İzmir Karşıyaka'da bir nikah töreninde, nikah memurunun dua eden kişilerin ellerinden mikrofonu alarak dua okunmasını engellediği ve müzik sesini açtığı iddia edildi. İçişleri Bakanlığı, bu iddialar üzerine olayı araştırmak üzere bir mülkiye müfettişi görevlendirdi. Nikah memuru hakkında 'halkın bir kesimini ve dini değerleri aşağılama' suçundan soruşturma açıldı.
7 Mayıs 2024

55 yaşındaki ABD'li model ve oyuncu Pamela Anderson, TikTok'ta evlenme taktikleriyle ilgili bir video paylaştı ve bu video kısa sürede viral hale geldi. Anderson, 'Birini sizinle evlenmeye ikna etmenin kesin yolunu' olarak, karşı tarafa 'Seninle asla evlenmeyeceğim' demeyi öneriyor ve bu taktiği ciddi bir şekilde uygulamanın önemini vurguluyor. Video, bir TikTok kullanıcısı tarafından 'Belki bu işe yarar' yorumuyla paylaşıldı ve milyonlarca kez izlendi. Bazı kullanıcılar Anderson'ın yöntemiyle evlendiklerini iddia ederken, bazıları ise Anderson'ın boşanmalarla sonuçlanan evlilik geçmişine atıfta bulunarak tavsiyelerine şüpheyle yaklaştı.
3 Şubat 2023

Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşları 60 ve üstü 7 bin 600 kişinin yaşlanma bulgularını inceledi. Araştırma, evli erkeklerin bekar erkeklere kıyasla iki kat daha iyi yaşlandığını tespit etti. Buna karşılık, bekar kadınların evli ve boşanmış kadınlardan daha sağlıklı yaşlandığı ortaya çıktı. Araştırma, çiftlerin birbirini sağlıklı davranışları benimsemeye teşvik edebileceğini öne sürüyor.
23 Ağustos 2024

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Almanya'da SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon hükümeti, vatandaşlık yasasında reform yapılmasını öngören bir tasarı hazırladı. Tasarı, yabancıların Alman vatandaşlığına geçerken mevcut vatandaşlıklarını bırakma zorunluluğunu kaldırıyor ve çifte vatandaşlık imkanı sunuyor. Almanca bilme şartı esnetiliyor, 67 yaş üstü için vatandaşlık testi kaldırılıyor ve beş yıl yasal olarak Almanya'da yaşayan yabancılara vatandaşlık hakkı tanınması öneriliyor. Ayrıca, öğrenim veya meslekte başarı gibi özel çabaları olanlar için vatandaşlık süresi üç yıla indirilebilir.
7 Ocak 2023

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, deprem sonrasında yaşadıkları kentlerden ayrılmak zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmenlerine uygulanan sistemin benzerinin kullanılmasını önerdi. Toprak, seçim yasasında ve anayasada gerekli değişikliklerin uzlaşıyla yapılabileceğini belirtti. Öneriye göre, göç eden seçmenler YSK'nın belirleyeceği merkezlerde kendi illeri için oy kullanabilecek. Toprak, seçimlerin sağlıklı düzenlenmesi için şeffaflık ve insani yaklaşımın önemine vurgu yaptı.
20 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi, boşanma davası reddedilen çiftlerin karar kesinleştikten sonra üç yıl beklemelerini zorunlu kılan kuralı iptal etti. Ankara 18'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verildi. Mahkeme, bu kuralın adil olmadığını, evlilik dışı ilişkilere yol açtığını ve kişisel haklar ile devletin aileyi koruma yükümlülüğünü ihlal ettiğini savundu. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
19 Nisan 2024

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun oğlu Kişida Şotaro, başbakanlık resmi konutunda parti düzenlediği için görevinden alınacak. Shukan Bunshun dergisinde yer alan haberde, partiye dair görseller paylaşıldı. Başbakan Kişida, oğlunun davranışlarını uygunsuz bulduğunu ve 1 Haziran'da resmi görevinden alınacağını duyurdu. Kişida Şotaro, babasının başbakanlığının ilk yılında yönetici sekreteri olarak atanmıştı.
30 Mayıs 2023

Oxford ve Ochanomizu üniversitelerinin ortak araştırması, 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unun robotlar tarafından üstlenileceğini öngörüyor. Araştırmada 65 yapay zeka uzmanının görüşleri alındı ve sonuçlar PLOS One dergisinde yayımlandı. Market alışverişi en çok otomatikleşecek işler arasında yer alırken, çocuk ve yaşlı bakımı en az etkilenecek alanlar olarak belirlendi. Araştırmada cinsiyetlere göre otomasyona bakış açısının farklılık gösterdiği ve artan otomasyonun cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
24 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2023 yılında yüzde 10,2'ye yükselerek cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı. 2023'te 65 yaş ve üzeri nüfus 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaşırken, bu nüfusun 3 milyon 880 bin 356'sı erkek, 4 milyon 842 bin 450'si kadın oldu. İstanbul, 1 milyon 238 bin 899 kişi ile en yüksek yaşlı nüfusuna sahip il olurken, Bayburt, Hakkari ve Kilis en az yaşlı nüfusa sahip iller olarak kaydedildi. Ayrıca, Türkiye'nin ortanca yaşı da 2013'ten 2023'e kadar 30,4'ten 34'e yükseldi.
10 Şubat 2024

AKP, MHP ve BBP milletvekillerinin imzasını taşıyan EYT düzenlemesiyle ilgili kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif, emeklilik şartlarını yerine getiren ancak yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşların durumunu düzenliyor. Teklifte, yaş dışındaki şartları taşıyanların emekli aylığı alabileceği, işten ayrılanların 10 gün içinde yeni bir işe başlamaları halinde sosyal güvenlik destek priminin bir kısmının Hazine tarafından karşılanacağı ve kamu çalışanlarının emeklilik hakları kazanmaları durumunda iş sözleşmelerinin feshedilmeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırılacak.
30 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve beklenen EYT düzenlemesi 3 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. 1999 yılında değişen emeklilik şartları nedeniyle yaş sınırına takılan ve gerekli prim gün sayısını dolduran kişiler, bu düzenlemeyle emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenleri kapsıyor ve 2023'te emekli olabilecek kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor ve Mart ayında başvuru yapanlar Nisan ayından itibaren maaş almaya hak kazanacak.
16 Mart 2023

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki kızı H.K.G.'nin evlendirilmesi davasında, kızın yaşını büyük gösteren doktorun yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan, H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından hapis cezası isteniyor. H.K.G.'nin yaşının büyük gösterilmesi için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle üçü kamu görevlisi yedi kişi hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
28 Temmuz 2023

Japonya'nın en yüksek noktası olan Fuji Dağı'nda kaybolan üç dağcının cesetleri bulundu. Şizuoka Eyalet Emniyeti, kaybolan dağcılar için başlatılan arama faaliyetleri sonucunda dağın Şizuoka'ya bakan krateri yakınlarında cesetlere ulaştı. Dağcıların ölüm nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Fuji Dağı, temmuz-eylül sezonunda 200 bini aşkın ziyaretçi çekiyor ve bu dönemde kazalar yaşanabiliyor.
27 Haziran 2024

Danimarka Sanayi, İş ve Finans Bakanı Morten Bodskov, büyük teknoloji şirketlerinin kişisel veri toplama konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ve çocukların verilerinin korunması için yaş sınırını 13'ten 15 veya 16'ya çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu düzenlemeyle, teknoloji şirketlerinin çocukların verilerine erişebilmesi için ebeveyn izni gerekecek. Ayrıca, reşit olmayan kullanıcıların pornografik içerik ve savaş videolarına erişimini sınırlamak için yaş doğrulama önlemleri getirilmesi planlanıyor. Almanya'nın 16 yaş sınırı belirlediği ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, e-Devlet Kapısı'nda kullanıcı sayısının 66 milyonu aştığını ve yıl sonuna kadar kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılabileceğini açıkladı. Ayrıca, mobil kaza tutanağı uygulamasının 20 Mayıs'ta açıldığını ve 59 bin kişi tarafından kullanıldığını belirtti. 'Özel sigortalarım' hizmeti ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek noktadan erişim sağlayabilecek. Mobil cüzdan uygulaması da devreye alınarak, kullanıcıların internetin olmadığı ortamlarda dijital cüzdanlarına aktardıkları verileri kullanabilmeleri sağlanacak.
7 Ağustos 2024

Tokyo Üniversitesi'nden bir ekip, tavukların duygusal durumlarını anlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Sistem, 'derin duygusal analiz öğrenme' adı verilen ve değişen ses kalıplarına uyum sağlayabilen bir teknik üzerine kurulu. Araştırma, tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duygusal durumlarını tercüme edebildiğini gösterdi. Araştırma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.
22 Eylül 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, İslam'da hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesinin kabul edilmediğini ve evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını belirtti. Bu yanıt, sosyal medyada büyük tepki topladı ve birçok kullanıcı Diyanet'in bu görüşüne sert eleştirilerde bulundu.
17 Şubat 2023

Japonya Merkez Bankası, 2016 yılından bu yana uyguladığı negatif faiz politikasını bitirerek faiz oranlarını eksi yüzde 0,1'den yüzde 0-0,1 aralığına yükseltti. Bu hamle, Japonya'nın 2007 yılından bu yana ilk kez faiz oranlarını artırması anlamına geliyor. Sekiz yıl süren negatif faiz uygulamasının sona ermesi, Japonya ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim