Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

Rekabet Kurumu, Maçkolik İnternet Hizmetleri AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' ile 'Hakim Durumun Kötüye Kullanılması' maddelerini ihlal edip etmediğini tespit etmek amacıyla soruşturma açtı. Ayrıca, Maçkolik'in uygulamalarına geçici tedbir uygulama kararı aldı. Bu tedbirler, Nesine'nin Maçkolik ve Sahadan sitelerindeki reklam alanlarının görünürlüğünü sınırlamayı ve Maçkolik'in reklam politikalarını gözden geçirmeyi içeriyor.
20 Eylül 2023

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Google'ın çatı şirketi Alphabet, yapay zeka destekli arama motorunda premium özellikler sunmayı planladığı iddialarını doğruladı. Bu plan, şirketin viral sohbet robotu ChatGPT'nin versiyonu olan Gemini adlı yeni yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı ve premium abonelik hizmetlerine yapay zeka destekli arama özelliklerini eklemeyi düşündüğü bilgisini içeriyor. Google, kullanıcıların geleneksel arama motorundan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceğini ve abonelerin arama sonuçlarıyla birlikte reklam görmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, şirket reklamsız bir arama deneyimi üzerine çalışmayı düşünmediğini açıkladı.
4 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, Seher Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ (İçim Süt markası) ve Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı, şirketlerin sunmuş olduğu uzlaşma metinlerinin kabul edilmesiyle sonlandırdı. Soruşturma, şirketlerin 'alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek' suretiyle rekabet kanununu ihlal edip etmediğini tespit etmeye yönelikti. Seher Gıda'ya 173 milyon 784 bin 318 lira, Meysu Gıda'ya ise 5 milyon 682 bin 68 lira idari para cezası verildi.
8 Aralık 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu (CNIL), TikTok'un kullanıcıların çerezleri reddetme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 5 milyon avro para cezasına çarptırdı. TikTok, karara itiraz ederse dört ay içinde temyize başvurabilecek. CNIL daha önce de Microsoft'un Bing arama motoruna benzer bir gerekçeyle 60 milyon avro ceza vermişti.
13 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yapılan incelemeler sonucunda JPMorgan Securities PLC'ye 'Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası kesti. Ayrıca, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile ilgili işlemler ve finansal tablolar nedeniyle de cezalar uygulandı. Türkiye'de yasa dışı kaldıraçlı işlem yaptıran 42 internet sitesine erişim engelleme kararı alındı.
6 Mayıs 2023

Rekabet Kurulu, sosyal medya devi Meta'ya, kullanıcıların onayı olmadan Threads profilleri üzerinden toplanan verileri Instagram ile birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma yürüttü. Meta, bu soruşturma sürecinde Türkiye'deki Threads erişimini 30 Nisan 2024 tarihinde kapattı. Kurul, Meta'ya toplamda 335 milyon 730 bin 707 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi ve günlük para cezasını sonlandırdı.
6 Mayıs 2024

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

Limak Lara Hotel, Türk müşterilerden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep etmiş ve bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Otel, bu uygulamayı 'dikkatsizlik' olarak açıklamış, ancak daha önce de benzer ücretlendirmeler yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak otel, bu uygulaması için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırılmıştır. Tüketici hakları savunucuları, bu tür uygulamaların yasal olmadığını ve ayrımcılık teşkil ettiğini vurgulamaktadır.
3 Mayıs 2024

Google ve YouTube'un Türkiye'deki etkisi üzerine yapılan komisyon toplantısında, komisyon üyelerinin konu hakkındaki bilgisizlikleri nedeniyle verimli bir tartışma yapılamadı. Google Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Tolga Sobacı ve ekibi, Google'ın Türkiye'ye katkılarını anlattı ancak milletvekillerinin soruları genellikle Google'ın ekonomik katkıları üzerine yoğunlaştı. CHP Milletvekili Tuncay Özkan'ın toplantıya geç katılması ve konuyu dağıtması nedeniyle önemli sorular cevapsız kaldı.
30 Haziran 2024

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu Trendyol'un algoritmayı manipüle ederek üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanıp haksız avantaj sağladığı ve ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847,73 lira para cezası verdi. Kurum ayrıca, Trendyol'un özel markalı ürünlerine algoritma ve kodlama müdahalelerinden kaçınması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen verilerin özel markalı ürünler için kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2023

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti sağlayan Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devamına ilişkin kararı onayladı. İstanbul'daki taksicilerin Uber aleyhine açtığı haksız rekabet davalarında, Uber XL hizmetinin durdurulmasına karar verilmiş, ancak Uber'in taksi hizmetlerinin devamına hükmedilmişti. Yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinin kararlarının ardından Yargıtay, Uber'in lehine olan kararı onaylayarak, Uber taksi hizmetlerine yönelik erişim engelinin kaldırılmasını destekledi.
6 Haziran 2023

Antalya Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir siteden rezervasyon yapan Türk müşterisinden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep ettiği için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırıldı. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda otelin bu uygulamayı yıllardır sürdürdüğü belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alınan ek ücretin müşteriye iade edildiğini de açıkladı.
30 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

ABD'li teknoloji şirketleri Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, nisan-haziran döneminde gelir artışı kaydetti. Microsoft'un geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Alphabet'in geliri ise yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı. Her iki şirketin net karları da aynı dönemde artış gösterdi.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim