Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için 'gönülden destek' kararı almasını umduğunu ifade etti. HDP daha önce kendi adayını çıkaracağını duyurmuş, ancak Millet İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi üzerine bu karardan vazgeçmişti. Demirtaş, 2019 yerel seçimlerinde de HDP seçmenine CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na destek çağrısında bulunmuştu. Şimdi ise Kılıçdaroğlu'na destek isteğini dile getirirken, bu desteğin samimi olmasını arzuladığını söyledi.
19 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmasını ve ittifakın kadın hakları üzerinden genişlemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, genç kadınların ve kadın haklarının bu ittifak tarafından anlaşılmadığını belirtti. YRP'nin ittifaka katılma şartları arasında, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın değiştirilmesi talepleri bulunuyordu. AKP ve MHP'nin oylarının düşüşte olduğu bir dönemde, cumhur ittifakı YRP ile genişlerken, HÜDA-PAR dışardan destek verecek.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklayan HÜDA-PAR'ın yöneticileri, öldürülen eski Diyarbakır emniyet müdürü Gaffar Okkan'ı 'işkenceci' olarak nitelendirdi ve onun döneminde 'müminelerin iffetine dokunulduğunu' iddia etti. Okkan, 2001 yılında silahlı saldırıda hayatını kaybetmiş ve ölümünden Hizbullah üyeleri sorumlu tutulmuştu. HÜDA-PAR yöneticilerinin bu ifadeleri, partinin Hizbullah ile ilişkileri ve AKP ile olan seçim iş birliği bağlamında dikkat çekiyor.
31 Mart 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Ramazan Bayramı dolayısıyla beş siyasi partiyle bayramlaşma programı düzenleyecek. Programda Demokratik Sol Parti (DSP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile bayramlaşılacak. Ancak, Cumhur İttifakı'na yeni katılan ve bu nedenle tartışmalara yol açan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)'ın bayramlaşma programında yer almaması dikkat çekti.
20 Nisan 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında oynanan futbol maçında Fenerbahçe taraftarları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Hizbullah'ı temsil eden HÜDA-PAR üyelerine karşı sloganlar attı. HÜDA-PAR, Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde bir parti olarak biliniyor ve geçmişte faili meçhul cinayetlerle ilişkilendiriliyor. 2012 yılında kurulan HÜDA-PAR, silahsız siyasi faaliyetler yürütüyor ve AKP listelerinden seçime giren dört adayı milletvekilliğini garantilemiş durumda.
18 Mayıs 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin ilkelerini ve politikalarını benimseyen bir ittifakla ortaklaşabileceklerini belirtti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda alınan oy oranlarına göre, ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. Özdağ, ittifaklarla anlaşma sağlanamazsa hiçbir tarafı desteklemeyeceklerini ifade etti. Bu arada, Sinan Oğan'ın talepleri ve ittifak arayışları da gündemde yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakının seçimlere katılım şeklinin netleştiğini ve bundan sonrasının ortak karara saygı duymak ve destek olmak olduğunu belirtti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi amblemleriyle seçimlere katılacağını ve Yeşil Sol Parti'nin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden gireceği açıklanmıştı.
5 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, daha önce Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmiş, ancak Yavaş ve İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun yanında yer alması üzerine bu çağrısını geri çekmişti. Muharrem İnce ile ittifak yapacaklarını açıklamış, ancak İnce'nin ittifaktan ayrılması sonrası, Özdağ eski MHP milletvekili Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak destekleyeceklerini belirtti. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Doğru Parti, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile oluşturdukları 'ata ittifakı'nı kamuoyuyla paylaşacak.
11 Mart 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, önceden iktidarı göçmen politikası üzerinden eleştirirken, şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldığını ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını ve imar çalışmalarını övdüğünü belirtti. Erdoğan, Oğan'ın 'cumhur ittifakının bir elemanı gibi' çalışmalara başladığını ifade etmişti. Oğan, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesine rağmen onu desteklemeye ikna olmadığını ve HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini eleştirdiğini söyledi.
25 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, partinin Cumhur İttifakı'na katılma beklentilerinin, Genel Başkan Fatih Erbakan'ın katıldığı belirtilen gizemli bir toplantı sonrası değiştiğini ifade etti. AKP'nin ittifakı genişletme çabaları kapsamında YRP ile görüşmeler yapılmış, ancak YRP son anda ittifaka katılmayacaklarını ve seçime bağımsız gireceklerini açıklamıştır. Aydal, AKP'nin YRP'nin kendi logosuyla varlık göstermesini istemediğini ve partinin idealleri doğrultusunda hareket edeceğini belirtmiştir. Ayrıca, YRP'nin ittifaka katılmama kararının 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' ile ilgisi olmadığını eklemiştir.
21 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partinin eski üyesi Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamasının kişisel bir tercih olduğunu ve partiyi bağlamadığını belirtti. Özdağ, Zafer Partisi'nin resmi tutumunu kendisinin açıklayacağını duyurdu. Ata İttifakı'nın diğer bileşeni Adalet Partisi ise Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklamıştı. Özdağ'ın kimi destekleyeceği konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talebiyle, partisi ve kendisi hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli konuldu. Engellenen içerikler arasında Yapıcıoğlu'nun biyografisinin yer aldığı bir yazı da bulunuyor. Parti, Hizbullah ile ilişkilerini gösteren haberlerin yanı sıra, Yapıcıoğlu'nun altı yaşında evlendirilen bir kız çocuğu, Hizbullah'ın terör örgütü olmadığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı açıklamaların yer aldığı biyografiye de erişim engeli getirtti.
31 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim