Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Akkoyun'un tasarladığı 'Erdoğan sayesinde' etiketleri, ürünlerin üzerine yapıştırılarak dikkat çekmişti. Gözaltına alınmasının ardından Konak ilçesindeki güvenlik şubeye ve Bayraklı Adliyesi'ne sevk edilen Akkoyun için adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talep edildi. Adliye önünde toplanan Gençlik Devirecek hareketi üyeleri ve diğer destekçiler, Akkoyun'un gözaltına alınmasını eleştirdi ve AKP iktidarını ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdi.
7 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 31'inci maddesine dayanarak yayın yasaklarını başlattı. Yasaklar, oy verme işleminin sona ereceği 31 Mart Pazar günü YSK tarafından belirlenecek saate kadar devam edecek. Bu süre zarfında, tüm yayın organlarında siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçlarına dair haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanmıştır. Ancak, seçime katılan siyasi partiler ve adayların propaganda faaliyetleri 18.00'e kadar yayınlanabilecek.
30 Mart 2024

İstanbul Başsavcılığı, sosyal medya fenomenleri Selin Ciğerci ve eski eşi Gökhan Çıra hakkında 'kara para aklama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bu soruşturma, Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanması ve 'Şampiyonlar Ligi' olarak adlandırılan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konulmasının ardından gelişti. Soruşturmanın, diğer fenomenlerle ilgili başlatılan soruşturma ile birleştirilip birleştirilmeyeceği henüz netleşmedi. Ciğerci ve Çıra'nın mal varlıklarıyla ilgili şu an için bir işlem yapılmadı.
2 Aralık 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini içeren bir SMS göndermesinin ardından, GSM operatörlerine seçim döneminde SMS yoluyla propaganda yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu imzalı yazıda, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili yasağı içeren kararı hatırlatıldı ve operatörlere mevzuata uyulması konusunda uyarıda bulunuldu. Daha önce MHP'nin Manisa milletvekili adaylarının da benzer bir yasağı ihlal ederek sahte bilgiler içeren mesajlar gönderdiği belirtildi.
26 Mayıs 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, dokuz siyasi partinin 2018 ve 2019 yıllarına ait mali denetimlerini inceledi ve bu partilerin hesaplarının mevcut bilgi ve belgelere göre doğru ve yasalara uygun olduğuna karar verdi. Ancak, Türkiye Komünist Hareketi Partisi'nin beş il teşkilatı hakkında eksik bilgi verilmesi nedeniyle parti sorumluları hakkında Ankara başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
22 Haziran 2023

Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

AKP'nin İstanbul mitinginde propaganda videosunda yer alan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan sosyal medya fenomeni Cemre Demirel'in görüntüleri kullanıldı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gençlerin bazen hata yapabileceğini belirterek, Demirel'e sosyal medyada kötü söz söylenmemesi çağrısında bulundu. Demirel ise Kılıçdaroğlu'nun bu tutumunu takdirle karşılayarak, adaylığını istemese de oy vereceğini ifade etti. Demirel'in avukatı ise görüntülerin izinsiz kullanımı nedeniyle yargı yoluna başvuracaklarını duyurdu.
7 Mayıs 2023

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim