Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Show TV'de yayınlanan 'Güldür Güldür' programının bir skecinde gazilere yönelik ifadeler sosyal medyada tepki çekti. '#GüldürGüldürHaddiniBil' etiketiyle sosyal medyada gündem olan skece RTÜK inceleme başlattı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gazilere saygısızlık içeren ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
2 Şubat 2024

The Guardian gazetesi, kurucularının ve finansörlerinin kölelikle bağlantılı olduğunu kabul ederek okurlarından özür diledi. Gazetenin kurucusu John Edward Taylor ve 11 finansöründen en az 9'unun kölelikle bağlantıları, Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Gazetenin sahibi Scott Trust şirketi, geçmişte zarar görenlerin torunlarını desteklemek amacıyla çeşitli kurumlara 10 milyon Sterlin bağış yapacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Rockstar Games ve Remedy Entertainment, Remedy'nin yeni logosundaki 'R' harfleri nedeniyle ticari marka anlaşmazlığına düştü. Rockstar, Remedy'nin yeni logosunun kendi logosuyla karıştırılabileceğini ve kamuoyunda kafa karışıklığı yaratabileceğini iddia ediyor. İki firma şu anda Britanya ve Avrupa Birliği'nde bu konuda hukuki süreç içerisinde bulunuyor ve Rockstar ABD'de de itirazda bulunmuş durumda. Remedy'nin iletişim direktörü, yeni logolarının şirketin genişleyen portföyünü temsil ettiğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT'nin seçim döneminde iktidar partisi ve muhalefet partileri hakkında tek taraflı yayın yaptığını iddia ederek Üst Kurul'a şikayet etti. 40 günlük yayın kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1945 dakika, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP ise sadece 25 dakika ekranda yer aldı. Keser ve Taşcı, TRT'nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini ve gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını talep etti.
28 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'nun lisansını oy çokluğuyla iptal etti. Karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para ve yayın durdurma cezasının ardından geldi. Üst kurulda dokuz üyeden üçü karara karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyeler, kararın basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti.
8 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Türkiye'de gazetecilerin sürekli tehdit edilmesi ve saldırıya uğraması nedeniyle normalleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, siyasetçilerin sorumlu davranmaması durumunda yeni bir gazeteci cinayetinin an meselesi olduğunu belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin bazı partilerde görevli oldukları ortaya çıkmasına rağmen cezalandırılmamaları, saldırganları cesaretlendirdiği ifade edildi.
17 Haziran 2024

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

RTÜK, Açık Radyo'ya 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verdiği para cezası ve yayın durdurma cezasına karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti. Ankara Bölge 10'ncu İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddetti ve yürütmeyi durdurma kararını onayladı. Açık Radyo, bu kararı ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bulduğunu belirtti.
9 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

TikTok, Rus devlet televizyonu RT ve haber ajansı Sputnik’in ana kuruluşu TV-Novosti ve Rossiya Segodnya’nın hesaplarını, ABD seçmenini aldatıcı paylaşımlar nedeniyle kalıcı olarak kapattığını açıkladı. Bu hesaplar Avrupa Birliği ve İngiltere’de de kısıtlandı. Meta da benzer bir adım atarak aynı kuruluşları yasaklamıştı. Rusya, bu karara tepki göstererek kısıtlamaların temelsiz olduğunu belirtti.
24 Eylül 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

Meta, Rossiya Segodnya ve RT dahil bazı Rus medya kuruluşlarını dış müdahale faaliyetleri gerekçesiyle platformlarından yasakladığını duyurdu. ABD Adalet Bakanlığı, bu kuruluşların 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus devlet kanalı RT ile bağlantılı bazı kurum ve kişilere yönelik yaptırımlar açıkladı. Bu gelişmeler, Rusya'nın medya faaliyetlerinin uluslararası alanda kısıtlanmasına yol açtı.
17 Eylül 2024

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu ele alındı. Türkiye Anayasası'na göre basın özgürlüğü güvence altında olmasına rağmen, pratikte birçok gazeteci fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalıyor, sansürleniyor ve hukuki zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye, dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor ve ulusal medyanın büyük bir kısmı hükümet kontrolünde.
3 Mayıs 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 65'inci Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'nde Diken'in 'İTÜ'deki kadro ilanına Şentop'un oğlu için ince ayar' başlıklı sansürlenen haberlerini internet haberciliği kategorisinde övgüye değer buldu. Haberler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İTÜ'de bir kadro için yapılan sınavın iptal edilmesi ve şartların değiştirilerek yeniden ilan edilmesi sürecini ele alıyor. Bu haberler Meclis gündemine taşınmış ve sansürlenmişti. Ödül töreninde ayrıca farklı kategorilerde birçok gazeteci ve çalışma ödüllendirildi.
20 Mart 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı ve kişi dalında ödül gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise deprem bölgesinde çalışan gazeteciler ödüllendirildi. TGC, Soykan’a verilen ödülün gerekçesini, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı baskılara rağmen kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini sürdürmesi olarak açıkladı. Ödüller, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde sahiplerine verilecek.
4 Temmuz 2024

Tunus'ta bir devlet kurumu binasına yanlışlıkla Türk bayrağı çekildi ve olay sosyal medyada büyük tepki topladı. Tunus Demiryolu şirketi, ulusal bayrağın yenilenmesi için toplu bayrak satın alındığını ve Türk bayrağının kazara sızdığını belirterek özür diledi. Bayrak derhal Tunus bayrağıyla değiştirildi ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Tunus medyası, olayla ilgili dört kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim