Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, ithalatı önleyici politika arayışını hızlandırdı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi ve benzer bir uygulamanın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de planlandığı belirtildi. Bu sektörlerde ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.
10 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

2024 yılında uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tarifeleri, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararla yüzde 58,46 oranında artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden değerleme oranında indirim yapma yetkisini kullanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı genel tebliğde, 2024 yılında ödenecek MTV tarifeleri belirlendi ve bu tarifeler otomobiller, arazi taşıtları, motosikletler, minibüsler, otobüsler ve kamyonetler için geçerli olacak.
30 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılında motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) geliri 441,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu miktar, hükümetin 203 milyar lira olarak belirlediği hedefin iki katından fazladır. 2022 yılında elde edilen ÖTV geliri ise 167,1 milyar lira idi. Dolar bazında da 2023 yılı, 18,6 milyar dolar ile rekor bir gelir elde edilmesine sahne oldu. Son dört yılda dolar bazında motorlu taşıtlardan toplanan ÖTV yüzde 675 artış gösterdi.
24 Ocak 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Türk giyim ve tekstil sanayicileri, artan maliyetler ve azalan dış talep nedeniyle rekabet güçlükleri yaşamaktadır. Dolar kuru 18,70 seviyesinde seyrederken, ihracatçılar daha yüksek bir kur seviyesinin gerekliliğini savunuyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile yapılan toplantıda, ihracat gelirlerinin yarısının yüksek kurdan faydalanacak şekilde özel kur koruması altına alınması önerildi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, enerji maliyetlerinin rakiplerine göre üç kat daha yüksek olduğunu ve bu durumun işçi çıkarmaları artırabileceğini belirtti.
3 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Daha önce yüksek enflasyon dönemlerinde yatırım aracı olarak tercih edilen otomobillerin bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Özellikle ikinci el araç fiyatlarının yükselen döviz kuru ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle arttığı, ancak Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'e göre, arz tarafında yaşanan değişikliklerle birlikte otomobillerin yatırım aracı olarak görülme trendinin azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, motosiklet satışlarının ilk kez otomobil satışlarını geçtiği ve otomotiv satışlarında bir ekim rekorunun kırıldığı bilgisi de veriliyor.
8 Kasım 2023

Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz'in geçmişteki yolsuzluk soruşturması ve kamu ihaleleriyle ilgili tartışmaları devam ederken, şirketin Konya'da gerçekleştireceği bir projeye devlet tarafından yatırım teşviki verildi. Teşvikler arasında vergi indirimleri, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve enerji desteği gibi birçok avantaj bulunuyor. Cengiz Holding, daha önce de vergi borçlarının silinmesi ve devlet ihalelerinde sıkça tercih edilmesiyle gündeme gelmişti.
16 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim şirketlerin en az esas sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya, halka açık olmayan anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sistemine göre en az başlangıç sermayesi tutarı 100 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi. Aynı zamanda limited şirketlerin en az esas sermaye tutarı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.
25 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranları %8'den %20'ye yükseltildi. Ankara Tabip Odası (ATO), bu zammın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve erişimi azaltabileceğini belirterek, kararın geri alınmasını talep etti. ATO, hijyenin hastalıkların önlenmesindeki rolüne dikkat çekti ve vergi politikalarında yoksul sınıfların gözetilmesini istedi.
11 Temmuz 2023

Erzincan İliç'te siyanür sızıntısı yaşanan ve maden ruhsatı iptal edilmeyen Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin 7,2 milyon dolarlık vergi borcu, yeni yürürlüğe giren bir yasa uyarınca silindi. Şirket, vergi affı sayesinde önceki dönemlerden kalan 8,6 milyon dolarlık vergi borcunun yerine 1,4 milyon dolar ödedi. Çöpler Madeni, 2020'den bu yana yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti. Geçen yıl siyanür sızıntısı sonucu çevre kirliliğine neden olan şirkete idari para cezası kesilmiş, ancak faaliyetlerine devam etmesine izin verilmişti.
14 Aralık 2023

Belçika'da Ulusal Çalışma Konseyi'nin kararıyla, 1 Mayıs itibarıyla işe bisikletle giden çalışanlara kilometre başına 0,27 avro ödenek verilmesi zorunlu oldu. Bu ödenek vergiden muaf tutulacak ve bir çalışanın günlük alabileceği maksimum ödenek 10,8 avro ile sınırlı olacak. Daha önce işverenlerin yaklaşık yüzde 30'u bu tür bir ödeme yapıyorken, yeni uygulamanın bisiklet kullanımını artırması bekleniyor.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim