Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sinan Oğan'ı destekleyen Adalet Partisi ve Zafer Partisi, ittifakın dağıldığını açıkladı. Adalet Partisi ikinci turda Kılıçdaroğlu'na destek vereceğini, Özdağ ise kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu. Bu gelişmelerin ardından TİP, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararına, Erdoğan ve Oğan'ın yüzlerinin montajlandığı bir görselle ve 'Kaybedeceksin Erdoğan' mesajıyla tepki gösterdi.
22 Mayıs 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, HDP'nin seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının iktidara bir ders vermesi gerektiğini belirtti. Türk, Kürt halkının düşmanlığını yapan iktidara karşı protesto edilmesi ve oy verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti ise kayyım maddesini eleştirerek seçimlerdeki tutumlarını açıklamayı planladıklarını duyurdu.
24 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş depremleri sonrası iktidarı eleştirdi ve 'Derhal seçime gidip bu çetelerden kurtulmalıyız, yürü bay Kemal!' ifadesini kullandı. Bu sözler, Demirtaş'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına destek olarak yorumlandı. Ancak Demirtaş, yaptığı açıklamada, mesajının Kılıçdaroğlu'nun adaylığına değil, muhalefet ittifaklarının diyalog, dayanışma, müzakere ve iş birliği konularında birleştirici rol oynaması çağrısı olduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, emek ve özgürlük ittifakının parçası olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldıklarını belirtti. Sancar, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ve 'tek adam rejimini' eleştirerek, muhalefetin AKP'nin belirlediği oyun sahasına girmemesi gerektiğini ve bu durumun muhalefetin özgüvenini artıracağını ifade etti. Ayrıca, muhalefetin tuzaklara düşmemesi halinde seçimin ilk turda sonuçlanabileceğini ve Kılıçdaroğlu'nun kazanabileceğini dile getirdi.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin 22. kuruluş yıldönümü programında konuştu. Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun sözünün eri olmadığını ve vatandaşın aklıyla alay ettiğini iddia etti. Ayrıca, AK Parti'nin Türkiye'nin tüm zenginliklerini ve renklerini temsil ettiğini belirtti ve farklı tercihlerde bulunan vatandaşları AK Parti'ye katılmaya çağırdı.
24 Ağustos 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okunan bir deklarasyonla cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu. Deklarasyonda, Türkiye'nin demokratikleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve toplumsal adaletin gerçekleşmesi için mücadele edeceklerini belirttiler. İttifak, mevcut iktidarın politikalarını eleştirerek, demokratik bir anayasa ve toplumsal barış için çalışacaklarını ifade etti.
22 Mart 2023

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, partisinin Merkez Karar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. Perinçek, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu teröristlerle işbirliği yapmakla suçladı ve partisinin siyasetini 'emperyalizme karşı bağımsızlık ve üretim devrimi' olarak tanımladı. Daha önce cumhurbaşkanlığı adaylığı için yeterli imzayı toplayamadıklarını ve Cumhur İttifakı'na katılma taleplerinin Erdoğan tarafından reddedildiğini belirtmişti.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı eleştirdi ve Babacan'ın kendisinden bir şey alamadığını ifade etti. Erdoğan, Babacan'ı Baykar ile ilgili sözleri ve rekabet konusundaki tutumu nedeniyle de eleştirdi. Babacan ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP'den tasfiye edilen parti kurucularına ve Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile olan ittifakına dikkat çekti. Babacan, adalet, özgürlükler, ileri demokrasi, evrensel hukuk değerleri, çoğulculuk ve katılımcılık konularındaki kararlılıklarını vurguladı.
18 Ocak 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, Kılıçdaroğlu'nun ülkenin tüm paydaşlarıyla görüşmesinde bir sorun olmadığını, ancak İYİ Parti olarak görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı. İYİ Parti'nin anayasanın ilk dört maddesi ve değerler sistemine bağlı olduğunu ve bu çerçevede ilerleyecek görüşmelerde bir sıkıntı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın demokrasi gündeminde mutabık kalınırsa Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini söylediği ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladığı belirtildi.
14 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı için yeterli imza toplayamayarak aday olma hakkını kaybeden Ahmet Özal, Türkiye ittifakı adına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Türkiye ittifakı, Osmanlı Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi gibi çeşitli partilerden oluşmakta ve 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmet Özal'ı aday olarak belirlemişti.
5 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden CHP lideri ve muhtemel cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajı yayınladı. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun ayrışmayı bitireceğine, toplumsal barışı sağlayacağına ve Türkiye'yi refaha kavuşturacağına inandığını belirtti ve oy kullanma hakkı olsa Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade etti.
3 Mayıs 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay'da gerçekleştirdiği parti meclisi toplantısında, HDP'nin 'emek ve özgürlük ittifakı' içindeki tüm partilerin ortak listelerden seçime girmesi önerisine şerh koyarak, bazı şehirlerde kendi amblemiyle seçimlere katılma kararı aldı. TİP, ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'millet ittifakı' adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleme eğiliminde olduğunu belirtti ve adaylık başvurusu yapacaklar için deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için yardım şartı getirdi.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5,17 oy alan Sinan Oğan'ı destekleyen Adalet Partisi, ikinci turda Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Adalet Partisi ve Zafer Partisi'nden oluşan ata ittifakı genel seçimlerde yüzde 2,44 oy alarak milletvekili çıkaramadı. Adalet Partisi Başkanı Vecdet Öz, daha önce Kılıçdaroğlu'nu desteklemek için belirli şartlar öne sürmüş ve bu şartlar arasında Oğan'a etkin cumhurbaşkanı yardımcılığı ve ittifak partilerine bakanlık verilmesi gibi talepler bulunuyordu. Resmi kararın Kılıçdaroğlu'nun Adalet Partisi genel merkezine yapacağı ziyarette açıklanacağı belirtildi.
21 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenen bir mitingde, seçmenlerin Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sandıkta olumsuz yanıt vereceğini ifade etti. Erdoğan, ayrıca HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı terörle ilişkilendirerek eleştirdi ve muhalefetin Demirtaş'ı serbest bırakma niyetini kınadı.
2 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, T24'e verdiği röportajda, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MİT başkanlığı ve üç bakanlık konusunda yazılı ve sözlü mutabakatları olduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Kılıçdaroğlu'nu destekleyen Özdağ, seçim kazanılsaydı içişleri bakanı olacağını belirtti. Ancak diğer iki bakanlığın isimlerini önemsiz bulduğu için açıklamadı.
17 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü saat 13:00'te HDP'yi ziyaret edecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündemi konusunda anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini ifade etti. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınladı.
15 Mart 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarma kararını destekledi ve muhalefetin bu karara tepkilerini eleştirdi. Demirtaş, HDP'nin uzun süredir 'altılı masa'ya ortak aday çıkarmaya hazır olduklarını belirttiğini, ancak net bir cevap alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'nin masada olmaması gerektiğini savunan siyasetçilere HDP oylarıyla başbakanlık yapma ihtimaline karşı çıktı. Demirtaş, muhalefeti gerçek bir değişim için zorlamak istediklerini ve HDP'nin AKP'ye kazandırmak gibi bir politika ile anılamayacağını vurguladı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim