Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 200 kilometre uzaklıkta, deniz altı yanardağının patlaması sonucu yeni bir ada meydana geldi. Ogasawa ada zincirine eklenen bu ada, volkanik patlamalarla oluştu ve 100 metre çapında. Japonya Meteoroloji Enstitüsü'nün helikopterinden çekilen görüntülerde adanın üzerinde yoğun duman ve lav püskürmeleri gözlemlendi. Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, adanın boyutlarının artabileceğini ve lavlarla kaplı kısımlarının kalıcı olabileceğini belirtiyor.
13 Kasım 2023

Japonya'nın Osaka kentinde, toplam değeri 100 milyon yeni (665 bin dolar) aşan ticari oyun kartlarını çaldıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı. Çalınan kartlar arasında çoğunluğu Pokemon çizgi karakterli kartlar olmak üzere, bazı kartların değeri 40 bin dolara kadar çıkabiliyor. Şüpheliler, Temmuz 2023'te bir mağazadan 3 bin 800 kart çalmakla suçlanıyor ve aleyhlerindeki delillerle savcılığa sevk edildiler.
18 Şubat 2024

Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkını genişleten ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran bir yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıyla, vatandaşlığa geçmek için gereken yasal ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya'daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerin bu süresi üç yıla düşebilecek. Tasarının amacı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmek ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamaktır.
23 Ağustos 2023

İstanbul Beykoz'da bir düğün konvoyunda pompalı tüfekle havaya ateş eden bir kişi, sosyal medyada paylaşılan video sayesinde tespit edilerek gözaltına alındı. Şüpheli C.C.B'ye yol kapatma, saygısızca araç kullanma, trafik güvenliğini tehlikeye sokma ve ön cam filmi kullanmak gerekçeleriyle toplam 2 bin 259 lira para cezası kesildi. Şüphelinin aracı yediemin otoparkına çektirildi ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edileceği belirtildi.
11 Eylül 2023

Çin'de boşanma oranları artarken, genç kadınlar evliliklerinin sonunu kutlamak için partiler düzenliyor. 2000 yılında %0,96 olan boşanma oranı, 2020'de %3,10'a yükseldi. Aynı dönemde evlilik oranı ise %6,7'den %5,8'e düştü. Boşanma davalarının %73'ünden fazlası kadınlar tarafından açılırken, boşanma nedenlerinin %77,5'i duygusal anlaşmazlık, %14,9'u ise aile içi şiddet olarak belirlendi. Bu durum, Çin'deki toplumsal tutumların değiştiğini ve boşanmanın daha kabul edilebilir hale geldiğini gösteriyor. Ancak, demografik bir kriz ve yaşlanan nüfusla karşı karşıya olan Çin hükümeti, evlilikleri teşvik etmeye ve boşanma oranını azaltmaya çalışıyor.
11 Ekim 2023

Japonya'da meteoroloji uzmanlarının şiddetli yağmurun sele yol açacağı tahmini nedeniyle dört şehirde yaklaşık 50 bin kişiye toplu tahliye emri verildi. Yağışlar nedeniyle 12 nehir taştı ve bazı sokaklar su altında kaldı. İşikava eyaletinde bir kişi hayatını kaybetti ve yedi kişiden haber alınamıyor. Japonya Meteoroloji Ajansı, bazı bölgeler için en yüksek seviyede acil durum uyarısında bulundu.
23 Eylül 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024

İstanbul'un Avcılar ilçesinde yeni doğan bebeğini çöp konteynerine bıraktığı tespit edilen Y.F.Ş. adlı kadın tutuklandı. Kadın, evlilik dışı ilişkiden dolayı hamile kaldığını ve bunu ailesinden gizlediğini belirtti. Bebeği evin banyosunda doğurduktan sonra ailesinin tepkisinden korktuğu için poşete koyup çöp konteynerine attığını söyledi. Zanlı, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan mahkemece tutuklandı.
13 Temmuz 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da bir çiftin evlilik maliyetinin 600 bin lira olduğunu açıkladı. 2023'e göre evlilikle ilgili harcamalar yüzde 69,4 artarak 589 bin 405 liraya ulaştı. Kır düğünü maliyeti ise yüzde 62,6 artarak 754 bin 405 liraya yükseldi. Maliyet hesaplamalarına beyaz eşya, mobilya, düğün mekanı kirası ve yeni bir ev kurma masrafları dahil edilirken, kına, nişan, takılar ve balayı harcamaları dahil edilmedi.
26 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde yapılan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taramalarında 853 bin 445 kişide taşıyıcılık saptanmadığını, 22 bin 573 kişide ise taşıyıcılık şüphesinin tespit edildiğini açıkladı. Taramaların 27 Aralık 2021 ile 4 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve 1 milyon 834 kişiden numune alındığı belirtildi. Ayrıca, 1 Ocak- 04 Eylül 2023 tarihleri arasında Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı’nda numunesi alınan kişi sayısı 446 bin 563 olarak kaydedildi.
9 Eylül 2023

Sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi, 14 Mayıs'taki seçimlerde gönüllülerin sandık başında tutanakların fotoğraflarını çekip yükleyeceği 'Optik Karakter Tanıma' adlı yeni bir sistem kullanacağını açıkladı. Sistem, fotoğrafları tarayarak verileri sayısal hale getirecek ve verilerin hızlı doğrulanmasını sağlayacak. Ayrıca seçim günü bir çağrı merkezi kurulacak ve toplanan veriler seçim yasakları bittikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Dernek, 100 bin gönüllü hedefliyor ve AskıdaBilet Platformu ile depremzede seçmenlere ücretsiz otobüs bileti sağlanıyor.
27 Nisan 2023

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

ABD'nin Utah eyaletinde yetişkin sitelerine erişim için yaş doğrulama yasası getirildi. Bu yasa, reşit olmayanların müstehcen içeriğe erişimini engellemeyi hedefliyor. Pornhub, yasayı protesto etmek amacıyla Utah'taki kullanıcıların siteye erişimini engelledi ve bu durumu bir yetişkin performansçı aracılığıyla kullanıcılara duyurdu. Pornhub, her ziyarette devlet tarafından onaylanmış kimlik kartı kullanımının gizlilik ve güvenlik açısından riskli olduğunu belirterek, cihaz tanımlı dijital doğrulama yöntemi öneriyor.
3 Mayıs 2023

Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Ankara'da Gizem Esin isimli genç kadın, seçim günü İncesu Şehit Sadettin Demir Anadolu Lisesi'nde iki kez oy kullandı. İlk oyunda cumhurbaşkanı adaylarından birine, ikinci oyunda ise kocası olması teklif edilen Mehmet Emin Özbey'e 'evet' dedi. Mehmet Emin, Gizem'e seçim sandığı ve özel hazırlanmış bir oy pusulası ile evlenme teklif etti. Gizem, teklifi kabul ederek, fotoğraflarının bulunduğu oy pusulasına 'evet' mührünü vurdu ve zarfı sandığa attı.
28 Mayıs 2023

Londra merkezli yetişkinlere yönelik içerik platformu OnlyFans, 'müstehcenlik' gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi. Twitter üzerinde sitenin kapatılması için başlatılan bir çalışmanın ardından, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 7 Haziran 2023 tarihli ve 2023/3975 sayılı kararla erişim engeli kararı alındı. İfade Özgürlüğü Derneği, bu kararı Twitter hesabı 'Engelli Web' üzerinden duyurdu.
7 Haziran 2023

Mehmet Y. Yılmaz, muhafazakar genç kadınların evlilikte aradıkları gibi erkek bulamama sorununu ele alıyor. Dindar kızların eğitim seviyelerinin artması ve toplumsal hayata katılımlarının artmasıyla birlikte beğeni standartlarının yükseldiğini belirtiyor. Ayrıca, muhafazakar ailelerin erkek çocuklarının da farklı çevrelerden gelen kızlara ilgi duymasında bir tuhaflık olmadığını ifade ediyor. Yılmaz, günümüz Türkiye'sinde din adına konuşan bazı karakterlerin genç kadınların evlilikten soğumasına neden olduğunu vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim