğan'ın uzun süredir ülkeyi yönetmesine rağmen ekonomik dengeleri sağlayamamış olmasını eleştirdi. Ayrıca, okuyucuları Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına karşı temkinli olmaya çağırdı.
29 Şubat 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 'dezenformasyon bülteni'nde, iktidar medyasına nazaran daha çok muhalif medya mecralarının haberleri eleştirildi. Diken'in dört haberine yer verilen bülten, bu haberlerin dezenformasyon içerdiğini iddia etti. Haberler arasında YÖK'ün 'Akademik Hareketlilik Programı' kapsamında bazı akademisyenlerin diğer üniversitelere gönderilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) yerinden çıkarılması, yabancıların gayrimenkul yatırımları ve Hakan Şükür'ün evine çökülmesi ile ilgili iddialar bulunuyor. Diken, bu iddiaları haberleştirmiş ve çeşitli kaynaklardan görüş almıştı.
31 Mart 2023

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın geçmişteki enflasyon tahminlerinin tutmaması ve bu durumun ekonomik güveni zayıflatmasına dikkat çekti. TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası arasında açıklanan enflasyon oranları arasında önemli farklar bulunuyor; bu durum kamuoyunda TÜİK'in enflasyonu düşük gösterdiği algısını güçlendiriyor. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yıllık TÜFE'den yüksek çıkması, enflasyonun direnç gösterdiğini ve artış eğiliminde olduğunu işaret ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin güven vermediği ve enflasyonun kontrol altına alınamadığı vurgulanıyor.
5 Mayıs 2024

Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023

Faruk Bildirici, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un Fenerbahçe'ye yönelik küfürlü tezahürata katılmasını ve futbol medyasının bu tür tezahüratları görmezden gelmesini eleştirdi. Bildirici, küfürlü tezahüratların taraftarları birbirine düşman ettiğini ve medyanın bu tür davranışları eleştirmesi gerektiğini vurguladı. Okan Buruk, eleştirilerden ders çıkararak özür diledi. Bildirici ayrıca futbol medyasının eleştirel yaklaşım sergileyememesini ve gazetecilerin basın toplantılarında soru sormak yerine söylev çekmelerini de eleştirdi.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim