Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un zincir marketlerle yaptığı toplantının ardından, ŞOK'un bin üründe sabit fiyat uygulaması başlatmasının ardından Migros da 419 temel ihtiyaç ürününde sabit fiyat uygulamasına geçtiğini duyurdu. Ayrıca Migros, 3 binden fazla üründe sürekli indirim ve 23 farklı ürün ailesinde yüzde 25 ile yüzde 50 arasında indirimler uyguladığını açıkladı. CarrefourSA ise ocak ayı boyunca 20 bin üründe yüzde 40'a varan indirim yapacağını bildirdi. Bu gelişmeler, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle artan maliyetler ve hükümetin zincir marketleri fiyat artışları konusunda sorumlu tutması bağlamında gerçekleşti.
4 Ocak 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 liraya çıktı. Eczacılar, ilaç fiyatlandırmasındaki kurun 18-20 civarında olması gerektiğini belirtiyorlar. Aksi takdirde ilaç sıkıntısının süreceği ifade ediliyor. İlaç fiyatlarındaki bu artışın, ilaç bulunabilirliği ve vatandaşların ilaçlara erişimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Eczacılar, ilaç firmalarının yeterince kar edemediklerini söyledikleri için ilaçları piyasadan çektiğini ifade ediyorlar.
23 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efes grubuna ait biralara yüzde 35 zam geldiğini açıkladı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı sonrasında birçok üründe fiyat artışları devam ederken, 50'lik biraların fiyatı 45 liradan 60 liraya yükseldi. Efes Pilsen, Efes Malt ve Efes Özel Seri gibi ürünlerin yeni fiyatları da belirlendi. Diğer markalara ait biraların fiyatları da zamlı listeye dahil edildi.
7 Ocak 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, belirlenen fiyat tarifesinin üzerinde ekmek satan 283 işletmeye 9 milyon lira, fahiş fiyatla sebze ve meyve satan tüccarlara 8 milyon lira ve otomotiv piyasasında stokçuluk yapan iki işletmeye yaklaşık 6.7 milyon lira olmak üzere toplamda 24 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bakanlık, bu şekilde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere karşı mücadelesini sürdürmektedir.
25 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Türkiye'deki hazır giyim üreticileri, artan maliyetler ve baskılanan kur sebebiyle yurt dışında rekabet etmekte zorlanıyor. Bu durum, sektör temsilcilerini Mısır'a yönlendiriyor. Yeşim Tekstil ve Taypa gibi büyük şirketler Mısır'da büyümeyi planlarken, Realkom ve FG Group gibi şirketler de yeni yatırımlar için Mısır'ı değerlendiriyor. Mısır Lirası'nın değer kaybetmesi de Türk yatırımcılar için cazip bir ortam yaratıyor. Mısır'da faaliyet gösteren 35 Türk şirketi, ülkenin tekstil ve konfeksiyon pazarının üçte birini kontrol ediyor ve önümüzdeki iki yıl içinde 500 milyon dolarlık yeni yatırım bekleniyor.
24 Nisan 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo markasına ait alkollü içeceklerin fiyatlarında artış olduğunu açıkladı. Twitter üzerinden paylaşılan fiyat listesine göre Yeni Rakı 1937'nin 70 cl şişesi 429 TL, Tekirdağ Rakısı'nın aynı boy şişesi 459 TL, Johnnie Walker Red Label viskinin 70 cl şişesi 525 TL ve İstanblue Vodka'nın 70 cl şişesi 369 TL olarak belirlendi.
4 Mayıs 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mardin ve çevresindeki işyeri kiralarını ortalama 1500 liradan 5 bin liraya çıkardı. Süryani esnaf için uygulanan zam oranı yüzde 300 olarak belirlendi. Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bu duruma ilişkin soru önergesi vererek, artışın ayrımcı olduğunu ve ekonomik kriz ile bölgesel eşitsizlikler göz önünde bulundurulduğunda adaletsiz bir uygulama olduğunu ifade etti. Ayrıca, esnafa 'Dükkanı boşaltabilirsiniz' yanıtı verildiği belirtildi.
15 Ocak 2023

Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efe markasına ait rakı ürünlerine zam geldiğini duyurdu. Türkiye Telek Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zam oranının yüzde 4 olduğunu belirtti ve daha büyük bir zammın gelebileceğini ima etti. Yapılan zamma göre 100'lük Efe Gold 879 liradan 915 liraya, Efe Göbek ise 895 liradan 929 liraya yükseldi.
13 Kasım 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Nicolas Sarkozy, 2007 Fransa cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı iddiasıyla yargılanıyor. Fransız-Lübnan kökenli iş insanı Ziad Takieddine'in 2006'da Libya'dan Sarkozy'ye 5 milyon avro getirdiği öne sürülüyor. Sarkozy, Takieddine'in suçlamaları geri çekmesi için baskı yaptığı şüphesiyle ifade verdi ve Paris'teki evi arandı. Sarkozy'nin bu amaçla 608 bin avro harcadığı iddia ediliyor.
14 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, 2014'te kurulan Akaryakıt Özel Ekibi'nin dokuz yıllık çalışmaları sonucunda, akaryakıt üzerinden kamunun 15,6 milyar lira zarara uğratıldığını belirledi. Bu süre zarfında 1800 firma incelendi ve 45 milyar liralık sahte fatura düzenlendiği tespit edildi. 2023'ün ilk dokuz ayında 47 firma markaja alındı ve bu firmaların 3,2 milyar liralık sahte fatura nedeniyle kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı ve 769 ton kaçak akaryakıt bulundurduğu belirlendi.
30 Ekim 2023

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Bu artışla birlikte birçok içki türü ve sigara markası zamlı fiyat listelerini yayınladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdol Dündar, Twitter üzerinden ithal içkilerin yeni zamlı fiyat listelerini paylaştı.
13 Ocak 2023

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılarla bir araya gelerek yeni bir destek paketini açıklayacak. Geçen yıl uygulamaya konulan düzenlemelerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ının Merkez Bankası'na satılması zorunlu hale gelmişti. Bu durum, Merkez Bankası'nın yıllık 100 milyar dolarlık rezerv kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, 2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidarın çeşitli ekonomik teşvikler ve kampanyalarla 'bonkörlüğünü' artırdığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim