Dubai Emirliği, turizmi teşvik etmek ve yabancı işçiler için ülkeyi daha cazip hale getirmek amacıyla içki satışları üzerindeki yüzde 30'luk vergiyi askıya aldı. Bu karar, sektör yöneticileri tarafından olumlu karşılandı ve bir 'deneme süresi' olarak değerlendiriliyor. İçki distribütörleri MMI ve African & Eastern, vergi ve ruhsat harçlarının sona erdiğini duyurdu. Dubai'de turistlerin içki tüketebilmeleri için 21 yaşını doldurmuş olmaları ve içki satın alma, taşıma ve tüketme izni veren plastik kartları taşımaları gerekiyor.
2 Ocak 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, cam liflerinden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, belirli ürünlerin ithalatında kilogram başına 2 doların altındaki birim gümrük kıymetleri için gözetim belgesi gerekecek. Bu ürünler arasında kırpılmış iplikler, fitiller, şeritler ve keçeler bulunuyor. Tebliğin yürürlüğe giriş tarihi tebliğin yayımlandığı tarihten 30 gün sonrasıdır.
28 Ocak 2023

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

Bilim insanları, kırmızı şarabın baş ağrısı yapmasının nedeninin, şaraba rengini veren 'kuersetin' adlı fenolik flavonoid olduğunu belirledi. Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip, kuersetin glukuronidin adlı bileşiğin, alkolün vücutta zararsız asetata dönüşümünü sağlayan enzimi bloke ettiğini ve bu durumun toksik asetaldehit birikimine yol açarak baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlara neden olduğunu keşfetti. Araştırmacılar şimdi bu teoriyi klinik çalışmalarla test etmeye hazırlanıyor. Ayrıca, güneş ışığına daha fazla maruz kalan yüksek kaliteli üzümlerin daha fazla kuersetin ürettiği ve bu nedenle pahalı şarapların baş ağrısına daha yatkın olabileceği belirtiliyor.
25 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

Fransız senatosu, sosyal medya fenomenlerinin ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını oy birliğiyle onayladı. Bu tasarı, influencer'ların faaliyetlerine hukuki bir çerçeve getiriyor ve alkol ile estetik operasyon reklamlarına yasak koyuyor. Daha önce 30 Mart'ta Fransız ulusal meclisi de benzer bir tasarıyı kabul etmişti. Şimdi tasarı, mecliste ikinci bir görüşme için geri dönecek.
10 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize'de açıkladığı 11,30 TL'lik çay alım fiyatını yetersiz bulduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, yaş çay yaprağının maliyetinin 11,32 TL olduğunu belirterek, göreve gelir gelmez çay fiyatını refah payıyla beraber en az 15 TL'ye çıkaracağını duyurdu. Ayrıca, üreticinin zararına satış yapmaya zorlandığını ve çay baronlarının çıkarlarının gözetildiğini eleştirdi.
5 Mayıs 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

Türkiye'de ilaç avro kuru, genellikle yılda bir kez güncellenirken, son dönemde reel kur ile arasındaki farkın açılması nedeniyle bazı ilaçlara erişim zorlaştı. 16 Aralık'ta ilaçlara yapılan yüzde 25'lik zam, güncel reel kura göre yetersiz bulundu ve bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye pazarından çekmeye başladı. Habertürk TV'ye göre, epilepsi, parkinson ve migren gibi hayati önem taşıyan ilaçlar da dahil olmak üzere, üç firma bazı ilaçlarını artık Türkiye'de satmayacak. Novartis gibi çokuluslu ilaç firmaları da bazı ilaçların satışını durdurduğunu açıkladı.
22 Ocak 2024

Son bir yılda damacana su fiyatları yüzde 160 oranında artarak 50 TL sınırına yaklaştı. Bu durum, tüketicilerin ambalajlı sular yerine şebeke sularına yönelmelerine neden oldu. SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, ambalajlı su maliyetlerinin büyük bir kısmının suyun kendisinden değil, ambalajlama ve taşıma gibi diğer maliyetlerden kaynaklandığını belirtti.
18 Ocak 2023

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yüzde 25 artırılmasının ardından eczaneler ilaç tedarik edememeye başladı. İlaç firmaları ve depolar, zamlı fiyatlarla satış yapabilmek için ilaçları piyasaya sürmüyor. 19 bölge eczacı odası, ilaç yokluğunun dayanılmaz bir hale geldiğini belirterek Sağlık Bakanlığı'ndan acil önlem alınmasını istedi. Eczacılar, ilaç sıkıntısının kanser hastaları gibi acil durumdaki hastaları da etkilediğini ve bazı ilaçların piyasadan tamamen çekildiğini ifade etti.
20 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2022 yılında ihracatının yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Erdoğan, Avrupa Birliği ile dış ticaret fazlasının 10 milyar doları aştığını ve TL cinsinden dış ticaret hacminin 350 milyar lirayı geçtiğini belirtti. Ancak, ithalat rakamları ve dış ticaret açığı hakkında bilgi vermedi. Resmi verilere göre, 2022'de dış ticaret açığı yüzde 138,5 artarak 110,2 milyar dolara yükseldi ve ithalat yüzde 34,3 artışla 364,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

Fransa, Gazze için Uluslararası İnsani Konferans'ta alınan kararlar doğrultusunda Gazze'ye ek 600 ton insani yardım gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazzelilerin salgın hastalık ve açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve Gazze'de ilaç, su, gıda ve tıbbi bakıma erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) için ek 2 milyon avro tesis edileceği ifade edildi.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim