ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının (İHA) Belgorod bölgesinde ve bir İHA'nın da Kursk bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırılarda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti. Son dönemde Ukrayna'nın, Rusya'nın batı bölgeleri ve Moskova'ya yönelik İHA saldırıları artmıştı.
13 Ağustos 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

ABD, Ukrayna’ya yaklaşık 1,7 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardımı paketi açıkladı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, bu yardımın Ukrayna’nın kritik savunma ihtiyaçlarını karşılayacağı belirtildi. Yardım paketinde hava savunma önleyicileri, roket sistemleri, topçular için mühimmat ve tanksavar silahları gibi temel yetenekler yer alıyor.
30 Temmuz 2024

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Mali'deki süregelen çatışmalar, yerinden edilmeler ve kısıtlı insani yardım ulaşımı nedeniyle beş yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuğun yıl sonuna kadar akut beslenme yetersizliğine itilebileceği uyarısında bulundu. Mali nüfusunun yaklaşık çeyreğinin gıda güvensizliğiyle mücadele ettiği belirtildi. BM, Mali'ye gerekli yardımların ulaştırılmaması halinde 2023 sonuna kadar 200 bin çocuğun açlıktan ölebileceği uyarısını yaptı.
2 Eylül 2023

14 Mayıs'ta Myanmar'ın Arakan eyaleti ve Bangladeş'in Cox’s Bazar kentini vuran Mocha Kasırgası'nda en az 400 kişi öldü. Arakan Rohingya Ulusal Örgütü, bölgede büyük yıkıma ve 10 binden fazla evin zarar görmesine dikkat çekti. Myanmar ordusunun kasırgaya yeterli önlem almadığı ve afet müdahalesinde yetersiz kaldığı belirtildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Bangladeş ve Myanmar'da yüz binlerce kişi tahliye edildi.
17 Mayıs 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer bölgelerinde patlamalar yaşandı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve Harkiv Valisi Oleg Sinegubov, saldırılar ve patlamalar hakkında bilgi verdi. Odessa Bölge Valisi Maksim Marçenko, bölgedeki enerji altyapısına ve konut binalarına büyük çaplı füze saldırısı olduğunu ve can kaybının olmadığını bildirdi. Ukrayna'da hava saldırısı alarmı devam ederken, Rusya'nın işgali altındaki savaş bir yıldan fazla sürüyor.
9 Mart 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

Yemen'in başkenti Sana'da, bir iş adamının düzenlediği nakdi yardım dağıtımı sırasında meydana gelen izdihamda 78 kişi hayatını kaybetti ve 150'den fazla kişi yaralandı. Sevre Hastanesi Kurulu Başkanı Dr. Mutahhir Murşid'in açıklamalarına göre, olay yerine güvenlik güçleri sevk edildi ve inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulhalik el-Aceri, yardım çalışmasının bakanlıkla koordinasyon yapılmadan gerçekleştirildiği için iki iş adamının gözaltına alındığını belirtti.
20 Nisan 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kupyansk, Liman, Bahmut, Aviyivka ve Novopavlivsk bölgelerinde operasyonlara yoğunlaştığını ve Harkiv'in sivil altyapılarına 61 saldırı düzenlediğini açıkladı. Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehir merkezinin Rus güçleri tarafından S-300 füzeleriyle vurulduğunu ve iki füzenin bir apartmana isabet ettiğini, yangın çıkan binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ayrıca bir füzenin üniversite binasına çarptığı bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım görevlisinin ölümüne ilişkin, savaş zamanında böyle olayların yaşanabileceğini belirtti ve durumu araştırdıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın saldırılarına karıştığı iddiasıyla Gazze'deki BM'ye bağlı UNRWA çalışanlarının kuzeye teslimat yapmasını yasakladı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in yardım görevlilerini korumak için yeterli çaba göstermediğini eleştirerek soruşturma çağrısında bulundu.
3 Nisan 2024

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli kentlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında çıkan çatışmalarda 56 sivil öldü, 595 kişi yaralandı. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmaların durdurulması ve yaralılara yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulundu. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülke bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve ordu ile HDK arasındaki ana anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda yaşanıyor.
16 Nisan 2023

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde etkili olan iki büyük depremin ardından hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bin 642'ye ulaştığını duyurdu. Ayrıca, bölgeden 430 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Depremler sonrasında bölgede OHAL ilan edilmişti.
18 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

Nijerya'nın Borno eyaletinde gerçekleşen intihar saldırılarında 18 kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Nijerya Acil Durum Ajansı (SEMA) Borno Genel Direktörü Barkindo Saidu, ölenler arasında kadın, çocuk ve askerlerin bulunduğunu belirtti. Ağır yaralı 19 kişi Maiduguri'ye nakledildi. Saldırının Boko Haram tarafından düzenlendiği düşünülüyor.
30 Haziran 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 1 Ocak'ta Donetsk bölgesindeki Makeyevka yerleşim birimi yakınlarında Rus askeri noktasına düzenlediği saldırıda ölen Rus askerlerinin sayısının 89'a çıktığını duyurdu. ABD yapımı HIMARS sisteminden atılan altı füzeden ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulurken, dört füze hedefi vurdu. Olayın cep telefonu kullanımı nedeniyle meydana geldiği ve soruşturma sonucunda suçlu yetkililerin adalet önüne çıkarılacağı belirtildi. Ukrayna tarafı ise saldırıda yaklaşık 400 Rus askerin öldüğünü iddia etti.
4 Ocak 2023

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Klimenko, ayrıca Rusya'nın Harkiv bölgesindeki Kupyansk ilçesine düzenlediği saldırıda iki kişinin yaşamını yitirdiğini, beş kişinin yaralandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bu eylemlerine karşı durulması gerektiğini ifade etti.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim