İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta beş yerli film olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Biyografik film 'Sadık Ahmet', Yunanistan'daki Batı Trakya Türklerinin mücadelesini anlatıyor. 'Efsane' isimli yerli komedi filmi, Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini ele alıyor. 'Aşk Mevsimi' iki gencin aşkını, 'Bars' Anadolu Parsı'nı arayan zooloğun hikayesini, 'Argylle: Gizli Casus' ise dünya çapında maceraları olan bir casusun öyküsünü konu ediniyor. Alman yapımı 'Öğretmenler Odası' idealist bir öğretmenin hikayesini, 'Hannas 2' ise paranormal olaylarla dolu bir korku filmi olarak izleyiciyle buluşuyor.
2 Şubat 2024

Türk oyuncu Fikret Kuşkan, İtalya'nın Puglia bölgesinde düzenlenen Ora!Fest Uluslararası Film Festivali'nde 'Roza' filminde sergilediği performansla 'en iyi aktör' ödülüne layık görüldü. Film, Hamit İzol'un kitabından uyarlanarak Mustafa Kotan yönetmenliğinde ve Sultan Turan Kızılay senaristliğinde çekildi. 'Roza', Urfa'dan Mersin'e göç eden mevsimlik işçi bir ailenin yaşadığı dramı konu alıyor ve eğitimsizlik, ekonomik sıkıntılar ve töre gibi temaları işliyor.
9 Haziran 2023

Britanyalı oyuncu Henry Cavill, Guy Ritchie'nin yönetmenliğini üstlendiği 'The Ministry of Ungentlemanly Warfare' filminin çekimleri için Antalya'ya geliyor. Film, Damien Lewis'in aynı isimli kitabından uyarlanarak, Nazilerle mücadele eden özel bir askeri birliğin hikayesini konu alacak. 13 Şubat'ta başlayacak çekimler, Antalya'nın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilecek ve filmde birçok ünlü isim yer alacak.
5 Şubat 2023

11 Ocak'ta gerçekleşen Altın Küre Ödül törenine katılan birçok ünlü isim, etkinlik sonrasında Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Bu isimler arasında Colin Farrell, Brendan Gleeson, Jamie Lee Curtis ve Michelle Pfeiffer gibi ünlüler bulunuyor. Artan vakalar sebebiyle Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde Covid-19 testi zorunluluğu getirildi. Pfeiffer, Covid-19 nedeniyle Jeff Bridges'a ödül verme görevini John Goodman'a bırakmak zorunda kaldı.
18 Ocak 2023

Hollanda'nın Alkmaar kentinde düzenlenen geleneksel Gouda peyniri festivali, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Festivalde, beyaz önlük giyen jüri tarafından Gouda peynirleri değerlendirildi. Geleneksel kostümler giymiş peynir taşıyıcıları, peynirleri ahşap arabalarla sergiledi.
8 Nisan 2023

Tom Hardy'nin başrolünde olduğu 'Venom' serisinin üçüncü filmi 'Venom 3: Along Came a Spider'ın vizyon tarihi, 12 Temmuz 2024'ten 8 Kasım 2024'e ertelendi. Film, Tom Hardy ve Kelly Marcel tarafından yazıldı ve Hardy, Eddie Brock karakteriyle geri dönecek. Yeni tarihte film, Disney'in 'Aslan Kral' ve Universal'ın 'Twisters' filmleriyle rekabet etmekten kaçınmış olacak.
9 Kasım 2023

Hollywood aktörü Brad Pitt, 'Apex' adlı yeni filmi için Formula 1 pilotu Sonny Hayes karakterini canlandıracak. Filmde, 30 yıl aradan sonra yarışlara dönen bir pilotun hikayesi anlatılacak. Britanya'daki F1 Grand Prix yarışlarında gerçek bir Formula 2 aracı kullanacak olan Pitt'e, gerçek yarış dinamiklerini filme aktarması için Formula 1 şampiyonu Lewis Hamilton danışmanlık yapacak. Filmin çekimleri 2023 Formula 1 sezonu boyunca sürecek.
7 Temmuz 2023

11 yaşındaki Seb Jellema, Robin Hill'in 52 yıl 39 gün boyunca her gün düzenli olarak koşarak elde ettiği dünya koşu rekorunu kırmayı hedefliyor. Jellema, okul gezileri ve tatillerde bile her gün en az 3 kilometre koşarak bu hedefe ulaşmak için çaba gösteriyor. Rekoru kırabilmesi için 2075 yılına kadar her gün koşması gerekiyor. Şu ana kadar bin 300 kilometre koşan Jellema, yıl sonuna kadar 50 km daha koşmayı planlıyor ve bu süreçte hastalık gibi zorluklara rağmen koşmaya devam ediyor.
20 Aralık 2023

61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jürisi açıklandı. Jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Ferzan Özpetek yapacak. Jüride ayrıca oyuncular Gökçe Bahadır ve İlker Kaleli, yapım tasarımcısı Deniz Göktürk Kobanbay, yönetmen Melisa Önel, müzisyen Mercan Dede ve akademisyen Melis Behlil yer alacak. Festival, 5-12 Ekim tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek.
14 Ağustos 2024

61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek. Geçen sene festivalde Nejla Demirci’nin yönettiği 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film yarışmadan çıkarılmış ve bu durum tepkilere neden olmuştu. Bu yılki festival 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Özpetek, daha önce Hamam filmiyle Antalya Altın Portakal En İyi Film Ödülünü kazanmıştı.
26 Temmuz 2024

31. Adana Altın Koza Film Festivali'nin ulusal yarışma jürisi açıklandı. Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Mehmet Aslantuğ, Serenay Sarıkaya, yazar Nermin Yıldırım, kurgucu Ayris Alptekin, yönetmen Mustafa Kara ve İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan bulunuyor. Festival, 23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
14 Ağustos 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da film gösterimleri yapacak. Festivalin Genel Müdürü Hüseyin Orhan, kültür ve sanatın iyileştirici gücünü deprem bölgelerine taşımak istediklerini belirtti. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, bu yıl deprem bölgesinde daha fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve Nilüfer konseriyle başlayacak.
5 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

İstanbul Modern Sinema, 2-5 Mayıs tarihleri arasında 'Gelecek Kısa' adlı bir kısa film seçkisini sunuyor. Bu seçki, animasyon, belgesel ve diğer türlerden oluşan 25 kısa filmi içeriyor ve yılın dikkat çeken, ilk kez gösterilen ve festivallerden ödülle dönen yapımları barındırıyor. Küratör Müge Turan, kısa filmin piyasa koşullarından bağımsız, araştırma alanı olarak özgür bir format olduğunu vurguluyor. Programda çeşitli yönetmenler tarafından çekilen filmler, farklı temalar ve hikayeler üzerinden izleyiciye sunuluyor.
29 Nisan 2024

31. Adana Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan yapacak. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve oyuncular Demet Akbağ ile Uğur Polat'a onur ödülü verilecek. Nuri Bilge Ceylan, daha önce Cannes Film Festivali'nde 'Bir Zamanlar Anadolu'da' ile Büyük Ödül ve 'Kış Uykusu' ile Altın Palmiye kazanmıştı. Yönetmenin son filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ise vizyon gösteriminin ardından Netflix'te izleyiciyle buluşmuştu.
12 Ağustos 2024

Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024
İşaretlediklerim