Kanada Sağlık Bakanlığı, 'Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası'nda yapılan değişiklikle kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini ve hayvan testi verilerine dayanarak satışını yasakladı. Bu yasakla Kanada, hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan ülkeler arasına katıldı. Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, hayvanların acı çekmemesi için güvenli alternatifler keşfetmeye devam edeceklerini belirtti.
3 Temmuz 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının yeni bir karar olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını belirtti. Valilik, emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve halkın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara hatırlattı.
30 Ağustos 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına yanıt veren A 101, 1000 üründe yüzde 50 indirim yapacağını açıkladı. Bakan Bolat, 6 Ekim'de marketlerden Cumhuriyet'in 100'üncü yılında büyük bir indirim kampanyası beklediklerini belirtmişti. A 101, açıklamasında kaliteli ürünleri en ucuz fiyatla müşterilerine sunma misyonunu vurgulayarak, artan maliyetler ve zorlu piyasa koşullarında bile en ucuz fiyatları sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
10 Ekim 2023

İstanbul'da, belirlenen ekmek fiyat tarifesine uymayarak yüksek fiyatla ekmek satışı yapan 822 fırın tespit edildi. İstanbul Valisi Davut Gül, bu fırınlar hakkında tutulan tutanakların Ticaret Bakanlığı'na gönderildiğini duyurdu. Vali Gül, yaptığı açıklamada, kurallara aykırı davranışların kabul edilmeyeceğini belirtti.
10 Aralık 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Bu artışla birlikte birçok içki türü ve sigara markası zamlı fiyat listelerini yayınladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdol Dündar, Twitter üzerinden ithal içkilerin yeni zamlı fiyat listelerini paylaştı.
13 Ocak 2023

Adana'da bir dinlenme tesisinin, deprem bölgelerine yardım götürenlere ve depremzedelere fahiş fiyatla çorba sattığı sosyal medyada paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı'na yapılan şikayetler üzerine, işletmeye fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliğine aykırı davranışları nedeniyle 1 milyon 860 bin lira idari para cezası verildi. Bakanlık, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
13 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un zincir marketlerle yaptığı toplantının ardından, ŞOK'un bin üründe sabit fiyat uygulaması başlatmasının ardından Migros da 419 temel ihtiyaç ürününde sabit fiyat uygulamasına geçtiğini duyurdu. Ayrıca Migros, 3 binden fazla üründe sürekli indirim ve 23 farklı ürün ailesinde yüzde 25 ile yüzde 50 arasında indirimler uyguladığını açıkladı. CarrefourSA ise ocak ayı boyunca 20 bin üründe yüzde 40'a varan indirim yapacağını bildirdi. Bu gelişmeler, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle artan maliyetler ve hükümetin zincir marketleri fiyat artışları konusunda sorumlu tutması bağlamında gerçekleşti.
4 Ocak 2023

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi sonucu lahmacun fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Orhan, maliyet hesaplarına göre 40 TL'nin altında satılan lahmacunların içerisinde et bulunmasının mümkün olmadığını, bu nedenle hileli olabileceğini belirtti. İstanbul'un bazı ilçelerinde 20 TL'ye lahmacun satıldığı ve denetleyici kurumların lahmacunun hileye açık olduğunu söylediği aktarıldı.
10 Mart 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, mikroplastik içerikli ürünlerin satışını yasaklama kararını yürürlüğe soktu. Yasak, diş macunu, makyaj malzemesi, saç spreyi, yumuşatıcılar ve oyuncaklar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ancak, geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalacak. AB Komisyonu, 'Sıfır Kirlilik Eylem Planı' uyarınca, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
15 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, kamu düzeninin korunması ve vatandaşların huzur ve güvenliği gerekçeleriyle plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve parklarda nargile içilmesini yasakladı. Yayımlanan genelgeye göre, nargile kafesi veya salonu olan işyerleri, konaklama tesisleri, plaj, piknik alanları ve parklar dahil olmak üzere nargile servisi yapamayacak. İstanbul Valisi Davut Gül, ruhsatlı nargile salonlarına herhangi bir kısıtlama getirilmediğini belirtti.
5 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda zarar gören tarımsal üreticilerin hasarlarının tespiti için görevlendirilen komisyonlara üç ay ek süre verildi. Bu üreticilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçları, daha önce bir yıl ertelenmişti. Hasar tespit komisyonu kararlarının en geç üç ay içinde hazırlanmasına ilişkin süre altı ay olarak değiştirildi.
22 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan raporda, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörünün rekabet üzerindeki etkileri ve tüketici haklarına yönelik sorunlar ele alındı. Alıcı gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesi, haksız ticari uygulamalar, yanıltıcı firma davranışları ve özel gramajlı ürün üretimi gibi konulara değinildi. Ayrıca, zincir marketlerin mağaza açılışları, indirimli ürünlerin bulunabilirliği ve özel ambalajlı ürünlerle ilgili uyarılar yapıldı ve denetim birimi kurulması gibi çözüm önerileri sunuldu.
1 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023
İşaretlediklerim