Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı sonrası YSK'nın istediği diploma örneğiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploması tekrar tartışma konusu oldu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hürriyet gazetesi aracılığıyla Erdoğan'ın mezuniyetine dair bazı belgeler paylaştı. Sosyal medyada belgelerin okunaklı olmadığı ve Erdoğan'ın deftere sonradan eklendiği iddiaları ortaya atıldı. İletişim Başkanlığı ise daha net bir belge yayınladı ve bu belgede Erdoğan'ın mezuniyet bilgileri daha açık bir şekilde görülebiliyor.
27 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere özel haklar tanıdı. Bu haklar arasında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağına üniversite senatolarının karar vermesi, talep eden öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı tanınması ve talep eden öğrencilere bir yıl kayıt dondurma hakkı tanınması yer alıyor.
8 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıklamasının ardından, YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının nisan başında tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Uygulamalı programlar yüz yüze eğitime devam edecek. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler ise bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtti ve karşı çıktı. Özvar, ayrıca depremden etkilenen öğrencilere yönelik bazı kolaylıkların getirildiğini ve destek sağlanacağını ifade etti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilere, kendi illerindeki devlet üniversitelerinde ek yüzde 25 kontenjan ayırma kararı aldı. Bu karar, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) OHAL kapsamındaki illerde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adayları kapsıyor. Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her program için birer kontenjan ayrılacak. Bu kontenjanlar, mevcut genel kontenjanlara ek olarak sağlanacak ve depremzede adaylar tercihlerini bu kontenjanlar dahilinde yapabilecek.
10 Mayıs 2023

Kuzey Kıbrıs, yükseköğretimde sahte diploma skandalıyla sarsıldı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde başlayan soruşturma kapsamında TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan ve birçok üst düzey yetkili tutuklandı. Soruşturma, para karşılığı diploma verilmesi ve insan kaçakçılığı şüphesiyle genişletildi. Kuzey Kıbrıs'ta 23 aktif üniversite bulunurken, sahte diploma skandalı, yükseköğretimdeki denetim eksikliklerini ve yolsuzlukları gözler önüne serdi.
6 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm üniversiteler için aldığı uzaktan eğitim kararına Bilim Akademisi'nden itiraz geldi. Akademi, kararın yanlış olduğunu, depremzedeler için alternatif barınma yolları bulunabileceğini ve uzaktan eğitimin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, YÖK'ün kararının eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyeceğini ve ülkeye donanımsız mezunlar bırakacağını ifade etti. Bilim Akademisi, üniversitelerin açık kalması gerektiğini ve YÖK'ün yanlıştan dönmesi gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Hasan Göğüş, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Türk eğitim sisteminin durumunu eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin ilk mezunlarının bu yıl sınava girdiğini belirten Göğüş, sınav sonuçlarının umut verici olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamalarında geride kaldığını ve akademisyenlerin yabancı dilde yayın yapma konusunda yetersiz olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kalitesini artırmak için başarılı ülkelerin uygulamalarını örnek alması gerektiğini savundu.
27 Temmuz 2024

YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Son 10 yılda yurtdışında üniversite eğitimi hedefleyen öğrenci sayısındaki artış, Türkiye'nin gündemini meşgul ediyor. Yurtdışından mezun olan öğrencilerin Türkiye'de mesleklerini icra etmek istemeleri durumunda, YÖK'ten denklik alması gerekiyor. Yeni yönetmelik değişikliği ile, yurtdışında tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümleri hedefleyen öğrencilerin, YKS'ye girip belirli bir başarı sırasını göstermeleri gerekecek. Bu değişiklik, 2024 YKS başvuru döneminden sonra yapıldığı için, ÖSYM ikinci bir geç başvuru dönemi açtı.
3 Nisan 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023
İşaretlediklerim