ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Tver bölgesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan özel uçak kazası hakkında konuştu. Kazada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de öldüğü bildirildi. Biden, konuyla ilgili olarak 'Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var. Ancak bunun cevabını bilecek kadar bilgim henüz yok. Kazada ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım' ifadelerini kullandı.
23 Ağustos 2023

Amerikalı zenginlerden oluşan ilerici grup Patriotic Americans'ın başkan yardımcısı Stephen Prince, özel uçak kullanımının çevreye olan zararlı etkilerini göz önünde bulundurarak, dokuz yolcu kapasiteli Cessna 650 Citation III tipi özel uçağını satmaya karar verdi. ABD Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, özel uçuşlar ticari uçuşlara göre yolcu başına en az 10 kat daha fazla zararlı madde salımına yol açıyor. Prince, özel uçak kullanımının bağımlılık yaptığını kabul etse de, çevreye olan sorumluluğunu fark ederek bu kararı aldığını belirtti ve diğer milyonerleri özel uçaklardan vazgeçirmeye çalışmadığını, ancak zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğine inandığını ifade etti.
16 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

NASA, Boeing mekiğinin arızalanması sonucu uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronotun dönüşünün gelecek yıla kalabileceğini açıkladı. Starliner mekiğinde tespit edilen helyum sızıntısının kaynağı bulunamadığı için astronotların dönüşü dört kez ertelendi. NASA yetkilileri, astronotların dönüşü için SpaceX'in mekiğinin kullanılabileceğini belirtti. Kararın yakın zamanda alınacağı ifade edildi.
8 Ağustos 2024

Los Angeles yönetimi, 2020 yılında helikopter kazasında hayatını kaybeden basketbol yıldızı Kobe Bryant ve kızı Gianna'nın kaza yerinde çekilen fotoğraflarının yayılması sebebiyle Vanessa Bryant'a 28.85 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Vanessa Bryant, polis ve itfaiyecilerin kazanın görüntülerini gayriresmi hesaplardan paylaştığı gerekçesiyle dava açmıştı. Dava, anlaşmayla sonuçlandı ve Vanessa Bryant'ın avukatı Luis Li tarafından anlaşma doğrulandı.
1 Mart 2023

Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye gürültü kirliliği nedeniyle toplam 5,5 milyon avro tazminat ödeyecek. Tazminat, 2017 ile 2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere yönelik olacak. Hane başı ortalama 1800 avroluk tazminatın ekim sonu veya kasım başında ödeneceği belirtildi. Ayrıca, gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren Schiphol'da gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı bildirildi.
2 Ekim 2023

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Boeing’in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü dördüncü kez ertelendi. Haziran başında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, 2 Temmuz’a kadar istasyonda kalmaya devam edecek. NASA yetkilileri, planlanan uzay yürüyüşlerinin ardından mekiğin dönüş tarihini değerlendireceklerini belirtti. Boeing, Starliner mekiğinde helyum sızıntıları ve itici sorunları olduğu iddialarına rağmen, NASA’nın mekiğe hala güvendiğini açıkladı.
23 Haziran 2024

ABD merkezli petrol şirketi Marathon Oil, North Dakota'daki faaliyetlerinde 'Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle 241 milyon 500 bin dolar ceza ödeyecek. Bu cezanın 64 milyon 500 bin doları doğrudan ödeme, 177 milyon doları ise zorunlu yatırım olarak belirlendi. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın çevre denetimlerini sıkılaştırma politikasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. EPA yetkilisi David Uhlmann, bu kararın çevreyi kirleten kuruluşların sorumlu tutulacağını açıkça gösterdiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

Singapur Havayolları'nın Londra-Singapur seferini yapan uçak, şiddetli türbülansa girerek 37 bin feet yükseklikten 31 bin feete düştü. Uçakta bulunan 211 yolcu ve 18 mürettebattan 41 yolcu hastaneye kaldırıldı, 20'si yoğun bakımda. Yaralanmalar arasında kafatası ve beyin yaralanmaları, omurga yaralanmaları ve kemik, kas ve diğer yaralanmalar bulunuyor. Dokuz yolcu omurilik yaralanması nedeniyle ameliyata alındı.
24 Mayıs 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Yargıtay, 2007 yılında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan yolcu uçağı kazasıyla ilgili olarak, Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'e verilen 5 yıl 10'ar ay hapis cezalarını onadı. Bu kararla birlikte, 17 yıl süren dava süreci sona erdi ve dosya kapandı.
12 Mart 2024

ABD'de, Alaska Havayolları'na ait bir uçağı düşürmeye çalıştığı iddia edilen pilot Joseph David Emerson tutuklandı. 22 Ekim'de Washington ve California arasında uçuş yapan uçakta, Emerson'un uçağın motorlarını bozmaya çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtildi. Olayın ardından uçak, 80 yolcu ile birlikte Oregon eyaletinin Portland kentine indirildi. Emerson, olay sırasında görevde olmayan bir pilot olarak uçakta bulunuyordu ve 83 kez cinayet girişiminde bulunmakla suçlanacak.
24 Ekim 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model S aracının şubat ayında karıştığı ve bir sürücünün hayatını kaybettiği ölümcül kazayla ilgili yeni bir soruşturma açtı. Kaza sırasında aracın otonom sürüş sistemi kullanılıyor olabileceği şüphesi bulunuyor. NHTSA, 2016 yılından bu yana Tesla'ya 36'dan fazla soruşturma açmış ve bu kazaların 20'sinde otonom sürüş sistemi kullanıldığından şüpheleniliyor. Tesla şirketi kazayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
9 Mart 2023

ABD'de deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağı düştü ve pilot sağ kurtuldu. Kazanın ardından uçağın enkazı, Güney Carolina eyaletinde bir kırsal alanda bulundu. Kazanın nedeni hala araştırılıyor ve bu süreçte ek bilgi sağlanamıyor. Kazanın ardından ABD içinde ve dışındaki tüm havacılık birimlerinde iki gün süreyle tüm uçuşlara ara verildi.
19 Eylül 2023

ABD Sahil Güvenliği, Titanik seferi sırasında kaybolan ve enkazı bulunan denizaltıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturmanın başmüfettişi Jason Neubauer, önceliklerinin denizaltının enkazını kurtarmak olduğunu belirtti. Soruşturma, Kanada, Britanya ve Fransız makamlarıyla ortaklaşa yürütülecek. Soruşturma kapsamında ortaya çıkan bulguların cezai suçlamalara yol açabileceği ifade edildi.
26 Haziran 2023

ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı, AeroVironment Inc. ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalayarak Switchblade serisi kamikaze dronların tedarikini sağlayacak. Bu dronlar, düşman tankları, hafif zırhlı araçlar ve sığınaklardaki hedefleri imha etme kabiliyeti sunuyor. Sözleşme, Switchblade 300 ve 600 türü dronları kapsıyor ve 2029'da tamamlanması planlanıyor.
29 Ağustos 2024

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de uçakta olduğu iddia ediliyor. Wagner'e yakın bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü. Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
23 Ağustos 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi mezunu olan Boeing mühendisleri Dillon Ruble, Garrett Jensen ve Nathaniel Erickson, kağıt uçak tasarlayarak 88 metre uçuş mesafesiyle dünya rekorunu kırdılar. Yaklaşık 500 saatlik bir çalışma sonucunda 'Mach 5' adını verdikleri kağıt uçağı tasarladılar. Bu tasarım, hız ve sürtünmeyi en aza indirme odaklıydı ve hipersonik uçaklar ile ses hızını aşan araçlardan, özellikle NASA X-43A'dan ilham alındı. Ekip, bu rekorun uzun süre kırılamayacağını düşünüyor.
15 Nisan 2023
İşaretlediklerim