Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

HDP'nin kapatılması için açılan dava, Anayasa Mahkemesi tarafından şekilsel eksiklikler nedeniyle iade edilmiş ve düzeltilerek tekrar sunulmuştur. Davanın uzaması, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığı ve alternatif bir yol bulunamadığı tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Ayrıca, HDP ve benzeri partilerin kapatılmasının, bu partilere olan desteği artırabileceği ve tabanlarını daha da sağlamlaştırabileceği belirtilmektedir. Devletin, partileri kapatma dışında bir çözüm geliştirememesi eleştirilmektedir.
9 Mayıs 2024

AKP milletvekili ve eski maliye bakanı Nureddin Nebati'nin Meclis'te olmadığı halde yerine oy kullanılmaya çalışıldığı belirlendi. Bu durum, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanı Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in yoklama talebi üzerine ortaya çıktı. İyi Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, yaşananları TBMM Genel Kurulunda hile yapıldığı şeklinde değerlendirdi ve tepki gösterdi. Olayın ardından yeterli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu kapandı.
27 Şubat 2024

Arslan Bulut, Türkiye'nin bilinçli olarak kötü yönetildiğini ve AKP iktidarının sorunların sebeplerini ortadan kaldırmak yerine sonuçların konuşulmasını engellemek için yasal önlemler aldığını iddia ediyor. Bulut, başıboş köpek sorununun çözülmesi için yasa hazırlandığını ancak sokak köpeği sayısının 10 milyona ulaşana kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca, ülkenin başıboş bırakıldığını ve milyonlarca insanın sınırları rahatça geçtiğini ifade ediyor. Bulut, iktidarın kontrollü kaos yaratarak rejimi değiştirmek için zemin hazırladığını öne sürüyor.
25 Mayıs 2024

Mete Belovacıklı, 24 Ocak kararlarının ardından yaşanan siyasi değişimleri ve bu kararların toplumsal muhalefeti nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. 1989 yerel seçimlerinde ekonomik zorluklar nedeniyle ANAP'ın oy kaybettiğini, SHP'nin ise büyükşehirlerde zafer kazandığını belirtiyor. 1991 genel seçimlerinde ise SHP'nin oy oranının düşüşü ve ANAP'ın siyasi ağırlığını kaybetmesi sürecini aktarıyor. Ayrıca, 2002 genel seçimlerinde yaşanan ekonomik krizin AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesine nasıl zemin hazırladığını örnek vererek, ekonomik kararların siyasi sonuçlarını vurguluyor.
2 Nisan 2024

AKP hükümetleri döneminde Anayasa'nın çiğnenmesi alışkanlık haline gelmiş durumda. Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'daki yeniden aday olmasını engelleyen hükmü çiğneyerek bir sonraki seçimde aday olma arzusunu dile getirdi. Bu durum, AKP içinden de destek görüyor. Aynı zamanda, Türk Ceza Kanunu'nun bir maddesinin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilmesi, AKP'nin hukuk anlayışının ve muhaliflere tahammülsüzlüğünün bir örneği olarak gösteriliyor.
13 Mart 2024

Sultan Özer, Türkiye'de geçmişte birçok yolsuzluk ve facia olayına ilişkin Meclis araştırma komisyonları kurulduğunu ve bu komisyonların önemli raporlar yayımladığını belirtti. Ancak son dönemde AKP ve MHP ittifakı, bu tür komisyonların kurulmasına ilişkin önergeleri reddediyor. Özellikle çete-mafya-devlet ilişkileri konusunda Meclisin tamamen devre dışı bırakıldığını vurgulayan Özer, bu durumun Türkiye'nin BM'nin gri listesinde yer almasına neden olduğunu ifade etti. Özer, 90'lı yıllarda bile Meclisin daha aktif olduğunu ve devlet mekanizmasının daha iyi çalıştığını belirtti.
30 Mayıs 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

İbrahim Kaboğlu, 2007-2017 yılları arasında Türkiye'de yapılan anayasal değişikliklerin kişisel iktidar arayışıyla motive edildiğini ve bu süreçte demokratik standartların azaldığını belirtti. Anayasa'da yazılı olmayan fiili durumlar ve uygulamaların arttığını, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ayrımın sadece biçimsel kaldığını ifade etti. Kaboğlu, bu değişikliklerin siyasal krizleri ve toplumsal bunalımları derinleştirdiğini ve Türkiye'nin anayasacılık yörüngesinden sapmasına neden olduğunu vurguladı.
2 Mayıs 2024

Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) ve Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili çıkaramadı. DAVA 148 bin 724 oy alırken, BIG 31 bin 141 oyda kaldı. Seçimlerde Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 oy oranıyla birinci oldu. Aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) ise oylarını artırarak yüzde 15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçları Almanya'da siyasi tartışmalara yol açtı.
10 Haziran 2024

Türkiye'nin anayasa serüveni, Tanzimat Fermanı'ndan başlayarak günümüze kadar uzanan bir yolculuğu kapsar. 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 yıllarında farklı anayasalar kabul edilmiş, her biri dönemin siyasi ve toplumsal koşullarını yansıtmıştır. 1982 Anayasası, darbe sonrası oluşturulan ve günümüze kadar birçok değişiklikle 'yamalı bohça'ya dönüşen bir metin olarak ele alınmıştır. AKP döneminde yapılan anayasa değişiklikleri ve tartışmaları, Türkiye'nin anayasal yapısında önemli dönüşümlere işaret etmektedir.
2 Mayıs 2024

Real Madrid'in teknik direktörü Carlo Ancelotti, sakatlıklarını atlatan Arda Güler'in artık ilk 11'de sahaya çıkabilecek durumda olduğunu belirtti. Ancelotti, Arda'nın fiziksel olarak hazır olduğunu, ancak aynı mevkideki takım arkadaşlarıyla rekabet etmesi gerektiğini ve ona karşı sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Arda'nın kiralanacağına dair iddiaların ortasında geldi.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim