ABD'li yatırım bankaları Morgan Stanley ve JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yeni başkanı Fatih Karahan'ın atamasının ardından para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Morgan Stanley, politika yönünde bir değişiklik beklenmediğini, enflasyonla mücadeleye devam edileceğini belirtti. JPMorgan ise MB'nin Karahan liderliğinde daha şahin bir tutum sergileyeceğini ve faiz oranlarının yüksek kalabileceğini öngördü. Her iki banka da önümüzdeki dönemde MB'nin enflasyon raporu basın toplantısında verilecek mesajları bekliyor.
3 Şubat 2024

Yılın ilk yarısında küresel ekonomik görünüm kötüleşmesine rağmen, teknoloji şirketleri liderliğinde hisse senetlerinde bir ralli yaşandı. MSCI Dünya endeksi bu yıl yaklaşık %13 yükseldi. Ancak bazı fon yöneticileri, ralliye bu noktadan katılmanın riskli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Fidelity International ve HSBC Asset Management yetkilileri, politikaların gecikmeli etkileri ve zayıf ekonomik temeller nedeniyle resesyon riski ve kötü sürprizler olabileceğini belirtiyorlar. Janus Henderson Investors'dan Luke Newman, şirketlerin maliyet artışlarını tüketicilere daha sınırlı yansıtabileceklerini ve birçok sektörde 'son' iyi çeyreğin yaşanmış olabileceğini ifade ediyor.
4 Temmuz 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.
13 Ocak 2023

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının piyasa beklentilerini aşmasının ardından, Türkiye Merkez Bankası'nın nisanda 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını bekliyor. Yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak açıklanmış, piyasa beklentisi ise %66 idi. JPMorgan ayrıca, yıl sonu faiz oranının %45'te sabit kalacağını ve Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğinde faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor. Merkez Bankası, son faiz kararında Şubat ayında faiz oranlarını %45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını duyurmuştu.
5 Mart 2024

Deutsche Bank, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık %67,07 enflasyon oranının ardından, Merkez Bankası'nın bu ay içinde faiz oranını 500 baz puan artırarak %50'ye çıkarabileceğini öngörüyor. ABD'li banka JPMorgan da benzer bir artış bekliyor. Deutsche Bank, politikaların doğru yönde ilerlediğini belirtirken, ekonomideki zorluklara ve yaklaşan yerel seçimlerin belirsizliğine dikkat çekiyor. Banka, yıl sonu politika faizi tahminini %45 olarak belirlemiş.
12 Mart 2024

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye'nin seçim sonuçlarına bakılmaksızın mevcut parasal ve mali politikaları sürdüreceğini öngördü. Banka, mart ayı için enflasyonun yüzde 68,5 olacağını ve mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra yıl sonuna kadar olumlu baz etkileriyle yüzde 33'e kadar düşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, seçimler sonrası vergi artışı beklemediklerini ve harcama baskılarının azalacağını belirtiyor.
29 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye'nin haziran ayında FATF'ın gri listesinden çıkma olasılığı yüksek. Yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi gri listeden çıkarmayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemişti. FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini tespit etti. 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması bekleniyor.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim