Meta'nın yeni sosyal medya platformu Threads, Twitter'ın içerik kısıtlamalarına tepki olarak ilgi gördü ve kullanıcı sayısı 30 milyona ulaştı. Twitter'ın avukatı, Meta'nın Twitter'ın ticari sırlarını ve fikri mülkiyetini yasa dışı bir şekilde kullandığını iddia ederek Mark Zuckerberg'e mektup gönderdi. Mektupta, Meta'nın eski Twitter çalışanlarını Threads uygulamasını geliştirmek için kasıtlı olarak işe aldığı belirtildi. Twitter, fikri mülkiyetinin korunması için hukuki yollara başvurma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.
6 Temmuz 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Youtube yayıncısı Bahar Feyzan'ın, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) CHP'den 30 milyon lira alarak seçime girdiğini iddia etmesi üzerine, TİP Feyzan hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve manevi tazminat davası açacağını duyurdu. TİP, tazminat davasından elde edilecek gelirin tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti. Feyzan ise iddiasının kaynağını açıkladı.
14 Ağustos 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

YouTube'un CEO'su Susan Wojcicki, çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Wojcicki, aile, sağlık ve kişisel projelere odaklanacağını ve Google'ın çatı şirketi Alphabet'te danışmanlık yapmayı planladığını belirtti. 2014 yılından bu yana YouTube'un CEO'luk görevini yürüten Wojcicki'nin yerine, şirkette Shorts ve Music projelerine odaklanan yardımcısı Neal Mohan geçecek.
17 Şubat 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, mavi tikli kullanıcıların platformdan doğrudan video indirebileceğini açıkladı. Normalde Twitter'daki bir videoyu indirmek için harici platformların kullanılması gerekiyor. Ancak Musk, mavi tikli kullanıcıların artık buna gerek kalmadan video indirebileceğini belirtti. Videonun indirilebilmesi için videoyu paylaşan hesabın buna izin vermesi gerekiyor.
3 Ağustos 2023

Rekabet Kurumu, Google'ın çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri alanında piyasadaki hakim durumunu kendi lehine kötüye kullanarak 4054 sayılı kanunun altıncı maddesini ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi ve belgeleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu ve Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
19 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Video paylaşım platformu TikTok, kullanıcılarına metin paylaşım imkanı sağlayan yeni bir özellik ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere ses, konum ve düetlerle yanıt verebilecekler. TikTok, bu yeni özelliklerin metin gönderilerinin video veya fotoğraf gönderileri kadar etkileşim alacağını ve dinamik kalacağını belirtti. Bu ayın başında TikTok, Spotify ve Apple Music uygulamaları gibi müzik akışı hizmeti de başlatmıştı.
25 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı açıklamada, doğrudan mesajlaşma (DM) haricinde engelleme özelliğinin kaldırılacağını belirtti. Musk, bu özelliğin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti. Ancak sessize alma özelliğinin devam edeceğini de ekledi.
18 Ağustos 2023

Ekşi Sözlük'e, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle uygulanan erişim engeli, mahkeme kararıyla kaldırıldı. Platformun CEO'su Başak Purut, kararın kaldırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Karar, Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı ve platform yönetimi kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçtiğini belirtti. Ancak, kararın duyurulmasından 15 saat sonra hala Ekşi Sözlük'e erişim sağlanamıyor.
3 Mart 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle önce hedef gösterilmiş ve erişim engeli almıştı. Erişim engeli kaldırıldıktan sonra tekrar kapatılan platform, sürecin Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirtiyor. Ancak yüksek mahkemenin bazı dosyaları ağırdan aldığı ve yasağın iki-üç yıl sürebileceği ifade ediliyor. Bu gelişmelerin ardından Ekşi Sözlük yönetimi, kullanıcıların başlık açmasını zorlaştıran yeni kurallar getirdi.
13 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u ABD'de yasaklama yönünde oy kullandı. Yasa tasarısı, TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance'in hisselerini Amerikalı şirketlere satması gerektiğini belirtiyor. TikTok, ABD'de 170 milyon kullanıcıya sahip olup, özellikle gençler arasında popüler. ABD'li politikacılar, platformun kullanıcı bilgilerini Çin'e aktardığını ve Amerikalıların görüşlerini etkilediğini iddia ediyor.
17 Mart 2024

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim