Rusya, Ukrayna'nın Kostyantynivka yerleşim biriminde bir alışveriş merkezine saldırı düzenledi. Saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırıyı kınayarak Rusya'nın bu terörden sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Kurtarma çalışmaları devam ederken, Ukraynalı yetkililer yıkılan alanda inceleme başlattı.
9 Ağustos 2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünya genelinde 7,2 milyon mülteci çocuğun eğitimden mahrum kaldığını açıkladı. BMMYK'nin raporuna göre, mültecilere ev sahipliği yapan 65 ülkede güvensizlik, kapsayıcı eğitim politikaları eksikliği, kapasite kısıtlamaları ve dil engelleri gibi faktörler nedeniyle bu çocuklar eğitim alamıyor. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle 600 binden fazla Ukraynalı çocuğun da eğitimden uzak kaldığı belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, eğitimin mülteciler için hayati önem taşıdığını vurguladı.
9 Eylül 2024

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların devam ettiği bir ortamda, emekli ordu mensuplarını ve silah kullanabilen sivilleri kendilerini ve ailelerini korumak için silahlanmaya çağırdı. HDK, daha önce devlet tarafından desteklenmiş ancak şu anda bağımsız bir güç olarak görülüyor ve ordunun tehdit olarak algıladığı bir yapıya sahip. Çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler, ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını belirtti. Sudan Sağlık Bakanlığı ise çatışmalarda 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Mayıs 2023

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze'deki hastane saldırısını görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BAE'nin BM nezdinde Daimi Temsilciliği, toplantı çağrısını sosyal medya hesabında duyurdu. İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500’e yükseldiği belirtildi.
18 Ekim 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Ukrayna'da bir helikopter, binaların ve bir anaokulunun bulunduğu bir bölgeye düşerek Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil 18 kişinin ölümüne neden oldu. Kazanın nedenleri arasında teknik arıza ve uçuş ihlalleri olabileceği gibi sabotaj ihtimali de araştırılıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Davos Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılarak kazayı savaşın bir sonucu olarak değerlendirdi ve 'Savaş zamanlarında kaza diye bir şey yoktur' ifadesini kullandı.
19 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu ölen sivil sayısının 30'a çıktığını ve 30'dan fazla kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Zelenski, umut olduğu sürece operasyonların süreceğini ifade etti. Ayrıca, Donbas bölgesinde Luhansk ve Donetsk'te yoğun çatışmaların devam ettiğini söyledi.
16 Ocak 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus ordusu tarafından füze ve insansız hava araçlarıyla sekizinci kez hedef alındı. Kiev askeri idaresinin açıklamasına göre, hava sahasındaki düşman hedeflerinin büyük çoğunluğu imha edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun belirttiğine göre, saldırılar sonucu patlamalar meydana geldi ve Solomyansk'te üç kişi yaralandı, Darnytskyi'de iki sivil araç yandı. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde hava saldırısı alarmı devam ediyor.
16 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon lira) geçeceğini duyurdu. Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi milli hasılasının 942 milyar dolar olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki 11 şehirde yıkık ve ağır hasarlı bina sayısının 232 bin, orta hasarlı bina sayısının ise 40 bin olduğu güncellenmiş bilgiler arasında yer aldı. BMKP yetkilisi Louisa Vinton, deprem bölgesindeki durumu 'kıyamet sonrası gibi' olarak tanımladı ve ihtiyaçların çok büyük olduğunu ancak kaynakların sınırlı olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

ABD'de Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya verilen destek, afet yardımı ve sınır ile göçmen sorunlarıyla mücadele kapsamında ek finansman sağlamak için Kongre'den 40 milyar dolarlık ek acil durum fonunu onaylamasını talep etti. Fonun onaylanması durumunda, 24 milyar doları Ukrayna'ya yardım ve diğer uluslararası ihtiyaçlar, 12 milyar doları afetle mücadele, 4 milyar doları ise sınır ve göç sorunlarıyla mücadele için kullanılması planlanıyor. Ancak, ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçiler ek bütçe talebine tepki göstererek, fonu desteklemeyeceklerini belirtti.
11 Ağustos 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, Sudan'da yaşanan çatışmalar sonucunda 190 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 1700 çocuğun yaralandığını bildirdi. Russell, çocukların korunması için tüm taraflara uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. Ayrıca, çatışmaların altyapıya ve UNICEF tesislerine zarar verdiğini, bu durumun yardım çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtti. UNICEF, Sudan'daki çocukların barış içinde büyümesi için siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
5 Mayıs 2023
İşaretlediklerim