Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, sıfır araç satışında tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya düşük takas fiyatı belirlemeye zorlayan yetkili bayilerin ikinci el araç satış yetki belgeleri iptal edilecek. İptal edilen işletmelere ve işletme sahiplerinin diğer işletmelerine bir yıl süreyle yeni yetki belgesi verilmeyecek. EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin, yönetmeliğin sıfır araç satışıyla doğrudan ilgili olmadığını ve ikinci el alım-satım işlerini düzenlediğini belirterek, düzenlemenin etkili olmayacağını savundu.
6 Mayıs 2023

Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu belediye tarafından su kullanımına kısıtlamalar getirildi. 30 Nisan'a kadar geçerli olacak kısıtlamalar arasında hortumla yıkama yasağı, sanayi tesislerinde su kullanımının kısıtlanması, araba yıkama ve halı yıkama gibi faaliyetlerin sınırlandırılması bulunuyor. Ayrıca bahçe sulamaları ve tarımsal sulama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmiş olup, bu kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
2 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Bu karar, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılacak ithalat için geçerli olacak ve üç gün sonra yürürlüğe girecek. Elde edilecek gelir, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak genel bütçeye aktarılacak.
8 Ağustos 2023

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın açtığı dava sonucunda, Martı'nın TAG ve Motosiklet uygulamalarına İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından erişim engeli kararı verildi. Davada, Martı'nın bu uygulamaları ile yasa dışı korsan taşımacılığı gerçekleştirdiği ve taksi esnafı için haksız rekabet oluşturduğu iddia edildi. Mahkeme, ihtiyati tedbir talebini kabul ederek, Martı'nın internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden sunulan TAG ve Motosiklet hizmetleriyle ilgili erişim engeli getirilmesine hükmetti.
8 Mart 2023

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türk Dil Kurumu'nun 'müsait, kirli, esnaf ve serbest' kelimelerinin cinsiyetçi anlamlarını kaldırdığını duyurdu. Bu değişiklik, tepkiler ve bir imza kampanyası sonucunda gerçekleşti. Kadınlar, bu kelimelerin cinsiyetçi anlamlarının kaldırılması için yıllardır mücadele ediyordu.
22 Temmuz 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

Türkiye'de yasak olmasına rağmen çocuk ve ergenler arasında popüler olan ve kolayca saklanabilen 'puff bar' e-sigaralar internet üzerinden satılmaya devam ediyor. Türk Toraks Derneği, Sağlığa Evet Derneği ve Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak çalışması sonucunda, ülkede 65 e-ticaret sitesinde 39 farklı markanın 772 çeşidi tespit edildi. Puff barlar, yüksek nikotin içeriği ve çeşitli aromalarıyla özellikle gençleri hedef alıyor ve sağlık için ciddi riskler taşıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin satışının engellenmesi ve mevcut yasağın denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.
12 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, enflasyonun düşmesiyle birlikte zincir marketlerin fiyat indirimine gideceğini bildirdi. Happy Center Marketleri CEO'su olarak, gıda ve gıda dışı ürünlerde yüzde 10 ile 20 arasında indirim yaptıklarını ve et ile süt ürünlerinde de ilerleyen süreçte indirim olabileceğini ifade etti. ŞOK Marketler ve Migros da fiyat indirimleri veya sabit fiyat uygulamaları yaptıklarını duyurdu. Zincir marketler, fahiş fiyat uygulamak ve enflasyonu körüklemekle eleştiriliyor ve Rekabet Kurulu tarafından soruşturmalar açılmıştı.
5 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, birim gümrük değeri 10 ila 200 dolar arasında olan bazı elektrikli ev cihazlarının ithalatında 23 Nisan'dan itibaren gözetim uygulaması yapılacağını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, robot süpürge, airfryer, çay ve kahve makineleri gibi ürünler gözetim kapsamında olacak. İthalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Gözetim uygulaması ayrıca mikserler, meyve-sebze presleri ve ısıtıcılar gibi diğer elektrikli cihazları da içerecek.
23 Mart 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatından yükseğe çıkarılmasının yüzde 75 oranında azaldığını duyurdu. Bu ayın başında getirilen düzenlemeyle artık ikinci el araçlar sıfır fiyatından yükseğe satılamayacak. Düzenlemeye aykırı ilanların 300 bin liraya varan cezası bulunuyor. Bakanlık aynı açıklamasında cezaların tebliğ edilmeye başlandığını dile getirdi.
21 Temmuz 2023

İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim