ABD'nin kamu yayıncısı NPR, Twitter'ın kendisine uyguladığı 'hükümet tarafından finanse edilen medya kuruluşu' etiketlemesine karşı çıkarak platformu terk etme kararı aldı. Twitter, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında başlattığı 'devlet destekli medya' etiketleme politikasını NPR ve BBC gibi kuruluşlara da uygulamıştı. NPR, Twitter'ın bu etiketleme politikasının kuruluşun editoryal bağımsızlığını ve güvenilirliğini zedelediğini belirterek 52 resmi hesabını kullanmayı durdurdu. NPR, bu kararıyla Twitter'dan ayrılan ilk büyük yayın kuruluşu oldu.
13 Nisan 2023

Instagram, kullanıcıların atlayamayacağı 'ad break' adı verilen zorunlu reklamları test etmeye başladı. Şu anda kullanıcılar, paylaşımlar, hikayeler ve reelsler arasında çıkan reklamları atlayabiliyor. Ancak testler başarılı olursa, kullanıcılar bu reklamları atlayamayacak. Bu durum, Instagram'ın reklamsız içerikler için abonelik ücreti talep edebileceği bir modele geçiş yapabileceğini gösteriyor.
4 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

ABD merkezli video oyunu şirketi Epic Games, Google'ın uygulama içi ödemelerden yüksek komisyon almasını gerekçe göstererek antitröst davası açtı. Epic Games, Google'ın politikalarının fiyatları yükselttiğini, kaliteyi düşürdüğünü ve seçenekleri azalttığını iddia ediyor. Google ise rekabetin varlığını ve talep edilen ücretlerin makul olduğunu savunuyor. Dava, Apple'ın App Store politikalarına benzer şekilde, uygulama geliştiricileri ve kullanıcılar için önemli sonuçlar doğurabilir.
7 Kasım 2023

Londra merkezli yetişkinlere yönelik içerik platformu OnlyFans, 'müstehcenlik' gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi. Twitter üzerinde sitenin kapatılması için başlatılan bir çalışmanın ardından, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 7 Haziran 2023 tarihli ve 2023/3975 sayılı kararla erişim engeli kararı alındı. İfade Özgürlüğü Derneği, bu kararı Twitter hesabı 'Engelli Web' üzerinden duyurdu.
7 Haziran 2023

Twitter, kullanıcıların gönderilere kimlerin yorum yapabileceğini kısıtlamasına olanak sağlayan yeni bir ayar ekledi. Bu ayar, yorumları sadece mavi tikli hesapların yapabilmesini sağlıyor. Daha önce, yorumları herkesin yapabilmesi, sadece tweet'in sahibini takip edenlerin yapabilmesi ya da sadece tweet'te etiketlenen kişilerin yapabilmesi gibi seçenekler mevcuttu. Bu değişiklik, Elon Musk'ın sürekli ertelediği paralı mavi tik uygulamasının Aralık 2022'de hayata geçmesinin ardından geldi.
10 Ekim 2023

Fatih Altaylı, Habertürk'ten ayrılmasının ardından kendi adını taşıyan internet sitesinde yazılarını yayınlamaya başladı ve yüksek okunma sayılarına ulaştı. Altaylı, bağımsız bir gazetecilik girişimi olarak finanse edeceği ve özgür ruhlu gazetecilerle birlikte çalışacağı çok kanallı bir Youtube televizyonu kurmayı planladığını belirtti. Bu platformda Teke Tek Bilim programının devam edeceğini ve yeni formatlar üzerinde çalıştığını ifade etti. Ayrıca, olgunlaşan şartlar altında bağımsız tüm gazetecilere kapılarını açmayı hedeflediğini söyledi.
3 Haziran 2023

TikTok platformunda göğüs dekoltesi göstererek canlı yayın yapan 35 yaşındaki G.D., 'müstehcenlik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Eşiyle birlikte yaptığı yayında para karşılığı gömleğinin düğmelerini açarak bir saatte 100 bin lira kazandığı iddia edilen G.D., sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği tarafından evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan G.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
27 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

ABD'nin Utah eyaletinde yetişkin sitelerine erişim için yaş doğrulama yasası getirildi. Bu yasa, reşit olmayanların müstehcen içeriğe erişimini engellemeyi hedefliyor. Pornhub, yasayı protesto etmek amacıyla Utah'taki kullanıcıların siteye erişimini engelledi ve bu durumu bir yetişkin performansçı aracılığıyla kullanıcılara duyurdu. Pornhub, her ziyarette devlet tarafından onaylanmış kimlik kartı kullanımının gizlilik ve güvenlik açısından riskli olduğunu belirterek, cihaz tanımlı dijital doğrulama yöntemi öneriyor.
3 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Instagram Reels, içerik üreticilerine dikey videolarına gönderilen hediyeler üzerinden para kazanma imkanı sunacak. Bu özellik, bir reels videosuna 20 ile 200 lira arasında değişen fiyat aralığında hediyeler gönderilmesini sağlayacak. Özelliği kullanabilmek için profesyonel hesapta olma, 18 yaş ve üzeri olma, para kazanma politikalarına uygun olma ve en az 5000 takipçiye sahip olma şartları bulunuyor.
25 Eylül 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle 25 Şubat'ta erişime engellenmişti. Mahkeme kararıyla erişim engeli kaldırılan site, itiraz sonrası tekrar kapatılmış ve yeni bir alan adı olan 'eksisozluk2023.com' kullanılmaya başlanmıştı. Ancak bu yeni alan adı da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime engellendi. Site yönetimi bunun üzerine 'eksisozluk42.com' adlı başka bir alan adını kullanmaya başladı, fakat bu alan adı da seçim gecesi engellendi.
14 Mayıs 2023

Kuveyt makamları, 'Barbie' ve 'Talk to Me' adlı filmleri toplum ahlakını ve sosyal gelenekleri korumak amacıyla yasakladı. Enformasyon Bakanlığı Basın Yayın Müsteşar Yardımcısı ve Sinema Filmlerini Denetleme Komitesi Başkanı Lafi es-Sabii, filmlerin gösterime girmeyeceğini belirtti. Sabii, filmlerin toplumun değerleriyle uyuşmayan bir mesaj içerdiğinde vizyona girmesine yasak getirildiğini ifade etti. Ayrıca, Lübnan da Barbie filminin ahlaki ve dini değerlere aykırı olduğu ve eşcinselliği öne çıkardığı gerekçesiyle vizyona girmeyeceğini duyurmuştu.
10 Ağustos 2023

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) raporu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kendi kararlarını uygulamayarak sansüre kapı araladığını belirtiyor. Rapor, AYM'nin ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri karşısında etkisiz bir iç hukuk yolu mekanizmasına dönüştüğünü ve kontrolü tamamen sulh ceza hakimliklerine bıraktığını ifade ediyor. Rapor ayrıca, 2022 sonu itibariyle 712 bin 558 web sitesi, 150 bin URL adresi, 9 bin 800 Twitter hesabı, 55 bin 500 tweet, 16 bin 585 YouTube videosu, 12 bin 000 Facebook içeriği ve 11 bin 150 Instagram içeriğine erişim engeli getirildiğini belirtiyor.
24 Temmuz 2023

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim