Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iki adet silahlı insansız hava aracı (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İki İHA'nın hava savunma sistemlerince vurularak düşürüldüğünü belirten Sobyanin, bu hava araçlarından birinin Minsk otobanı, diğerinin ise Domodedovo bölgesinde imha edildiğini duyurdu. Rus yetkililer, Ukrayna'nın Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediğini, ancak ölü veya yaralı bulunmadığını bildirdi.
9 Ağustos 2023

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Libya Kızılayı, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 11 bine yükseldiğini açıkladı. Arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, bu sayının artabileceği ifade edildi. BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 30 bin kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor. Sel felaketi, 'Daniel' fırtınası sonucunda Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde meydana geldi.
15 Eylül 2023

Yunanistan, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından depremzedelere destek amacıyla 110 tonluk insani yardım malzemesini Türkiye'ye gönderdi. Yardım malzemeleri, Yunan halkı ve Belediyeler Birliği tarafından toplandı ve Yunan Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda sevk edildi. Daha önce de Yunanistan Kızılhaçı ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından başlatılan kampanyalarla Türkiye'ye yardım malzemeleri ulaştırılmıştı.
22 Şubat 2023

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 49 bin 589'a ulaştığını, bunlardan 6 bin 807'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketine de değinen Oktay, devletin vatandaşların yanında olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Depremden etkilenen illere toplamda 31 milyar lira ödenek gönderildiği, 480 bin çadır kurulduğu ve 25 bin konteynerin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların seçim sürecinde oy kullanabilmeleri için ikametgah tescili yapıldığı ve 345 bin 97 vatandaşın ikamet değişikliği yaptığı ifade edildi.
18 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 47 bin 975'e ulaştı. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in verdiği bilgiye göre, ölenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Ayrıca, 232 bin 632 binada toplam 651 bin 416 bağımsız birim yıkık durumda veya acil yıkılacak olarak belirlendi.
11 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasına göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de göçmen geçişleri sırasında 441 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, 2017'den bu yana bir çeyrekte kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olarak belirlendi. Kurtarma müdahalelerindeki gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının operasyonlarına getirilen engeller, bu artışta etkili oldu. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, bölgedeki insani krizin tahammül edilemez bir duruma geldiğini belirtti.
13 Nisan 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bir füze saldırısı düzenleyerek 63 Rus askerinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalarda, Rusya'nın füze saldırılarını artırdığı belirtiliyor. AFP ve Anadolu Ajansı da saldırının ayrıntılarına yer vererek askerlerin Makeyevka yakınlarında hayatını kaybettiğini bildirdi.
2 Ocak 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in askeri yöneticisi Sergey Popko, Rusya'nın kente yoğun İHA saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda 20'den fazla İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda Golosiivskiy ilçesinde bir apartmana düşen parça nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Popko, saldırıların farklı yönlerden ve birkaç dalga halinde gerçekleştiğini, hava alarmının yaklaşık üç saat sürdüğünü belirtti. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve katlar arasındaki duvarların yıkılmış olabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

Ukrayna'daki savaş ve diğer bölgelerdeki gerilimler nedeniyle dünya genelinde askeri harcamalar yüzde 7 artarak 2,4 trilyon dolara yükseldi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu artış son 15 yılda görülen en yüksek seviyedir. Rusya ve Ukrayna'daki artışlar dikkat çekici olup, ABD ise 916 milyar dolar ile en yüksek bütçeye sahip ülke konumunda. Küresel askeri harcamaların artışı, devletlerin artan güvenlik ihtiyaçlarına ve jeopolitik gerilimlere yanıt olarak değerlendiriliyor.
23 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024
İşaretlediklerim