77. Cannes Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle sona eriyor. Yazıda, dört yarışma filminin ilk izlenimleri ve ödül tahminleri ele alınıyor. 'The Substance' filmi, kadın bedeni üzerindeki toplumsal baskıları ele alırken, 'Parthenope' gençlik ve güzellik kaybını trajedi olarak işliyor. 'Emilia Pérez' ve 'Anora' filmleri de değerlendirilmiş, özellikle 'Anora' senaryo ve kadın oyuncu kategorilerinde öne çıkıyor. Altın Palmiye için 'All We Imagine As Light' ve 'The Seed of the Sacred Fig' güçlü adaylar olarak gösteriliyor.
25 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 23’üncü Filmekimi, bu yıl dört şehirde düzenleniyor. Festival programında Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü kazanan Pedro Almodóvar’ın yönettiği 'The Room Next Door' ve Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye’yle dönen Sean Baker imzalı 'Anora' da yer alıyor. Dünya sinemasından birçok çağdaş filmi sinemaseverlerle buluşturacak festivalin biletleri Passo’dan satılacak.
26 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 23’üncü Filmekimi’ne hazırlanıyor. Bu yılki festival, İstanbul, Diyarbakır, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilecek. Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi prestijli film festivallerinde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmler, sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin film programı yakında duyurulacak.
20 Ağustos 2024

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam 10 yeni film izleyici ile buluşacak. Oscar adayı 'Geride Kalanlar', yerli aksiyon filmi 'Emanet', gençlik filmi 'Hayatımız Roman', yabancı aksiyon filmi 'Tetikçi', Arnavut yapımı 'The Albanian Virgin', duygusal drama 'Hatır', korku filmleri 'Hayali' ve 'Rahha', animasyonlar 'Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya' ve 'Minik Fare ve Sevimli Ayının Maceraları' bu haftanın dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor.
7 Mart 2024

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta toplam on yeni film gösterime giriyor. Yerli yapımlar arasında 'Beyaz Eşya', 'Görücü', 'Çingene Kızı Zeugma', 'MAKKA: Cinn-i Azap' ve 'Cin Daveti' bulunuyor. Yabancı filmler ise 'Gece Avı', 'Süper Ajan Bernard: Görev Mars', 'Süper Köpekler', 'Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık' ve 'Kırmızı Pabuçlar' olarak sıralanıyor. Filmler, komedi, dram, korku, animasyon ve macera gibi çeşitli türlerde seyirciyle buluşacak.
10 Mayıs 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

21. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 20 Haziran'da 'Parola: Barış' temasıyla başlıyor. Festivalde, 'Kadınların Sineması', 'Feminist Bellek', 'Hak Odaklı Sinema' gibi çeşitli bölümlerde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alacak. Açılış, Filistinli kadınların sürgün hikâyelerini anlatan 'Filistin’i İşlemek' filminin online gösterimiyle yapılacak. Festival, 30 Haziran'a kadar İBB Beyoğlu Sineması, İBB Mahalle Evleri ve Fransız Kültür Merkezi'nde devam edecek.
19 Haziran 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Altın Palmiyeli yönetmen Nuri Bilge Ceylan, prömiyerini 71’inci Cannes Film Festivali’nde yapan Ahlat Ağacı filminin kamera arkası görüntülerini Youtube’dan paylaştı. Altı saatlik kamera arkası belgeseli üç bölüm halinde yayınlanacak ve Ceylan belgeselin ilk kısmını resmi Youtube hesabından paylaştı. Filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer alıyor.
3 Haziran 2024

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri açıklandı ve Türk senarist ve oyuncu Ebru Ceylan da bu prestijli listede yerini aldı. Festival, 14 Mayıs'ta başlayacak ve 25 Mayıs'ta ödül töreniyle sona erecek. Jüri başkanı olarak Amerikalı oyuncu-yönetmen Greta Gerwig görev yapacak. Jüride ayrıca Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki gibi isimler de bulunuyor.
29 Nisan 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

18 Şubat Pazar akşamı gerçekleştirilen BAFTA töreninde ödül alan 12 film ve bu filmlerin izlenebileceği platformlar veya sinemalar duyuruldu. Christopher Nolan'ın yönettiği 'Oppenheimer' filmi altı ödülle törenin en çok ödül alan yapımı oldu ve Apple TV ile Google Play üzerinden kiralanabilir. 'Poor Things' (Zavallılar) beş ödül kazanırken, şu anda sinemalarda gösterimde. Diğer ödül alan filmler arasında 'The Zone of Interest' (İlgi Alanı), 'The Holdovers' (Geride Kalanlar), 'Anatomy of a Fall' (Bir Düşüşün Anatomisi) gibi yapımlar yer alıyor ve bu filmler de yakında sinemalarda veya çeşitli dijital platformlarda izlenebilecek.
20 Şubat 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024
İşaretlediklerim