Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan Sivas'a sefer yapan Boeing B737-800 tipi uçağının kokpit camı kalkıştan kısa bir süre sonra çatladı. Pilot, İstanbul Havalimanı'na acil iniş izni istedi ve uçak sorunsuz bir şekilde indi. Uçak, camın değiştirilmesi için bakıma alındı ve yolcular için yeni bir uçak tahsis edildi. Boeing, son zamanlarda benzer sorunlar ve güvenlik endişeleri nedeniyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.
20 Nisan 2024

ABD'den İspanya'ya giden Delta Havayolları'nın 194 sayılı seferi, bir yolcunun ishal olması nedeniyle kalkıştan iki saat sonra Atlanta Havalimanı'na geri döndü. Pilot, 'biyolojik tehlike' ihbarında bulundu. Delta Havayolları, uçakta 'tıbbi bir durum' olduğunu doğruladı. Uçuş, uçağın temizlenmesinin ardından bir gün gecikmeli olarak gerçekleşti.
6 Eylül 2023

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

ABD'nin Connecticut eyaletinde, gözaltındayken emniyet kemeri takılmadığı için polis minibüsünde yaralanarak felç geçiren Randy Cox, açtığı davada 45 milyon dolar tazminat kazandı. New Haven Belediyesi ile Cox'un avukatları arasında varılan anlaşma, iki polis memurunun görevden alınmasından iki gün sonra duyuruldu. Belediye Başkanı Justin Elicker, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu tazminatın ABD'de bu alanda belirlenen en yüksek miktar olduğunu ifade etti. Cox, 19 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan sonra emniyet kemeri takılmadan minibüste yaralanmış ve felç olmuştu.
11 Haziran 2023

Nepal'in Saurya Havayolu Şirketi'ne ait bir uçak, Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış sırasında düştü. Kazada 18 kişi hayatını kaybetti. Uçak, Katmandu'dan Pokhara'ya gidiyordu. İtfaiye ekipleri, uçağın düştüğü alandaki yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
24 Temmuz 2024

Nepal'in Pokhara bölgesinde Yeti Hava Yollarına ait bir yolcu uçağı düştü. Kazada, 68 yolcu yaşamını yitirdi. Uçakta iki bebek ve çeşitli ülkelerden 10 yabancı uyruklu kişi bulunuyordu. Nepal hükümeti kazanın soruşturulması için bir komite kurdu ve kaza nedeniyle ulusal yas ilan etti.
15 Ocak 2023

Nepal'de 72 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağı düştü ve yardımcı pilot Anju Khatiwada hayatını kaybetti. Khatiwada'nın eşi, 2006 yılında Yeti Havayolları'na ait bir uçağın düşmesi sonucu ölmüştü. Anju Khatiwada, eşinin ölümünden sonra sigortadan aldığı parayla pilotluk eğitimini tamamlayarak pilot olmuştu. Kazadan şu ana kadar kurtulan olmadığı ve Khatiwada'nın cesedinin kimliği henüz tespit edilemediği bildirildi.
16 Ocak 2023

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in uçağı, 23 Ağustos'ta düştü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Prigojin, Haziran ayında Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğü ihtimalinin değerlendirildiğini belirtti.
30 Ağustos 2023

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

Uber Technologies, ekonomik koşullar ve maliyet tasarrufu gerekçesiyle işe alım ekibinden 200 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar şirketin toplam çalışan sayısının yüzde 1'inden azını etkileyecek ve çoğunlukla ABD merkezli pozisyonları kapsayacak. Uber'in dünya genelinde 32 binden fazla çalışanı bulunmakta ve bu sayıya sürücüler dahil değil. Ayrıca, Lyft ve Grubhub gibi diğer teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yapmıştı.
22 Haziran 2023

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin 2023 Faaliyet Raporuna göre, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında verilen yolcu garantileri sağlanamadı ve sonuç olarak 2023 yılı sonunda işletmeci şirketlere toplamda 199,7 milyon avro ödeme yapıldı. Bu ödemeler, havacılık sektöründeki Kamu-Özel Sektör İşbirliği projeleri çerçevesinde gerçekleşti. Benzer ödeme durumları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın raporunda da Avrasya Tüneli için belirtilmiş olup, burada da yüksek miktarda ödeme yapıldığı görülmektedir.
10 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023

Türkiye'de ACM Havayolları'na ait jette 1,3 ton kokain yakalanmasıyla ilgili olayda Brezilya'da yürütülen soruşturmanın 3 bin 600 sayfalık evrakı Türkiye'deki mahkemeye ulaştı. Mahkeme, evrakların tercümesinin yapılmamış olması nedeniyle tüm delillerin toplanmadığını belirtti ve şirketin patronu Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 28 Şubat 2024'te yapılacak.
2 Kasım 2023

Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık bir parça anlaşması yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin Airbus'tan aldığı 230 uçağın parçalarının yerli üretimini kapsıyor. Türkiye, savunma ve havacılık alanında yerli üretime ağırlık vermek amacıyla Rolls-Royce ve diğer yabancı şirketlerle iş birliği yapıyor. Anlaşmanın bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulması bekleniyor.
17 Nisan 2024

Yeni Zelanda'nın ulusal havayolu şirketi Air New Zealand, uçuş güvenliğini artırmak ve yakıt tüketimini daha doğru hesaplamak amacıyla uluslararası uçuşlarda yolcuların tartılmasını talep ediyor. Yük kontrolü iyileştirme uzmanı Alastair James, bu uygulamanın güvenli ve verimli uçuşlar için yasal bir gereklilik olduğunu belirtti. 2021'de yurt içi uçuşlarda da benzer bir uygulama yapıldığı hatırlatıldı. Haziran ayında 10 binden fazla uluslararası yolcunun tartılması planlanıyor ve bu işlem gönüllülük esasına dayanıyor, ayrıca yolcuların kiloları anonim olarak kaydediliyor.
31 Mayıs 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Kazada, 16 kabinden 128 kişi tahliye edilirken, sekiz kabinde 43 kişi kurtarılmayı bekliyor. Kurtarma çalışmalarına çeşitli kurum ve kuruluşlardan 543 arama kurtarma personeli, yedi helikopter, bir askeri kargo uçağı, 108 araç ve altı ambulans katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve jandarma helikopterleri de kurtarma çalışmalarında aktif rol alıyor.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim