Ankara'da 30 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iki özel harekat polisinin de bulunduğu dört kişi daha tutuklandı. Tutuklanan polislerin, cinayetin tetikçisini İstanbul'dan Ankara'ya taşıyan aracın sahibi Mustafa Uzunlar'ın ifadesi doğrultusunda suçlandıkları belirtildi. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 10'a yükseldi, ancak tetikçi henüz yakalanamadı.
5 Ocak 2023

Demans hastası ve Kürt siyasetçi olan Aysel Tuğluk, 2012 tarihli bir soruşturma nedeniyle evinde gözaltına alındı ve Çağlayan adliyesine götürüldü. Hakkında daha önce 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı bulunan Tuğluk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kobani davasından yargılanan ve 10 yıllık hapis cezasının infazı sağlık nedeniyle bir yıl süreyle ertelenen Tuğluk, 27 Ekim'de Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmişti.
8 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya, 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla verilen iki yıl sekiz ay 15 günlük hapis cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından onandı. Yerel mahkemenin kararında usul ve esasa dair bir hukuka aykırılık bulunmadığına karar verilerek, temyiz başvurusu reddedildi. Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik ifadeleri nedeniyle soruşturma geçirmiş ve ilk derece mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılmıştı.
27 Ocak 2024

Müzisyen Onur Şener'in öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, baş sanık İlker Karakaş'a verilen 25 yıl hapis cezasını onadı. Ali Gündüz'ün cezası 25 yıldan 12 yıla indirildi ve 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giydi. Semih Soyalp'in beraat kararı bozularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Gözde Gündüz ve Jale Erberk'in beraat kararları ise onandı.
25 Kasım 2023

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak iddialarından yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Gök, Diyarbakır'da 25 Nisan'daki 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınmıştı. Gök, duruşmada yaptığı savunmada, davanın asıl motivasyonunun, 2017'de çektiği ve üzeri çıplak olan Kemal Kurkut'un polis tarafından vurulma anını gösteren fotoğraflar olduğunu iddia etti. Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.
14 Eylül 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' çalmadığı için üç kamu personeli tarafından öldürülen müzisyen Onur Şener'in davasında tanıkların ifadeleri alındı. Tanıklar, olay anını görmediklerini ve tarafların birbirine söyledikleri sözleri duymadıklarını belirtti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 31 Mayıs'a erteledi.
3 Mayıs 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Şair Ahmet Telli, 2017'de bir basın açıklamasında okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılandı. Ankara 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Telli'nin üzerine atılı suçu işlediği belirtilerek 10 ay hapis cezasına hükmedildi. Telli, savunmasında aydın sorumluluğuyla hareket ettiğini ve beraatini talep ettiğini belirtti. Mahkeme, verilen cezayı erteledi.
4 Temmuz 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili olarak, cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı'yı Ankara dışına çıkardığı öne sürülen Tolgahan Demirbaş yeniden gözaltına alındı. Ayrıca MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın özel kalem müdürü olduğu iddia edilen Emre Y. ve avukat Serdar Öktem de gözaltında. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili şu ana kadar 15 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştır.
25 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara merkezli bir operasyonda gözaltına alındıktan sonra Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklandı. Aynı operasyonda yazar Erol Balcı da dahil olmak üzere toplam 19 kişi gözaltına alındı ve bunlardan bazıları tutuklandı. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır merkezli başlatılan bir operasyonda ise 143 kişi gözaltına alınmış ve 39'u tutuklanmıştı.
3 Mayıs 2023

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiaları sonrası açılan DİAYDER davasında savcı, 16 sanığın 'örgüt üyeliği', 5 sanığın 'örgüte yardım' suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. İki sanığın beraatini talep eden savcı, derneğin yasal görünümlü faaliyetler yürüttüğünü ve örgüt sempatizanı kitlenin bağlılığını artırmaya çalıştığını belirtti. Gizli tanık ifadeleri ve dijital materyal incelemeleri delil olarak sunuldu. Dernek başkanı Ekrem Baran'ın örgüt üyeliği ve diğer suçlamalarla cezalandırılması istendi. Davanın karar duruşması 21 ve 22 Aralık'ta yapılacak.
29 Kasım 2023

Şükrü Tuğrul Özşengül, 22 Eylül 2016'dan itibaren Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyordu ve 30 Temmuz 2022'de cezaevinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yargıtay'ın hükmü bozması üzerine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Özşengül'ün ölümünden yedi ay sonra bihakkın tahliyesine karar verdi. Avukatı Mustafa Bal, mahkemenin müvekkilinin sağlık durumunu göz ardı ettiğini ve adalete ulaşamadıklarını ifade etti. Mahkeme, avukat Bal'ın sözleri nedeniyle hakaret ve tehdit suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu ve Özşengül hakkında beraat kararı verilmesi talebini reddederek davayı düşürdü.
7 Nisan 2023

23 Derece adlı yayın platformunun sahibi gazeteci Gökhan Özbek, gözaltına alındığını Twitter üzerinden duyurdu. Bir gece gözaltında kaldıktan sonra savcılık tarafından tutuklanması talep edildi, ancak Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Avukatı Gizay Dulkadir, Özbek'in sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığını ve suçlamaların somut bir dayanağı olmadığını belirtti.
1 Mart 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, canlı yayın sonrası gözaltına alındı. Yanardağ'ın PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili sözleri gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatıldı. Yanardağ'ın avukatı Bilgütay Durna, Yanardağ'ın gözaltında geçireceği geceyi ve yarın sabah saat 9'da savcılığa çıkarılacağını belirtti. Yanardağ'ın gözaltına alınmasına, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin sosyal medyada paylaştığı bir video ve Yanardağ'ın bu videoda Öcalan hakkında yaptığı yorumlar neden oldu.
26 Haziran 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında savcılıkta ifade verdi. İfade sonrasında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı talebiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Soruşturmalar, Altaylı'nın sosyal medya üzerinden bir saldırganı övdüğü ve bir video paylaşım platformunda bazı kişilere yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandığı iddiaları üzerine başlatıldı.
5 Ocak 2024

Twitter'da 'Ankara Kuşu' adlı hesabı kullanan Oktay Yaşar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Ankara başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Yaşar, Soner Hakkı Çoruh ve Yusuf Turan adliyeye sevk edildi ve Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı verildi. Bu olay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ adına açılan ve İnce'yi hedef alan bir hesapla ilgili iddiaların ortaya atılmasının ardından gerçekleşti.
21 Mayıs 2023

HDP İzmir Gençlik Meclisi üyeleri Uğur Yıldız, Mustafa Yalçın, Emre Yalçın, Harun Yakaç, Abdurrahim Kaymaz ve Özkan Çakal, 31 Mayıs'ta İzmir'de gözaltına alındı. Savcılık ifadelerinin ardından 'örgüt üyesi oldukları' iddiasıyla mahkemeye sevk edilen altı kişi tutuklandı ve Buca Kırıklar F tipi Cezaevi'ne gönderildi.
2 Haziran 2023

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının dokuzuncu duruşmasında, Elçi ailesinin avukatlarının talepleri reddedildi ve dava 6 Mart tarihine ertelendi. Avukatlar, sanıkların ve tanıkların olay yerine getirilerek keşif yapılmasını ve olayın daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini talep etmişlerdi. Duruşmada, olay yerini gören bir işyeri kamerasının raporu okundu. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkemenin kararlarını eleştirerek, davada maddi gerçeğin açığa çıkarılmasının sağlanmadığını iddia etti.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim