MKE Ankaragücü'nün eski başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e saldırarak yumruk atmış ve bu saldırı sonucu ömür boyu futboldan men edilmişti. 12 Aralık'ta tutuklanan Koca, mahkeme tarafından delillerin toplandığı ve kaçma şüphesinin olmadığı gerekçesiyle tahliye edildi. Tahliye sonrası MKE Ankaragücü taraftarları tarafından 'kahraman gibi' karşılanan Koca'nın 13 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.
28 Aralık 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, evinin önünde yaptığı bir açıklama nedeniyle 'kişilik haklarına saldırı' iddiasıyla açılan 200 bin TL'lik manevi tazminat davası, Anadolu 15'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen sekizinci duruşmada reddedildi. Kaftancıoğlu, daha önce de 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçundan beraat etmişti ve bu sonuçla birlikte kendisinin '2-0 önde' olduğunu ve üç davanın daha kaldığını belirtti.
19 Ocak 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, disipline sevk edilen ve Ankara'ya yürüyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı savunduğunu öne sürdü. Erdoğan, Özcan'ın yürüyüşüne ilişkin yaptığı açıklamada, CHP içindeki 'değişim' adı altındaki çekişmelere atıfta bulunmuştu. Öztrak, Erdoğan'ın bu sözlerinin muhalefeti karıştırma çabasını gösterdiğini belirtti. Özcan ise Öztrak'a Twitter üzerinden sert bir yanıt vererek, kendisinin bağımsız olduğunu ve eğer Saray ile irtibatı ispatlanırsa Kızılay Meydanı'nda kendini yakacağını söyledi.
7 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e korner bayrak direğiyle saldırarak yaralayan Mehmet Nihat A. hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir başsavcılığınca hazırlanan iddianame 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Kaleci Özenç, saldırgan hakkında şikayetçi olmadığını belirtirken, sanık ise olay sırasında yüksek miktarda alkol aldığını ve olanları hatırlamadığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Eski Ankaragücü başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e fiziksel saldırıda bulunmuş ve bu saldırı sonucunda tutuklanmıştı. Saldırı, Koca'nın sahaya girerek Meler'e yumruk atması ve ardından Meler'in yere düşmesiyle gerçekleşmiş, Koca'nın yanındakiler de Meler'e saldırmıştı. 12 Aralık'ta tutuklanan Koca, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
27 Aralık 2023

Ankara Barosu üyesi avukatlar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etmek için Ankara Adliyesi'nden Yargıtay'a yürüdü. TBB Başkanı Erinç Sağkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve bazı milletvekilleri avukatlara destek verdi. Sağkan, Anayasa'nın temel kavramlarını savunmanın önemini vurguladı ve Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olup olmadığına dair sorular sordu. Bu olaylar, AYM'nin Gezi Parkı davasından hüküm giyen Can Atalay'ın milletvekili seçilmesi sonrası yaşanan yargısal süreçlerle bağlantılıdır.
10 Kasım 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanacak maçlar için Beşiktaş Park Stadyumu'nu aday göstermeyen TFF'ye yönelik eleştirilere yanıt verdi. Büyükekşi, 'suyu bulandırmanın manası yok' dedi ve UEFA'nın kriterlerine göre en yüksek seyirci kapasitesi olan statları bildirmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Süper Kupa mücadelesinin Suudi Arabistan'da oynanmasının kesinleşmediğini de söyledi.
11 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

AKP Ankara milletvekilleri, Çaykur Rizespor maçı sonrasında hakem Halil Umut Meler'e saldırıda bulunan ve sonrasında tutuklanan, AKP'den istifa eden ve futboldan ömür boyu men edilen Ankaragücü'nün eski başkanı Faruk Koca'nın yaşanan olay sonrası kulübe 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Milletvekilleri, kulübün zarar görmemesi ve şiddetin önlenmesi adına desteklerini ifade etti ve süreci yakından takip edeceklerini belirtti. Ayrıca, Ankaragücü'nün tarihi önemine vurgu yapılarak kulübün linç kampanyasına maruz bırakılmaması gerektiği ifade edildi.
15 Aralık 2023

Seçim döneminde İstanbul'un Güngören ilçesindeki CHP standına hakaret ve tehdit eden Hayri Mutlu hakkında iddianame hazırlandı. Bakırköy Başsavcılığı, 'siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi' ve 'hakaret' suçlarından dolayı Mutlu'nun yedi yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. CHP İstanbul İl Başkanlığı, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
25 Ağustos 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili ve Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Erkan K., çocuk sporculara cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı. Gazeteci Metin Cihan, müdürün istismarını ifşa eden çocukların elindeki kanıtların açık olduğunu belirtti ve müdüre ait olduğu iddia edilen bir Instagram mesajlaşmasının görüntüsünü paylaştı. Ağrı Valiliği, Erkan K. hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı ve soruşturma kapsamında Yozgat'ta gözaltına alınan Erkan K., tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) eleştiren sözlerine tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun TSK'nın geçmişteki hak ihlallerini hatırlatan sözlerine karşı Erdoğan, Tanrıkulu'nun cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konunun TBMM'ye gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtmişti.
11 Eylül 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fahrettin Altun'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat etti. Kaftancıoğlu, 2020 yılında Fahrettin Altun'un evinin yanındaki usule aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenmişti. Beraat kararının ardından Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden bir tekerleme paylaşarak tepkisini dile getirdi.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim