Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle Hakim Sidar Demiroğlu'nu açığa aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ye gönderdiği yazıda adı geçen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu hakkında 3 müfettişin ön raporu sonrası bu karar verildi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan'ın haberleştirdiği ve sonrasında erişim engeli getirilen bu iddialar, yargıdaki daha geniş bir rüşvet çarkının varlığına işaret ediyor.
23 Kasım 2023

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla aldığı ceza ve siyasi yasak sürecine başlanmasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, kendisine yönelik soruşturmaların adil olmayan bir rekabet anlayışını yansıttığını ve hukuk dışı davranışlarla gerçekleştirildiğini ifade etti. İmamoğlu, bu durumu 'merdiven altı imalatı' olarak nitelendirerek, soruşturma imalathanesi kurulduğunu ve hızlarına yetişemediklerini belirtti.
1 Ocak 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Bu olayın ardından Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G. hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcı Ercan Ateş'in görev yeri, aile suçlarıyla ilgili savcılık bürosundan genel soruşturma bürosuna değiştirildi. Bu değişiklik, istek dışı bir görevlendirme olarak değerlendiriliyor.
21 Ocak 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay'a dört yeni üye atadı. Atanan isimler arasında Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili İhsan Kamil Akçadırcı bulunuyor. İsmail Uçar daha önce HSK'ya, uyuşturucu satıcıları ve sanal bahisçilerin tahliye edildiği iddialarıyla ilgili bir dilekçe göndermişti. Yeni atamalar sosyal medyada da tebrik mesajlarıyla karşılandı.
17 Ocak 2024

AKP'li avukat Ercan Ezgin, daha önce partinin Siyaset Akademisi sınavında derece yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan plaket almıştı. Ancak bu dönem milletvekili adaylığı için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Ezgin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, partisine Diyarbakır'da zor dönemlerde hizmet ettiğini ve tehditler aldığını belirterek, Hulki Cevizoğlu'nun aday gösterilmesine gönderme yaparak kendisinin değer görmediğini ifade etti. Hulki Cevizoğlu ise son dönemde iktidar savunuculuğu yaparak AKP'den İstanbul 1'inci bölge 6'ıncı sıradan aday gösterilmişti.
11 Nisan 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve beraberindeki heyet, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı ziyaret etti. Altay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik 'kamu görevlisine hakaret' suçlaması ve siyasi yasak sürecini eleştirdi. İmamoğlu'na verilen cezayı ve İBB ile ilgili yürütülen diğer soruşturmaları 'haysiyet mücadelesi' olarak tanımladı ve bu mücadeleyi hukuk sınırları içinde sürdüreceklerini belirtti.
3 Ocak 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli ve idari yargıda yaz kararnamesini yayımlayarak 3 bin 423 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Yargıtay'a 40 tetkik hakimi ve dört savcı atandı. Deprem bölgesinde yeni mahkemeler açıldı ve 20 ilin başsavcısı değişti. Gezi davasında Osman Kavala'nın tahliyesi yönünde oy kullanan İstanbul Ağır Ceza Hakimi Sercan Karagöz, Ağrı'ya hakim olarak atandı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan da Adana Hakimi olarak görevlendirildi.
18 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Yüksek Hakem Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Uğur Kızılca asil üye, Mevlüt Sadi Su ve Alaaddin Coşkun yedek üye olarak atandı. Bu atamalar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 54'üncü maddesi gereğince yapıldı. Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu iş yeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine toplu sözleşmenin imzalanmasına yetkili kuruldur.
16 Eylül 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaktadır. Davada İmamoğlu için 3 ile 7 yıl arası hapis ve siyasi yasak talep ediliyor. Büyükçekmece Adliyesi'nde görülen duruşmada, savcılığın bilirkişi raporuna itirazı üzerine duruşma 31 Mayıs'a ertelendi. İmamoğlu'nun avukatı suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Hatay'da devam eden sayım sürecinde hukukun hakim olmasını beklediğini ifade etti. Kesin olmayan sonuçlara göre İBB başkanı olarak yeniden seçilen İmamoğlu, partisinin kazanan diğer adaylarını tebrik etti ve özellikle Hatay'da CHP adayı Lütfü Savaş'ın AKP adayı Mehmet Öntürk'ün gerisinde kaldığı seçimle ilgili hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı.
1 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Van'da yapılan seçimlerde en çok oyu alan DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının, Adalet Bakanlığı'nın son dakika kararıyla seçilme hakkı olmadığı gerekçesiyle verilmemesini ve ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a verilmesini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi. İmamoğlu, bu durumun Van halkının iradesini tanımamak olduğunu belirtti ve seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı tepki gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hükümeti ve mahkeme heyetlerini halk iradesine saygı duymaya davet etti.
2 Nisan 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atama politikasının demokrasiye olan inancı kırdığını vurguladı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. İmamoğlu, bu tür atamaların yerel demokrasiyi zedelediğini ve hukukun doğru uygulanması gerektiğini belirtti. Muhalefet partilerinden de karara tepkiler yükseldi.
3 Haziran 2024

Ahmet Hakan, bir belediye başkan adayının önceki seçimdeki vaatlerini hatırlamamasının, yeni vaatlerinin ciddiye alınmamasına yol açabileceğini belirtiyor. Ekrem İmamoğlu'nun geçmişteki vaatlerini hatırlamadığına dair iki örnek vererek, bu durumun tekrarlanması halinde İmamoğlu'nun popülaritesinde ciddi bir düşüş yaşanabileceğini ifade ediyor. Hakan, 'hatırlamıyorum' cevabının, 'yapamadım ama neden yapamadığımı sor' cevabından çok daha olumsuz olduğunu vurguluyor.
16 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Candaş Tolga Işık’ın ‘Az Önce Konuştum’ programında 2023 genel seçimlerinde hatalar yaptıklarını belirtti. İmamoğlu, ekonomik durumun ve deprem gibi etkenlerin seçim sonuçlarını etkilediğini, ancak stratejik hatalar yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, Altılı Masa'nın stratejisinin zamanla değiştiğini ve bu durumun seçim kampanyasını olumsuz etkilediğini söyledi. İmamoğlu, 2024 seçimlerinde ise daha iyi bir zemin oluşturduklarını ve vatandaşların desteğini aldıklarını belirtti.
28 Mayıs 2024

DEM Parti, Van büyükşehir belediyesi başkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'ın adaylığının iptali ve mazbatanın AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etmek için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Zeydan, yerel seçimlerde 220 bin 919 oy alarak Arvas'ı geride bırakmıştı. DEM Parti'nin başvurusunda, Zeydan'ın memnu haklarının iadesine dair kararın Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığı ve bu durumun Zeydan'ın kusuru olmadığı belirtildi.
3 Nisan 2024
İşaretlediklerim