ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörerek, dolar/TL için 12 aylık kur tahminini 22'den 28'e çıkardı. Banka, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve ekonomide Mehmet Şimşek'in dümene geçmesi sonrasında yabancı bankaların Türkiye piyasalarına ilişkin tahminlerini güncellediğini belirtti. Goldman Sachs, dolar/TL'nin üç ay içinde 23, altı ay içinde 25 ve 12 ay içinde 28 seviyelerine ulaşacağını öngörüyor ve bu seviyelerin gelişmelere bağlı olarak daha erken de görülebileceğini ifade etti.
5 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete göre, katılan 23 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası'nın ocak ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkarması yönünde. Ankette, faiz artışının ardından ilk indirimin 2024'ün üçüncü veya dördüncü çeyreğinde olabileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi için döviz ihtiyacının devam ettiği ve bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurduğu bilgisi de veriliyor.
22 Ocak 2024

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, seçimlerden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçti ve faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25'i geçti. Avro/TL ise seçimden önce 21,5'in altında iken, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçti ve faiz kararından sonra 27'yi geçti.
26 Haziran 2023

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Türkiye'de 28 Mayıs seçimlerinin ardından serbest bırakılan döviz kurları yükselişe geçti. Seçim öncesi 20 seviyesinin altında olan Dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü aşarken, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmaması sonucu 26'yı geçti. Avro/TL ise seçim öncesi 21,5 altındayken, şu anda 28,78 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL ise 26,1 seviyesinde sabit.
11 Temmuz 2023

12 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,996 ve avro/TL 31,227 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
12 Aralık 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, Merkez Bankası'nın dezenflasyon hedefine yönelik riskleri göz önünde bulundurarak bu artışı yapacağını öngörüyor. Ayrıca, Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın kasım ayında faizleri yüzde 37,50'ye yükselteceğini ve 2024'ün ilk faiz artırımının nisanda 250 baz puan olacağını tahmin ediyor.
23 Ekim 2023

ABD'li varlık yönetim şirketi BlackRock, Türkiye'de yaklaşan seçimler sonrasında kısa vadeli sermaye girişlerinin sınırlı olacağını belirtti. Şirket sözcüsü, Türk Lirası'nın değer kaybetmesine rağmen hala aşırı değerli olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin hisse senedi ve sabit getirili endekslerdeki ağırlığının azaldığına ve uluslararası yatırım akışının düşük olduğuna dikkat çekti. Yabancı bankalar da seçim sonrası TL'de değer kaybı beklentisi içinde olduklarını belirtiyorlar.
25 Nisan 2023

İş Yatırım analistleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından Türkiye piyasalarının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Analistler, ekonomi politikalarında 'makule dönme' adımlarının atılması halinde Türkiye'nin risk priminde düşüş beklentisi içinde olduklarını belirtti. Ayrıca, yeni kabine yapısının bu yönde bir sinyal olabileceğini ve Türk lirası riski almadan Türkiye varlıklarına yatırım yapmanın önerildiğini ifade ettiler. Piyasanın olumlu bir tutum sergilemesi ve banka hisseleri ile Türkiye Eurobond verim eğrisinin kısa ve orta kısmına yatırım yapılmasının önerildiği aktarıldı.
29 Mayıs 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru 27,20'den 26,66'ya, Avro/TL ise 29,55'ten 28,94'e düştü. Saat 14,22 itibariyle dolar/TL 26,8, avro/TL ise 29,15 seviyelerindeydi.
24 Ağustos 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. İktidarın uyguladığı 'heterodoks' ekonomi politikaları nedeniyle yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları devam ederken, Kılıçdaroğlu 'ortodoks' politikalara dönüş vaadiyle yatırımcıların ilgisini çekmişti. Seçim sonuçlarının belirsizliği ve Erdoğan'ın kazanması durumunda ekonomik dengesizliklerin devam edeceği endişesi, uluslararası yatırımcılar ve ekonomi aktörleri arasında kötümser yorumlara yol açtı.
15 Mayıs 2023

22 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,166 ve avro/TL 32,073 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalı bir seyir izlemekte ve yükseliş eğilimini korumaktadır. Seçimlerden önce ve sonrasında dolar ve avro kurlarında yaşanan önemli artışlar, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile yakından ilişkilendirilmektedir.
22 Aralık 2023
İşaretlediklerim