Emniyet Genel Müdürlüğü, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in davasıyla ilgili sosyal medyada yer alan 'gizli tanık konuştu' iddialarını reddetti. Twitter üzerinden paylaşılan ve bir kişinin gizli tanık olduğunu iddia eden görüntüler ve iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Tanık Koruma Kurulu tarafından bu şahıs için herhangi bir koruma kararı verilmediği ve adli kararların yargı organlarının yetkisinde olduğu ifade edildi. Emniyet, iddialarla ilgili olarak yasal sürecin başlatıldığını duyurdu.
25 Ocak 2023

İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

TELE1 kanalında yaptığı açıklamalar nedeniyle Abdullah Öcalan soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle İstanbul 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' ile ilgili sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. Bu bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Yanardağ sosyal medyada hedef haline gelmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
5 Temmuz 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında işlenen suçlarla ilgili açılan davada, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edilen eski Terörle Mücadele Müdürlüğü Amiri Ünal Uyar'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Müşteki avukatı Mehmet Demir, duruşmada Uyar'ın kaçışını dile getirdi. Mahkeme, bazı sanıklar hakkında İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınıp alınmadığını sorgulama ve eksik hususları giderme kararı alarak duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.
10 Temmuz 2023

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesine neden olduğu iddia edilen sahte görüntülere ilişkin iddianameyi iade etti. İddianamede, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının sahibi Oktay Yaşar ve Cevheri Güven de suçlanıyordu. Mahkeme, iddianamenin iadesinde, Yaşar ve Güven'in birlikte hareket ettiklerine dair iddia ve delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca, iddianamede hangi eylemin ne şekilde hangi suçu oluşturduğuna ilişkin bir anlatımın yer almadığı savunuldu.
26 Temmuz 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanmışken, dün sabah gözaltına alınan üç kişiden biri olan ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğu belirtilen Emre Yüksel tutuklandı. MHP'li avukat Serdar Öktem de gözaltına alınanlar arasında.
26 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli üç ilde gerçekleştirilen 'Kafes-27' operasyonuyla 'Şahinler' adlı organize suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonda örgüt lideri İlkay Yılmaz dahil 15 şüpheli gözaltına alındı. Yerlikaya, suç örgütlerine karşı mücadelede kararlı olduklarını belirtti ve örgütün işletmelere baskı kurarak hakimiyet sağladığı, halk üzerinde baskı oluşturduğu ve silahlar ele geçirildiği bilgisini verdi.
2 Ocak 2024

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Diyarbakır'da, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla yedi yıl altı ay ile 15 yıl arası hapis istemiyle yargılanan 18 gazeteciden 15'i hakkında tutukluluğa devam kararı çıktı. Gazeteciler, Diyarbakır savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve 16 Haziran'da tutuklanmıştı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek 11 Temmuz'da ilk duruşma için gün verdi ve dosya incelemesinde tutukluluğa devam kararını verdi.
17 Nisan 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir programda yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övme' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcılık, Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerini içeren bir videoyu ve PKK yöneticisi Duran Kalkan'ın röportajını delil olarak göstererek 10 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İddianame mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama süreci başlayacak.
11 Temmuz 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kişiden biri olan MHP'li avukat Serdar Öktem tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı 18'e yükseldi. Gözaltına alınan diğer isimler arasında Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı Emre Yüksel ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş da bulunuyor.
27 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Tahliye sonrası İstanbul Tabip Odası'nda meslektaşlarıyla buluşan Fincancı, dayanışmanın önemini vurgulayarak sağlıkta dönüşüm politikalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin, Türk Tabipleri Birliği gibi bir meslek örgütüne sahip olmasının bir şans olduğunu ifade etti.
11 Ocak 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçundan aldığı iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasının ardından tahliye edildi. Kuzey Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullandığı iddialarını araştırılması gerektiğini belirttikten sonra iktidar tarafından hedef gösterilen Fincancı, Bakırköy Cezaevi'nden çıkışında coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Fincancı, basın emekçilerine teşekkür ederek, gerçeklerin paylaşılmasının hem hekimlerin hem de basın emekçilerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
11 Ocak 2023

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanmış ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onaylandı. Bu gelişme üzerine Kadir Şeker, Kadınhanı ilçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi.
1 Haziran 2023

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim