DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının, Adalet Bakanlığı'nın mesai bitimine beş dakika kala yaptığı itiraz sonucu geri alındığını açıkladı. Bu durum, Zeydan'ın siyasi yasaklı konumuna düşmesine neden oldu ve başkanlığı hakkında son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceği belirtildi. DEM Parti, Van halkının iradesinin bu şekilde hiçe sayılmasının hukuk dışı olduğunu ifade ederek, alınan karara karşı demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırdı. Van'da daha önce de kayyım atamaları ve HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmaları yaşanmıştı.
2 Nisan 2024

Hürriyet gazetesinde Abdülkadir Selvi, Gezi Parkı Davası'nda yeniden yargılama ihtimalini dile getirdi. Bu görüşe, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş destek verdi. Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin tarafından sunulan yeniden yargılama dilekçesi, Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki arayışlarına çerçeve sunuyor. Ancak, İstanbul 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri, şartlar oluşmadığı gerekçesiyle yeniden yargılama taleplerini reddetti.
7 Mayıs 2024

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 'kanun yararına bozma' talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na yolladı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesi öncesinde yaşandı. Ayrıca, Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı öğrenildi. Avukat Hilal Zengin, yeniden yargılama sürecinde Kavala'nın tahliyesini talep etti.
11 Haziran 2024

Van Büyükşehir Belediyesi başkanlık seçimini kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın mazbatası, Adalet Bakanlığı'nın son dakika kararıyla seçilme hakkı olmadığı gerekçesiyle AKP'li rakibi Abdulahat Arvas'a verildi. Arvas, geçmişte kayyum olarak atanmak istemediğini belirtmiş olmasına rağmen, avukatı aracılığıyla mazbatayı almak için başvuruda bulundu. DEM Parti, kararı hukuksuz bulduğunu belirterek YSK'ya taşıyacağını açıkladı.
2 Nisan 2024

Van'da, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçim zaferine rağmen mazbatasının Adalet Bakanlığı'nın kararıyla verilmemesi ve ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a mazbatanın verilmesi büyük tepkilere yol açtı. CHP, bu karara tepki göstermek ve durumu yerinde incelemek üzere bir heyet görevlendirdi. Heyet, CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal'dan oluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Van'daki duruma tepki göstererek, toplumsal tepkinin önemine vurgu yaptı.
2 Nisan 2024

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Van büyükşehir belediye başkanlığı için yapılan seçimlerde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'a mazbatanın verilmesi kararının gerekçesinin bugün yazılacağını açıkladı. Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatanın AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verilmesine karar vermiş, ancak DEM Parti'nin itirazı üzerine YSK bu kararı bozmuş ve mazbatanın Zeydan'a verilmesine karar vermiştir.
4 Nisan 2024

Eski Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi, görevi kötüye kullanma suçundan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İlgezdi, başkanlık döneminde ruhsata aykırı inşa edilen altı yapıya yıkım kararını uygulamamakla suçlanıyor. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ataşehir'de İmar Kanunu'na aykırı projeler bulunduğu ve bu projelerle ilgili yıkım kararlarının belediye görevlileri tarafından yerine getirilmediği belirtiliyor. İlgezdi ve sekiz belediye görevlisi, altışar aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
28 Mayıs 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa oyunları için Roma'ya uçak kaldırıp gazetecileri götürdüğü için eleştirildi. Eleştiriler, kamu bankası kredileriyle desteklenen gazete ve TV yöneticilerinden de geldi. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, medyanın kamu kaynaklarıyla nasıl desteklendiğini ve israfın boyutlarını sorguladı. Özellikle Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı krediler ve medya gruplarının satışı üzerinden kamu kaynaklarının kullanımı tartışıldı.
24 Mayıs 2024

Van'da, yüzde 55 oy oranıyla Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçimi, İl Seçim Kurulu kararıyla iptal edildi ve ikinci sıradaki AK Partili aday Abdülahat Arvas Belediye Başkanı olarak açıklandı. Zeydan, daha önce 'örgüt propagandası' suçundan hüküm giymiş ve kamu haklarından yasaklılık cezası almıştı. Ancak, cezasının bitimine dair mahkeme kararı üzerine aday olmuş ve seçilmişti. Adalet Bakanlığı'nın son dakika müdahalesiyle, Zeydan'ın kamu haklarından yasaklılığının devam ettiği ve seçiminin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.
3 Nisan 2024

Gazeteci Akif Beki, Cübbeli Ahmet tarafından kendisine açılan hakaret davasında beraat etti. Beki, Diyanet'in hurafeci şarlatanlarla yeterince mücadele etmediğini eleştirdiği yazısında, Cübbeli Ahmet'in kendisini hedef aldığını iddia etti. Mahkeme, Beki'nin hakaret kastı taşımadığını belirterek beraat kararı verdi. Beki, yazısında hurafeci nitelemesini hakaret amacıyla değil, olguyu tarif etmek için kullandığını ifade etti.
22 Mayıs 2024

DEM Parti'nin Van adayı Abdullah Zeydan, seçimlerde en çok oyu almasına rağmen mazbatayı alamadı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, seçime iki gün kala Zeydan hakkında aldığı bir kararı geri çekti, bu durum mazbatanın ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a verilmesine yol açtı. Büyük tepki çeken bu karar sonrası YSK, mazbatanın Zeydan'a iade edilmesine karar verdi. HSK, yaşanan kriz üzerine mahkeme hakkında inceleme başlattı.
4 Nisan 2024

Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hızlı bir şekilde reddedildi. Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, bu karara itiraz ederek, yeni heyetin oluşturulmasında usulsüzlükler olduğunu ve yargılanmanın yenilenmesi talebinin dayanağını belirtti. Ayrıca, Adalet Bakanlığı'na kanun yararına bozma talebiyle başvuruda bulunuldu. Bu başvuru kabul edilirse, yeniden yargılama yolu açılabilir.
17 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, kendi bünyesinde çalışan ve önemli bir kısmı AKP'li olan zabıta ekipleriyle ilgili sorunlar yaşıyor. Bu sorunlar, özellikle seçim süreçlerinde daha belirgin hale geliyor. Örneğin, Galata Köprüsü üzerindeki tramvay hattının, bir AKP seçim afişinin enerji teline dolanması sonucu çalışmaması ve zabıta ekiplerinin bu duruma müdahale etmemesi gibi olaylar, İBB içinde tartışılan konular arasında. Bu durum, zabıtaların partizan tutumunun şehir güvenliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesini doğuruyor.
15 Mart 2024

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala davasında yargılamanın yenilenmesi talebini görüşmek üzere yeni bir mahkeme heyeti oluşturulmasına karar verdi. Yeni heyet, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal’ın başkanlığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’tan oluşacak. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunmuş ve bu talep mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu gelişme, Kavala’nın yeniden yargılanma sürecinde infazın durdurularak tahliye edilmesi talebini gündeme getirebilir.
15 Mayıs 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Osman Kavala'nın yaptığı ikinci başvuruyu öncelikli olarak ele alacağını duyurdu. AİHM, başvurunun incelenmesi sürecinde Türk Hükümeti'nden cevaplaması gereken soruları belirledi. Bu gelişme, Osman Kavala'nın hukuki sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor.
9 Nisan 2024

Oya Armutçu, kötü komşuluk durumları ve bu durumlardan kurtulmanın hukuki yollarını ele alıyor. Gürültü yapan, aidat ödemeyen ve hukuki uyarılara uymayan kötü komşularla ilgili okuyucuların sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık'a yönlendiriyor. Kısacık, kötü komşulardan kurtulmanın hukuki prosedürleri hakkında bilgi veriyor. Makalede, son çare olarak kötü komşunun mülkünün satın alınabileceği önerisi de yer alıyor.
26 Şubat 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim